Foto: desken/TheContrapart
Tekst: Jesper Enerstvedt
Dato: 01.01.25
Vi har i en lang rekke artikler dokumentert hvordan USA presset Europa til å øke tollsatsene mot Kina, kjøpe flere våpen og forlenge krigen i Ukraina. I en situasjon med krig på to fronter viste vi hvordan media i sammenlignbare land utenfor Europa advarte oss om en kommende dyrtid. Europeisk presse var helt taus om hva som ble sagt. De holdt tilbake viktig informasjon som vanlige folk hadde hatt bruk for. I stedet serverte de en endeløs strøm av ensidig amerikansk proaganda om at Russlands økonomi skulle halveres på et halvt år, despoten skulle styrtes og at handelskrigen med Kina var helt riktig. Det har kostet både deg og Europa svært dyrt.
Handelskrig
Tema for lederen i februar er tollsatser. På grunn av Trumps toll mot Canada har europeisk presse fått øynene opp for at handelskrig ikke er så bra likevel. At det er best at ting produseres der det er best forutsetninger. I en serie artikler de siste tre årene har vi skrevet om et utidig amerikansk press på Europa som har ført til dyrtid, økte renter og lav kronekurs. Kapitalistiske land utenfor Europa så det samme som oss, så hvorfor ble denne informasjonen holdt tilbake i Europa? Les og bedøm selv. I denne artikkelen har vi trukket fram 26 av de artiklene som dukket opp i arkivet vårt når vi søkte på ordet "handelskrig".
Smitte effekt
Som eneste norske avis har Motparten advart Europa mot å hjelpe USA med sin handelskrig mot Kina. Det fikk Trump til å tro at det som økonomer karakteriserer som "økonomisk analfabetisme" kan lønne seg. Fordi Europa har hjulpet USA i krigen med Kina har dette medvirket til at han nå forsøker å gjøre det samme med Canada og Mexico. Det har jo gått bra før.
Økt USA-eksport til Europa
Motparten har pekt på hvor katastrofal handelskrigen mellom USA og Kina har vært for USA. Vi har vist hvordan USA takket være Ukraina-krigen og en propagandastorm om Kina fikk økt eksport til Europa på mange av de produktene de ikke fikk solgt til Kina på grunn av handelskrigen.
Europa betaler dobbelt
Fra å ikke være energileverandør gikk USA nærmest over natten til å bli Europas største leverandør av LNG gass. Det er fryktelig dyrt å frakte i skip over havet, så Europa opplevde gallopperende energipriser.
Ville ikke stoppe krigen
Motparten har ikke en eneste gang antydet at USA startet Ukraina-krigen, men vi har mange ganger pekt på deres manglende vilje til å stoppe den. Årsaken til den manglende viljen er at krigen gjør at USA får avkastninger på produkter de før solgte til Kina.
Klaget til Trump
I Europa er det mange som ikke fikk med seg at Kina var USAs viktigste handelspartner fram til 2018. Så lenge alt gikk på skinner i Amerikas favør var det ikke noe problem å handle med "kommunister". Det ble verre da triste bilfabrikanter kom på døren til Trump og sa de ville dø hvis han ikke la 100% toll på kinesiske elbiler.
USA presser Europa
Motparten har gang på gang pekt på at USA la et press på Europa til å følge handelskrigen med KIna. Plutselig var det livsfarlig å bygge ut Huawei 5G nett og Europa måtte også legge toll på kinesiske elbiler. Europa fulgte USAs ordre om toll, med katastrofale følger.
Cognac krise
Kina svarte med å legge toll på fransk Cognac. Det ble ramaskrik fordi butikken gikk godt og Kina er et enormt marked for Frankrike. Akkurat det samme skjedde med Tyskland. Den tyske transportministeren sa rett ut at Europas knefall for amerikansk press kunne ødelegge den tyske bilindustrien. Rasende direktører for Mercedes og BMW kjeftet EU byråkratene i Brussel huden full.
Medlemslandene klager
Motparten har også skrevet om en mengde andre EU medlemsland som også har fått problemer. Serbia skulle ikke få lov å bruke kinesiske entrepenører til å bygge bro til halv pris. Ungarn ble kritisert for å skape arbeidsplasser med 37 kinesiske batterifabrikker. Andre land fikk ikke kjøpe nye bytrikker, selv om de var best og billigst.
