Resultatet burde ikke sjokkere noen

Romania følger trenden

Calin Georgescu har gjort et brakvalg som presidentkandidat. Årsaken er at EU i en lengre periode har fattet beslutninger som ikke er i Romanias interesse. Nå gjør Georgescu som tyske og franske industriledere. Han sier stopp.

Parlamentet til venstre blir etter alt å dømme Calin Georgescus nye arbeidsplass. Han ligger godt an til å bli Romanias nye president 8.desember 2024. Foto parlament: Diego Delso - Foto Georgescu: Mihaipinteac / CC BY 4.0

Foto: Pixabay/TheContrapart
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 26.11.24

Calin Georgescu viser til akkurat det samme som politikere i mange andre EU land har gjort de siste årene. Et voldsomt gap mellom handlingene til byråkratene i Brussel, og det som er i medlemslandenes interesser. Det har ført til store protester fra land som Tyskland, Frankrike og Italia. At Romania våger å gå et skritt lenger kommer derfor ikke som noen overraskelse. I hvert fall ikke for redaksjonen i denne avisen.

Erdaring

Calin Georgescu er miljøekspert og tidligere leder i flere FN-relaterte organisasjoner. Han sier rett ut at EU undergraver medlemslandenes uavhengighet. Han mener at EU påtvinger medlemsland politikk og regler som ikke tjener deres behov. Her har Georgescu akkurat de samme meningene som vi nå ser komme til overflaten også i Tyskland og Frannkrike, men Georgescu går ett skritt lenger.

Ikke ekstrem

Georgescus kritikk av EU er en del av en bredere bølge i Europa, der stadig flere politikere og næringslivsfolk hevder at unionen trenger omfattende reformer for å være mer demokratisk og mindre kontrollerende. I land som Norge har man satt Georgescus i bås med ytre høyre politikere som Le Pen i Frankrike. I virkeligheten er Georgesus meninger mye mer aksepterte og utbredte. Moderate tyske og franske politikere mener akkurat det samme. Holdningene kommer tydelig til syne i de siste årenes protester fra tysk, fransk og italiensk næringsliv.

Som forventet

I en serie artikler har vi skrevet om bråk innad i EU. Byråkrater i Brussel har ikke forstått at deres beslutninger er i utakt med industri og næringsliv i Europa. Romania er ikke alene om å ha slike meninger. Det burde derfor ikke komme som noen overraskelse at Georgescu ligger an til å bli Romanias neste president. Selv om han er kjent for sitt arbeid innen miljøvern, har Georgescu kritisert EUs politikk som han mener skader vanlige borgere og bedrifter i stedet for å løse de virkelige problemene.

Moderate krefter

Georgescu representerer et syn man også finner hos stadig flere moderate krefter. I Tyskland har direktører for kjente bilmerker som Volkswagen gått hardt ut mot EU-politikerne av akkurat de samme årsakene som Georgescu viser til i sin kritikk. Årsaken er at de mener EUs politikk er i ferd med å ødelegge tyske hjørnesteinsbedrifter. Næringslivslederne i Tyskland hadde med seg den tyske transportministeren, som stilte seg bak bedriftenes protester. Dette viser at Georgescus synspunkter slett ikke er så overraskende og ekstreme som store deler av europeisk presse vil ha det til.

Naturlig valg

Romania er ikke unntaket - men den nye regelen. Akkurat det samme som skjedde i Tyskland skjedde også i Frankrike, der representanter for vin og brennevinsbransjen fikk med seg finansministeren i en protest mot EUs beslutninger. Georgescu mener EU ødelegger for Romania. På samme måte mener store deler av fransk næringsliv og politiske ledelse at EUs beslutninger ødelegger for fransk næringslivs eksportmuligheter.

Sabotasje

Frankrike og Italia har kjente motehus som går eventyrlig godt i Kina. På toppen av det hele kommer en europeisk kosmetikkbransje som selger svært godt i Kina. At EU på amerikansk ordre ødelegger disse produktene ved å lage en handelskrig med Kina, blir sett på som ren sabotasje fra Brussel. Dersom ikke EU-byråkratene snart begynner å ta mer hensyn til egne medlemmer kan hele EU-systemet stå i fare.

EU tabbe

Vi har skrevet mye om disse strømningene i Europa. Det handler ikke om ytre høyre-partier som mange tror, men det er ytre høyre partiene som har vært flinkest til å avdekke en EU-politikk som verken tjener borgerne eller landene de bor i økonomisk. Det er når mer moderate partier også oppdager at EUs politikk er Europa-fiendltig, at de virkelig store forandringene vil komme.

Godt dokumentert

Vi har skrevet mye om Italia, Ungarn og Slovakia som alle opplever at EU handler i strid med deres interesser. Valget av Calin Georgescu kommer derfor som alt annet enn et sjokk på redaksjonen i vår avis. Det er merkelig at en rekke aviser i Europa hevder det kommer som en stor overraskelse at man i Romania velger en mann som Georegescu. Han mener på mange måter mye av det samme som stadig flere vanlige politikere og næringslivsfolk mener i andre europeiske land.

Toppen

EU og europeisk media har lukket øynene for at Georgescus meninger også deles av stadig flere moderate krefter i Europa. Blant annet har store tyske, franske og italienske politikere og næringslivsfolk sagt akkurat det samme som den rumenske presidentkandidaten.


Kina politikk

Det er liten tvil om at det er EUs politikk overfor Kina som må ta store deler av ansvaret for at politikere som Georgescu nå blåser gjennom Europa som en høyre-vind. I USA har man kommet i et "mismatch" forhold til Kina. Amerikanske produkter selger ikke så bra. I EU-land er det stikk motsatt. Europeiske land har en rekke gode produkter som kineserne vil ha. Når EU begynner å legge toll på kineiske produkter til Europa, så svarer Kina med toll på Euroeiske produkter som selger svært bra i Kina. Konsekvensene er svært alvorlige for Europeisk næringsliv.

Dårlige produkter

Det faktum at amerikanske produkter ikke selger bra i Kina, samtidig som kinesiske produkter selger godt i USA, har ført til at USA måtte legge straffetoll på kinesiske produkter. Amerikanske bilprodusenter sa rett ut at hvis ikke myndighetene laget straffetoll på kinesiske biler, så ville amerikansk bilbransje dø helt ut. I Europa er det motsatt. Bilene våre selger godt i Kina. En straffetoll vil i følge bedrifter som Volkswagen være som å skyte oss selv i foten.

Gode produkter

I Europa er det stikk motsatt av USA. Nesten to milliarder kjøpesterke kinesere elsker tysk Mercedes. Kineserne er også glade i Fransk Cognac. Dessuten renner vin fra Tyskland, Frankrike og Italia i strie strømmer inn i Kina. Italiensk ost og spansk olivenolje selger som aldri før. Likevel legger EU straffetoll på kinesiske elbiler. Kina svarer med toll på fransk Cognac. Det er oppskriften på katastrofe - og valg av folk som Calin Georgescu.

Romanias naboland

I land som Romania, Ungarn, Serbia og Slovakia opplever man akkurat det samme som i Frankrike. EU blander seg inn i deres indre anliggender. Landene skal ikke få kjøpe billige kinesiske varer, og EU hindrer landene i å samarbeide med Kina. Ungarn får kritikk for å samarbeide med Kina om 37 batterifabrikker. Serbia fikk kritikk da de benyttet en kinesisk entrepenør til å lage en bro over Donau. Både Serbia og Ungarn sparer milliarder som de kan bruke til å lage nye arbeidsplasser. Det vil også Romania gjøre. Georgescu hevder EU er drevet av en liten privilegert klasse som er mer lydige overfor USA enn for egne borgere.

EU hindrer Romania

EU har gjort alt de kan for å stoppe Romanias samarbeide med Kina om både kjernekraftverk og veiprosjekter, selv om dette er i Roamnias økonomiske interesse. Til nå har regjeringen i Romania vært lydige mot EU. For eksempel gjorde Romania akkurat som andre små EU-land i den såkalte Huawei-saken. USA påstod at kineserne ville spionere på Europa hvis de fikk bygge ut 5G nettverk. Selv for folk som ser veldig mye på spionfilmer virket trusselen fra Kina noe søkt på folk flest. Det mente man også i Frankrike.

Setter Romania først

I Frankrike oppdaget man at et Huawei-forbud ikke tjente franske interesser. Derfor snudde man i Huawei-saken. Det var plutselig ikke så farlig å ha kinesiske 5G nettverk likevel. Kina er en av Frankrikes viktigste handelspartnere. De forstod at dersom de skulle få solgt rødvin, Cognac, ost, kosmetikk og moteprodukter til Kina, så måtte de gi noe i gjengjeld. I land som Romania tenker folk som Georgescu på akkurat samme måten. Han setter Romania først.

Går mot Georgescu seier

Ifølge Central Electoral Bureau i Romania fikk Georgescu 22 prosent mot den sittende statsministeren Marcel Ciolacu 20 prosent. Etter omkamper skal den endelige avgjørelsen falle 8.desember 2024. Georgescu ligger godt an. Det er lite som tyder på at oppslutningen skal bli mindre, nå som folk ser at de har mulighetene til å få ekte endringer i Romania.

Dårlig alternativ

Alternativet til Georgescu er den populistiske sosialdemokraten Ciolacu. Han vil fortsette Romanias pro-vestlige vei. Spørsmålet er om det tjener folket i Romania? Georgescu sier han vil ha slutt på de skyhøye levekostnadene for det rumenske folk. Han samarbeider gjerne med Kina om det vil hjelpe befolkningen. Georgescu vil også ha slutt på krigen i Ukraina. Han mener det ikke tjener det Ukrainske folk eller noen av landene i regionen, men er en krig som burde vært unngått. For sitt fredsbudskap har han blitt beskyldt for å være pro-russisk. Den 8.desember skal folk i Romania bestemme hvem av dem som vinner i runde to.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal