EU starter i feil ende

Ødelegger for EU-bøndene

EU har signert en av verdens største handelsavtaler med de såkalte Mercosur-landene i Sør-Amerika. Avtalen er en trussel for europeiske bønder, ettersom verdens mest konkurransedyktige landbrukssektor får tilgang til EU-markedet.

Øverst til høyre: Ursula von der Leyen før EU-parlamentet skulle stemme over hennes nominasjon i 2019. Store bildet: Bønder i Mercosur-landene i Sør-Amerika har ikke de samme restriksjonene på sprøytemidler som i EU. De har også generelt lavere lønn.
Foto: CC BY 2.0/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 21.12.24

Selv hevder EU at avtalen viser at de ikke har planer om å kopiere Donald Trumps planer om å øke proteksjonismen kraftig når han kommer tilbake til Det hvite hus i januar. Kriikerne mener det motsatte er tilfellet. At EU lydig kopierer USAs handelskrig med Kina, som er det viktigste markedet for Europeiske hjørnesteinsbedrifter. Nå vil EU også ødelegge for egne bønder.

Feil ende

Avtalen møter massiv motstand fra franske bønder. De mener imidlertid at EU starter i helt feil ende med denne avtalen. Det er et alt for lite plaster på såret for europeiske bedrifter som blør på grunn av EUs tankeløse Kina-politikk. De franske bøndene peker på at bønder i Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, - har mindre restriksjoner på sprøytemidler.

Lavere lønn

Det er heller ingen tvil om at man i Sør-Amerika har langt lavere arbeidskostnader enn europeiske land. Derfor mener franske bønder at EU starter i helt feil ende. De skulle ha myknet opp tollsatsene med Kina i stedet. De peker på at kinesere spiser en helt annen type mat og ikke er noen trussel mot EU. Tvert imot. Kineserne vil gjerne drikke fransk vin til maten.

EU lytter ikke

Sett i lys av kritikken fra medlemslandene er det rart at EU velger å starte akkurat med denne avtalen. Kritikken fra medlemslandene har i stor grad vært negativt fokus på at EU kopierer USAs handelskrig med Kina. Det vil være ødeleggende for Europa. Den nye handelsavtalen EU nå har laget vil bety mer søramerikansk storfekjøtt, kylling og sukker til EU. Produktene vil utvilsomt ha lavere priser. Tyskland og Frankrike kan sende biler og vin imotsatt retning, til den såkalte Mercosur-sonen.

For lite i feil retning

Hvis EU hadde laget en lignende avtale med Kina ville de stilnet kritikken fra egne medlemsland. Tyskland og Frankrike har klaget på at EUs tollpolitikk vil hindre dem i å selge biler og vin til det store kinesiske markedet der det er stor etterspørsel. Som plaster på såret sørger nå EU for at de kan sende biler og vin til det "lille" Mercosur markedet der det er mindre etterspørsel.


Bøndene i Sør-Amerika har langt færre restriksjoner enn EU-bøndene. Det er en av flere årsaker til at de er så konkurransedyktige, og at de utgjøren en potensiell fare for europeisk landbruk.Franske bønder i Cognac og Champagne er allerede forbannet. Dette kan være dråpen som får begeret til å flyte over.


Toppen

Franske bønder ba EU oppheve sanksjonene mot Kina, så kineserne ville oppheve tollen på fransk Cognac. I stedet for å lytte til bøndene laget EU en avtale med bønder i Sør-Amerika som kan produsere billigere enn EU-bøndene på grunn av lavere lønninger og færre regler. Det har fått franske bønder til å se rødt.


Protester

De siste årene har EU opplevd massive protester fra blant annet Tyskland, som har kritisert EU for å være direkte ødeleggende for tyske industri lokomotiv. Det var spesielt bilbransjen, med kjente merkevarer som Volkswagen og Mercedes, som reagerte EUs merkelige forsøk på å kopiere amerikansk handelskrig.

Bør ikke kopiere USA

Amerikansk bilindustri har tidligere gått ut og sagt at de ville dø dersom myndighetene ikke satt enorm straffetoll på kinesiske biler. Myndighetene i USA lyttet til bedriftene og har i dag hundre prosent toll. At noe er bra for USA betyr imidlertid ikke at det er bra for Europa. Da Eu plutselig ønsket å sette stor toll på kineiske elbiler ble det et ramaskrik i Tyskland. Årsaken var at tyskerne i motsetning til amerikanere klarte seg fint i konkurransen med kinesiske merker.

Europa har gode produkter

Tyske politikere forklarte EU at bilene deres solgte utmerket i Kina. De forklarte igjen og igjen at kinesere elsker Mercedes og BMW. Tyskland har ikke amerikanske problemer. Tvert imot er Kina et av de viktigste markedene for tyske industrielle flaggskip og hjørnesteindbedrifter. Derfor ville det være sabotasje mot Tyskland å sette toll på kineiske produkter. Det ville føre til gjengjeldelse, noe som på sikt kunne være ødeleggende for Tyskland. Franske vinbønder som står bak kjente merkevarer som Cognac og Champagne, er også i harnisk over EU-vedtak, fordi de har ført til gjengjeldelse fra Kina, som har satt straffetoll på noen av Frankrikes viktigste eksportprodukter.

Kan bli dyrtid

Også i Italia og Spania har bekymringene vært store for at EU ville kopiere den amerikanske handelskrigen uten gode nok grunner. Ameriikanerne har toll fordi deres egne produkter ikke klarer konkurransen med de kinesiske, og heller ikke selger bra i Kina. Ford de europeisk produktene er det stikk motsatt. Spansk ost, skinke og olivenolje selger som varmt hvetebrød til Kina. Det samme gjør italienske moteprodukter, klær og kosmetikk. Tyskland selger biler og Frankrike vin.

Kan bli dyrtid

De fleste europeiske land har sterke merkevareprodukter som er enormt etterspurt i Kina. USA harr nesten ingen. Derfor har de laget krig. For Europa ville en tilsvarende krig bety katastrofe og dyrtid.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal