Foto: pixabay/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 05.09.24
Canada annonserte den 26. august 2024 økte tollsatser på kinesiske produkter, inkludert elektriske biler, stål og aluminium. Statsminister Justin Trudeau kunngjorde dette under et regjeringsmøte i Nova Scotia.
I skvis
Canada har kommet i skvis mellom sin største handelspartner USA og sin nest største handelspartner Kina. USA presser nabolandet til å kopiere USAs enorme tollsatser på kinesiske produkter. Kina varslet at de vil svare med toll på canadiske produkter. Det kan fort bli veldig dyrt for Canada.
Sterke bånd
Canada og USA har en tett økonomisk og politisk relasjon, spesielt når det gjelder handel og industri. USA har tidligere innført enorme tollsatser og tiltak mot Kina, og det er mulig at Canada nå følger USAs linje for å unngå konflikt med sin største handelspartner. Problemet er at Kina er god nummer to.
Reagerer
Tidligere seniorøkonom ved Canada's Department of Foreign Affairs and International Trade, Dan Ciuriak, mener Canadas beslutning har kommet som et resultat av press fra USA, som selv har gått til totalkrig med opp mot 100 prosent toll på mange kinesiske produkter. Ciuriac mener den nye politikken kan komme til å koste Canada dyrt.
Raps
Blant annet peker han på at Kina nå vurderer å svare med toll på Canadisk raps, som er et svært viktig eksportprodukt for Canada. For 2023 var verdien av Canadas produksjon av elektriske biler estimert til rundt 5 milliarder CAD. Til sammenligning var verdien av Canadas eksport av rapsfrø (canola) betydelig høyere, med en verdi på over 13 milliarder CAD i 2022.
Kontant svar
De kinesiske uttalelsene kom bare en uke etter at Canada sa at de ville innføre nye grenseavgifter på kinesiskproduserte elektriske kjøretøy, stål og aluminium. Det er tegn til at Canada er i ferd med å kjøre seg inn i det samme blindsporet som USA, der man opplever en gjensidig eskalerende tolløkning på nær sagt alle produkter.
Viktig krig
Før handelskrigen startet i 2018 var Kina USAs viktigste handelspartner med et årlig salg på rundt 130 milliarder amerikanske dollar. Landets eksportindustri ble derfor ekstremt hardt rammet av handelskrigen. De ble nødt til å se seg om etter andre som ville kjøpe varene. Hadde det ikke vært for at det ble krig i Europa ville USA hatt et kjempeproblem. På grunn av Ukraina-krigen kunne USA vri eksporten fra Kina i retning av Europa. Et godt eksempel er LNG gass, der USA har gått fra å nesten ikke være til stede i Europa, til å bli Europas største leverandør.
Lekker i begge ender
Enten Europa bare er solidariske med USA, eller har latt seg presse som Canada, er resultatet at EU-politikerne har innført økte tollsatser på kinesiske produkter. Europa har gjort det svært vanskelig for seg selv med å kutte ut billig gass i den ene enden og samtidig kutte ut billige kinesiske produkter i den andre enden. USA har det stikk motsatt. Alt Europa kutter ut betyr kroner i kassen for USA, som opplever en tilsvarende økt eksport. Vi snakker om en enorm vekst for viktige varer som teknologi, gjødsel, landbruksmaskiner, våpen og energi. Alt Europa mister fra Russland og Kina erstattes med dyrere varer fra USA. Det passer landet godt siden de startet en handelskrig med Kina i 2018.
Dyrt for Europa
LNG fra USA til Europa har vært 30 % til 50 % dyrere enn gassen som ble importert gjennom Nord Stream før krigen i Ukraina. Prisforskjellen skyldes flere faktorer, inkludert kostnadene ved å transportere den over Atlanterhavet, og konvertere den tilbake til gassform ved ankomst til Europa. I tillegg har den økte etterspørselen etter LNG, spesielt etter at Europa begynte å redusere avhengigheten av russisk gass, bidratt til å drive opp prisene ytterligere. Dessverre ser det ut til at Europa nå fører en krig på to fronter. Det er dyrt.