Leder - februar 2025

SE KARIKATUR Kattene

Europeisk presse har holdt tilbake viktig informasjon

Handelskrig, tollbarrierer og dyrtid

Gjennom en serie artikler de tre siste årene har vi varslet om at Europa var i ferd med å ta katastofalt dårlige valg ved å la seg presse av USA til en krig på to fronter. Vi forutså en kommende dyrtid, økte strømpriser og en langvarig krig i Ukraina. Vi fikk rett - i alt.

I en serie artikler de siste tre årene har vi skrevet om et utidig amerikansk press på Europa som har ført til dyrtid, økte renter og lav kronekurs. Kapitalistiske land utenfor Europa sp det samme som oss, så hvorfor ble dennhe informasjonen holdt tilbake i Europa? Les og bedøm selv.

Foto: desken/TheContrapart
Tekst: Jesper Enerstvedt
Dato: 01.01.25

Vi har i en lang rekke artikler dokumentert hvordan USA presset Europa til å øke tollsatsene mot Kina, kjøpe flere våpen og forlenge krigen i Ukraina. I en situasjon med krig på to fronter viste vi hvordan media i sammenlignbare land utenfor Europa advarte oss om en kommende dyrtid. Europeisk presse var helt taus om hva som ble sagt. De holdt tilbake viktig informasjon som vanlige folk hadde hatt bruk for. I stedet serverte de en endeløs strøm av ensidig amerikansk proaganda om at Russlands økonomi skulle halveres på et halvt år, despoten skulle styrtes og at handelskrigen med Kina var helt riktig. Det har kostet både deg og Europa svært dyrt.

Handelskrig

Tema for lederen i februar er tollsatser. På grunn av Trumps toll mot Canada har europeisk presse fått øynene opp for at handelskrig ikke er så bra likevel. At det er best at ting produseres der det er best forutsetninger. I en serie artikler de siste tre årene har vi skrevet om et utidig amerikansk press på Europa som har ført til dyrtid, økte renter og lav kronekurs. Kapitalistiske land utenfor Europa så det samme som oss, så hvorfor ble denne informasjonen holdt tilbake i Europa? Les og bedøm selv. I denne artikkelen har vi trukket fram 26 av de artiklene som dukket opp i arkivet vårt når vi søkte på ordet "handelskrig".

Smitte effekt

Som eneste norske avis har Motparten advart Europa mot å hjelpe USA med sin handelskrig mot Kina. Det fikk Trump til å tro at det som økonomer karakteriserer som "økonomisk analfabetisme" kan lønne seg. Fordi Europa har hjulpet USA i krigen med Kina har dette medvirket til at han nå forsøker å gjøre det samme med Canada og Mexico. Det har jo gått bra før.

Økt USA-eksport til Europa

Motparten har pekt på hvor katastrofal handelskrigen mellom USA og Kina har vært for USA. Vi har vist hvordan USA takket være Ukraina-krigen og en propagandastorm om Kina fikk økt eksport til Europa på mange av de produktene de ikke fikk solgt til Kina på grunn av handelskrigen.

Europa betaler dobbelt

Fra å ikke være energileverandør gikk USA nærmest over natten til å bli Europas største leverandør av LNG gass. Det er fryktelig dyrt å frakte i skip over havet, så Europa opplevde gallopperende energipriser.

Ville ikke stoppe krigen

Motparten har ikke en eneste gang antydet at USA startet Ukraina-krigen, men vi har mange ganger pekt på deres manglende vilje til å stoppe den. Årsaken til den manglende viljen er at krigen gjør at USA får avkastninger på produkter de før solgte til Kina.

Klaget til Trump

I Europa er det mange som ikke fikk med seg at Kina var USAs viktigste handelspartner fram til 2018. Så lenge alt gikk på skinner i Amerikas favør var det ikke noe problem å handle med "kommunister". Det ble verre da triste bilfabrikanter kom på døren til Trump og sa de ville dø hvis han ikke la 100% toll på kinesiske elbiler.

USA presser Europa

Motparten har gang på gang pekt på at USA la et press på Europa til å følge handelskrigen med KIna. Plutselig var det livsfarlig å bygge ut Huawei 5G nett og Europa måtte også legge toll på kinesiske elbiler. Europa fulgte USAs ordre om toll, med katastrofale følger.