Motparten helt alene
Motparten har vært en ensom svale i å avdekke disse forholdene. Vi pekte på at et slikt knefall for USA kunne føre til dyrtid i Europa. Det betyr dyrere mat og svekket valuta.
De fire viktigste sakene for motparten siden oppstarten for tre år siden var fast lavpris på strøm, styrket kronekurs ved å utforme et nytt mandat til Norges Bank, ønske om forhandlinger og fred i Ukraina, og slutt på tollkrigen mot Kina.
Lys i tunnellen
De siste to ukene har alle som leser motparten fått med seg at folk har fått øynene opp for det vi i tre år har advart mot. I lederen som kom 1.januar 2025 skrev vi at dette er året folk får øynene opp for strømprisen slik at regjeringen ikke lenger har noe annet valg enn å innføre fast lavpris. Noen uker senere kom løftet om fastpris på førti øre til private husstander. Nå skriver vi at Europa stilltiende har bidratt til elendigheten Canada befinner seg i. Da vi selv ble banket opp av en bølle tok vi ikke igjen. Overgripere slutter ikke før noen tar igjen.
Vi advarte om Kina-toll
Dette er lederen for februar. Nå er mediene forundret over handelskrig mellom USA og Canada. Motparten er ikke forundret i det hele tatt. Dette problemet har motparten beskrevet med uhyggelig nøyaktighet. Under er en liste med et utvalg. Les selv og bedøm. Vi har vært krystallklare. Vi har advart om at akkurat dette kom til å skje. De som ikke leser motparten er forundret over det som nå skjer mellom USA og Canada. De som leser motparten hever ikke en gang på øyenbrynene. Dette er gammelt nytt for våre lesere.
26 eksempler
Et søk i motpartens database på ordet "HANDELSKRIG" ga over femti treff. Her er 26 eksempler på artikler om toll og handelskrig som har stått i motparten de siste 3-årene. Artiklene ble skrevet i et politisk klima der ingen andre aviser drømte om å skrive lignende. Studerer man artiklene i ettertid ser vi at motparten hadde en nærmest profetisk evne til å se framtiden.
USAs eksport til Kina sank dramatisk da handelskrigen med Kina brøt ut i 2018. USA har tapt tusenvis av millarder av dollar på krigen med Kina. Hadde de ikke funnet et nytt marked for varene sine i EU ville de vært skikkelig ille ute. Fordi Kina svarte med å øke tollsatsene på amerikanske varer, eksporterte USA færre varer, noe som påvirket 58,3 prosent av USAs eksport. De var nødt til å finne et annet marked. De valgte Europa.
Dersom USA skulle klare å øke eksporten til Europa måtte det skje flere ting samtidig. Sett med amerikanske øyne hadde Europa tre utfordinger hvis de skulle kjøpe det USA ikke fikk solgt til Kina. Europa hadde for billig import av energi fra Russland. Europa hadde for billig import av teknologi fra Kina. Sist men ikke minst importerte Europa for lite våpen. Bare fire år etter at handelskrigen brøt ut hadde USA klart å løse alle problemene. Europa hadde ikke lenger verken billig energi fra Russland eller billige mobiltelefoner fra Kina. Og Europa hadde nærmest over natten fått et enormt behov for våpen.
Presse i USA-allierte land i Asia skriver fritt om krigen i Ukraina. Land som Thailand, Singapore og Japan er ikke redde for gi selvstendige og objektive analyser. Allerede i krigens første dager spådde de dyrtid i Europa og oppgang for USA. Det måtte jo skje når man klippet billig energi i den ene enden og billige Kina varer i den andre enden. Hvorfor var det bare motparten som skrev om det her i Europa? Hvorfor valgte øvrig presse å ignorere sannheten?
Med hånden på EU-roret vil Ungarns statsminister gjøre alt for å snu opp ned på maktens korridorer i Brussel, som han ser på som et Europa-fiendtlig bolverk. Han får uventet støtte fra tyske, franske og italienske politikere.