Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 30.10.24
Den franske finansministeren Bruno Le Maire tar nå bladet fra munnen. Han advarer på det sterkeste om risikoene for europeisk industri. Han trekker spesielt fram bilindustrien, som kan rammes av høyere importkostnader og mottiltak fra Kina. Finansministeren sier rett ut at Europa vil få svi på punken når kinesiske mottiltak treffer oss med full styrke. Hvis man ødelegger for fransk og europeisk eksport vil det få katastrofale følger for hele EU.
Bilindustrien
Den frittalende finansministeren Le Maire peker spesielt på Europas bilindustri som er avhengig av kinesiske komponenter. Han etterlyser bedre europeisk strategisk som ikke vil føre til en gigantisk kostnadsøkning for forbrukerne. For batterifabrikker i England og Norge kan imidlertid håpe at EU ikke tar fornuften fatt. Det har lenge vært kjent at batterifabrikene i Europa sliter med både kvalitet og lønnsomhet. Nylig gikk deler av Morrows batterifabrikk i Arendals svenske søsterfirma Northvolt konkurs.
Massiv kritikk
Den franske finansminsteren er på ingen måte den eneste som advarer mot EUs Kina-politikk. En rekke politikere i Italia. Spania, og Tyskland advarer om akkurat det samme. Den tyske klimaministeren Robert Habeck har også uttrykt bekymring for en kraftig innstramming i handel med Kina. Habeck understreker viktigheten av å beskytte tyske arbeidsplasser og unngå inflasjonspress. Han peler trekker fram sektorer som teknologi og energi, der avhengigheten av Kina er stor.
Ødelegger industrien
Han sier at vi er på full fart inn i en situasjon med høyere produksjonskostnader på grunn av kinesiske mottiltak mot EU-s farlige politikk. Han mener tiltakene allerede har skadet eksportintensive sektorer i Tyskland og viser til både maskinproduksjon og kjemikalieindustrien. Heller ikke han er i tvil om hvem som til slutt vil lide for elendigheten. Det er den vanlige mann i gaten som vil oppleve at alt bli dyrere.
Å lage en unødvendig handelskrig med Kina er lite gjennomtenkt av EU. I følge den franske finansministeren vil det føre til inflasjon og en ny dyrtid for befolkningen.
Toppen
ACEA raser mot EU
Også store organisajoner som Constructeurs Européens d'Automobiles (ACEA) er imot EUs handelspolitikk. ACEA har sammen med politikere fra Frankrike og Tyskland, uttalt at EUs tiltak mot Kina vil føre til prisøkning på biler og deler, noe som rammer både produsenter og forbrukere. ACEA har advart om at høyere tollsatser kan gjøre europeiske biler dyrere og mindre konkurransedyktige, særlig i det kinesiske markedet som er viktig for eksporten. Inflasjon og svekket konkurranseevne er resultatet. Summen av mindre eksport og dyrere priser er en økonomisk hengemyr som vil få vidtrekkende konsekvenser for EU.
Forbrukerne er taperne
Når tollene øker, blir varer importert fra Kina dyrere. Kina er en stor leverandør av både råvarer og ferdige produkter til Europa, og dette gjelder blant annet teknologi, elektronikk, møbler og klær. Hvis prisene på disse varene stiger på grunn av tollene, vil kostnadene ofte bli overført til sluttbrukere i form av høyere priser.
Klarer ikke omstillingen
For mange europeiske selskaper er det dyrt og tidkrevende å omstille seg til nye leverandørkjeder utenfor Kina. Tilgang til rimelige materialer og komponenter fra Kina har gjort mange produkter rimeligere, og en plutselig endring kan innebære økte produksjonskostnader. For eksempel kan elektriske komponenter eller solcellepaneler, hvor Kina er en dominerende aktør, bli dyrere hvis europeiske selskaper må finne nye kilder.
Inflasjon
Økte importkostnader vil føre til bred prisøkning eller inflasjon som det heter på økonomispråket. Sentralbankene kan må stramme inn pengepolitikken for å holde inflasjonen i sjakk, noe som igjen vil påvirke økonomisk vekst og redusere forbrukernes kjøpekraft. Om konfliktnivået eskalerer kan det se særdeles stygt ut for Europa. Fra før har vi doblet energiprisene etter bokstavelig talt å klippe av gassrørledningen fra Russland. Klipper vi også av billige varer fra Kina kan resultatet nærmes bli en kollaps i økonomien.
Ingen hjelp å få
USA har opplevd stor problemer etter at de gikk til total handelskrig mot Kina, men de har vært heldige og opplevd at mye av de de ikke fikk solgt til Kina fant veien til Europa, fordi det ble krig i Ukraina. Europa på sin side kan ikke håpe på et tilsvarende hell. Når dyrtiden kommer står ikke USA klare til å ta imot varer vi ikke lenger får solgt til. Europa må klare seg selv.
Hovedsiden