Cognac krise

Kina svarte med å legge toll på fransk Cognac. Det ble ramaskrik fordi butikken gikk godt og Kina er et enormt marked for Frankrike. Akkurat det samme skjedde med Tyskland. Den tyske transportministeren sa rett ut at Europas knefall for amerikansk press kunne ødelegge den tyske bilindustrien. Rasende direktører for Mercedes og BMW kjeftet EU byråkratene i Brussel huden full.

Medlemslandene klager

Motparten har også skrevet om en mengde andre EU medlemsland som også har fått problemer. Serbia skulle ikke få lov å bruke kinesiske entrepenører til å bygge bro til halv pris. Ungarn ble kritisert for å skape arbeidsplasser med 37 kinesiske batterifabrikker. Andre land fikk ikke kjøpe nye bytrikker, selv om de var best og billigst.

Motparten helt alene

Motparten har vært en ensom svale i å avdekke disse forholdene. Vi pekte på at et slikt knefall for USA kunne føre til dyrtid i Europa. Det betyr dyrere mat og svekket valuta. De fire viktigste sakene for motparten siden oppstarten for tre år siden var fast lavpris på strøm, styrket kronekurs ved å utforme et nytt mandat til Norges Bank, ønske om forhandlinger og fred i Ukraina, og slutt på tollkrigen mot Kina.

Lys i tunnellen

De siste to ukene har alle som leser motparten fått med seg at folk har fått øynene opp for det vi i tre år har advart mot. I lederen som kom 1.januar 2025 skrev vi at dette er året folk får øynene opp for strømprisen slik at regjeringen ikke lenger har noe annet valg enn å innføre fast lavpris. Noen uker senere kom løftet om fastpris på førti øre til private husstander. Nå skriver vi at Europa stilltiende har bidratt til elendigheten Canada befinner seg i. Da vi selv ble banket opp av en bølle tok vi ikke igjen. Overgripere slutter ikke før noen tar igjen.

Vi advarte om Kina-toll

Dette er lederen for februar. Nå er mediene forundret over handelskrig mellom USA og Canada. Motparten er ikke forundret i det hele tatt. Dette problemet har motparten beskrevet med uhyggelig nøyaktighet. Under er en liste med et utvalg. Les selv og bedøm. Vi har vært krystallklare. Vi har advart om at akkurat dette kom til å skje. De som ikke leser motparten er forundret over det som nå skjer mellom USA og Canada. De som leser motparten hever ikke en gang på øyenbrynene. Dette er gammelt nytt for våre lesere.

26 eksempler

Et søk i motpartens database på ordet "HANDELSKRIG" ga over femti treff. Her er 26 eksempler på artikler om toll og handelskrig som har stått i motparten de siste 3-årene. Artiklene ble skrevet i et politisk klima der ingen andre aviser drømte om å skrive lignende. Studerer man artiklene i ettertid ser vi at motparten hadde en nærmest profetisk evne til å se framtiden.

USA brukte Europa

USAs eksport til Kina sank dramatisk da handelskrigen med Kina brøt ut i 2018. USA har tapt tusenvis av millarder av dollar på krigen med Kina. Hadde de ikke funnet et nytt marked for varene sine i EU ville de vært skikkelig ille ute. Fordi Kina svarte med å øke tollsatsene på amerikanske varer, eksporterte USA færre varer, noe som påvirket 58,3 prosent av USAs eksport. De var nødt til å finne et annet marked. De valgte Europa.

Kynisk USA plan

Dersom USA skulle klare å øke eksporten til Europa måtte det skje flere ting samtidig. Sett med amerikanske øyne hadde Europa tre utfordinger hvis de skulle kjøpe det USA ikke fikk solgt til Kina. Europa hadde for billig import av energi fra Russland. Europa hadde for billig import av teknologi fra Kina. Sist men ikke minst importerte Europa for lite våpen. Bare fire år etter at handelskrigen brøt ut hadde USA klart å løse alle problemene. Europa hadde ikke lenger verken billig energi fra Russland eller billige mobiltelefoner fra Kina. Og Europa hadde nærmest over natten fått et enormt behov for våpen.

Varslet dyrtid

Presse i USA-allierte land i Asia skriver fritt om krigen i Ukraina. Land som Thailand, Singapore og Japan er ikke redde for gi selvstendige og objektive analyser. Allerede i krigens første dager spådde de dyrtid i Europa og oppgang for USA. Det måtte jo skje når man klippet billig energi i den ene enden og billige Kina varer i den andre enden. Hvorfor var det bare motparten som skrev om det her i Europa? Hvorfor valgte øvrig presse å ignorere sannheten?

Ungarn sint på EU

Med hånden på EU-roret vil Ungarns statsminister gjøre alt for å snu opp ned på maktens korridorer i Brussel, som han ser på som et Europa-fiendtlig bolverk. Han får uventet støtte fra tyske, franske og italienske politikere.

Toppen

Tyske protester

EU vil legge inntill 38 prosent straffetoll på kinesiske elbiler. EU fulgte USAs anbefalinger om å støtte handelskrigen med Kina som startet i 2018. En talsmann for Volkswagen mener de negative effektene av denne beslutningen var enorme. Kina er det viktigste markedet for Tysklands største bilprodusent Volkswagen. Den tyske transportministere Volker Wissing forklarte Tysklands syn på saken. «Biler må bli billigere gjennom mer konkurranse, åpne markeder og betydelig bedre forretningsbetingelser i EU, ikke gjennom handelskrig og markedsisolasjon».

100 prosent toll

USA innfører 100 prosent toll på kinesiske elbiler. Alliance for American Manufacturing sier at salg av kinesiske biler i USA ville ført til utryddelse av de de amerikanske bilprodusentene. Å øke tollsatsene til hundre prosent er ensbetydende med å stoppe importen. Ingen kan konkurrere på slike vilkår.

Canada i skvis

Canada har kommet i skvis mellom sin største handelspartner USA og sin nest største handelspartner Kina. USA presser nabolandet til å kopiere USAs enorme tollsatser på kinesiske produkter. Kina varslet at de vil svare med toll på canadiske produkter. Det kan fort bli veldig dyrt for Canada. Dette skrev motparten om for flere år siden. Nå viser det seg at vi hadde helt rett. Fordi Europa og alle USA allierte har lukket øynene for ego USA-oppførsel alt for lenge har Canada nå kommet i en forferdelig situasjon.

Storm av klager fra medlemsland

EU-politikere beskyldes for å ha blitt lurt av USA til å starte en Europeisk handelskrig mot Kina. I følge industriledere og politikere i Tyskland, Frankrike og Italia kan dette føre til ruin for europeiske bedrifter, og i verste fall en total kollaps i EU-systemet. Store protester fra tyske, franske og italienske industriledere har vist at EU-politikerne i Brussel er i utakt med den europeiske industrien. Kanskje også med befolkningen.

Ville diktere Europa

USA truer Jaguar og BMW. Volkswagen og Land Rover er også under lupen i USA for å ha benyttet kinesiske deler i bilene de produserer. På grunn av USAs handelskrig med Kina vil de hindre europeiske land i å bruke deler fra Kina på modeller som eksporteres til USA.

Prøvde å advare om dyrtid

Går mot dyrtid i Europa. Å starte en handelskrig med Kina kan føre til økte priser i Europa som allerede er svekket etter Ukraina krigen. Nå advarer den franske finansministeren og at vi kan havne i en dyp økonomisk bølgedal hvis vi ikke umiddelbart stopper økt toll på Kina-varer.

Frankrike snudde i Huawei-saken

Fransk JA til Huawei-nettverk.Franske regjeringskilder opplyser at de har bestemt seg for å tillate Huawei 5G-lisenser. De har også godkjent byggingen av en fabrikk med nettverkskomponenter som skal ha oppstart i 2025.

EU lyttet ikke til bøndene

Franske bønder ba EU oppheve sanksjonene mot Kina, så kineserne ville oppheve tollen på fransk Cognac. I stedet for å lytte til bøndene laget EU en avtale med bønder i Sør-Amerika som kan produsere billigere enn EU-bøndene på grunn av lavere lønninger og færre regler. Det har fått franske bønder til å se rødt.

Splid i EU

Det er første gangen i EU-historien at det er full krasj mellom viktige organ innad i EU. Ungarn overtok nylig presidentskapet i EU, men nå har landets statsminister Victor Orbán fått EU-kommisjonen på nakken.

Toll på Cognac

Det gikk som det måtte gå. EUs knefall for amerikansk press reulterte i Kinatoll på Cognac.for første gang i historien. Frankrike står for nesten nittini prosent av druevin-eksporten til Kina. Den franske Cognac-lobbyist-gruppen BNIC sier at tollen er en katastrofe for Frankrike. De er forbanna på EU-politikerne fordi de har handlet illojalt og i strid med europeiske interesser. Politikere og industriledere i Europa forstår ikke hvorfor de skal betale for USAs handelskrig med Kina.

Fentanyl - først Kina - så Canada

I årevis har vi hørt om narkobander fra Colombia og Mexico som leverer dop til USA, - og at det er disse som står bak narkotikaproblemene. Nå har amerikanerne imidlertid funnet en ny fiende. De utpeker Kina som synedbukk. Som de siste ukers begivenheter har vist nøler ikke USA med å bruke de samme beskyldningene mot nabolandet Canada.

Toll på TEMU

Amerikanske forbrukere har tidligere kunnet kjøpe varer fra utlandet med en verdi inntil 800 dollar uten å betale et øre i toll eller moms. Det kan det bli slutt på nå, fordi kinesiske firmaer som Temu og Shein har for stor suksess.

Skryter av å ha lurt Europa

USA har opplevd en eventyrlig vekst av eksport til Europa på grunn av krigen. Senatorens uttalelser faller heller ikke i god jord i Europa. Alt han ramset opp som gode nyheter for USA er nemlig tilsvarende dårlige nyheter for Europa. At USA eksporterer mer energi betyr at Europa importerer mer, - til nesten dobbelt pris, i forhold til hva man fikk med Nord Stream 2.

EU kjefter på Serbia

EU-politikere i Brussel kritiserer Serbia for å bruke et kinesisk firma til å bygge den nye broen over Donau. Den serbiske regjeringen fnyser av anklagene. De mener det ville vært uansvarlig å bygge dyrt og dårlig for skattebetalernes penger.

Amerikansk dobbeltmoral

USA importerer russisk uran. Biden har signert en lov som sikrer import av russisk uran til det amerikanske strømnettet fram til 2028. Samtidig øker amerikansk energi-eksport til Europa. Norge og Europa risikerer å importere russisk energi.

NASDAQ advarer kundene

BRICS landene har bestemt seg for å lansere en ny valuta kalt UNIT. Både Nasdaq-børsen og Bank of France sier den nye valutaen vil få negative konsekvenser for dollaren. I forrige uke gikk USA ut og truet alle BRICS landene med 100 prosent toll også, men det blir vanskelig. Vi snakker om omlag fire millarder mennesker.

EU sint på Bulgaria

EU stoppet en kontrakt på 6 millarder kroner som kinesiske Qingdao Sifang Locomotive Co hadde med Bulgaria.

Mexico utfordrer Panama-kanalen

Mexico bygger nå et alternativ til Panamakanalen som vil revolusjonere transport av gods mellom USA og Europa. Garantien om raskere og billigere frakt her gjørt at man i USA tar byggingen på største alvor.Kanalen vil posisjonere Mexico som en logistikksone av global betydning. Derfor vil den være et utmerket forhandlingskort overfor Trumps trusler om straffetoll på Mexicanske varer. Da kan det fort hende at amerikanske firmaer må sende alle varene sine den lange omveien om Panama-kanalen.

Romania Sint på EU

Romania følger trenden.Calin Georgescu har gjort et brakvalg som presidentkandidat. Årsaken er at EU i en lengre periode har fattet beslutninger som ikke er i Romanias interesse. Nå gjør Georgescu som tyske og franske industriledere. Han sier stopp.

Tyskland vil ha billig energi

Å framstille kunstgjødsel er svært gasskrevende. Det var en av grunnene til at Tyskland ville beholde North Stream. Nå må Europa importere russisk gjødsel. Man skal jo ha mat på bordet.

Kroatia sint på EU

Zoran Milanović fikk tre fjerdedeler av stemmene i landets presidentvalg.Ingen internasjonale observatører snakker om valgjuks. Seieren kan vanskelig forstås som noe annet enn at det kroatiske folket klart sier i fra hva de mener. De er ikke alene. Presidenten er den siste av en lang rekke europeiske politikere som er skeptiske til både EUs handelspolitikk og krigføring i Ukraina.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal