EU vil innføre 38 prosent toll på kinesiske elbiler

Tysk opprør mot EU

En storm av protester fra tyske bilprodusenter treffer nå EU-kommisjonen rett i fleisen. “Straffetoll rammer tyske selskaper og deres toppprodukter”, sa den tyske transportministeren Volker Wissing etter at katta ble sluppet ut av sekken.

Bildetekst: Tysklands transportministeren Volker Wissing er raser mot EU-sabotasje
Foto: Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 26.06.24

EU vil legge inntill 38 prosent straffetoll på kinesiske elbiler. EU ser dermed ut til å følge USAs anbefalinger om å støtte deres handelskrig som startet i 2018. USA har tapt tusenvis av millarder av dollar på krigen. Hadde de ikke funnet et nytt marked for varene sine i EU ville de vært skikkelig ille ute. Tyskland sier at Europa ikke har noe “reservemarked” og at en handelskrig derfor vil bli katastrofal for hele regionen.

Kraftig advarsel

Tyskland både selger biler til Kina og drar nytte av billige kinesiske komponeneter. En handelskrig vil være direkte ødeleggende for mange tyske produkter. Alle de tyske bilgigantene går nå ut med en kraftig advarsel om at Europa er i ferd med å skyte seg selv i foten.

Vil ikke ha handelskrig

EUs trussel om å ramme kinesiske elbiler med tilleggsavgifter er absolutt og reell. Dersom dette skjer har man lignende tilstander som man opplever i USA. I følge EU-politikerne skjer innføringen av de nye tollsatsene etter en antisubsidieundersøkelse. Mange europeiske bedrifter og deres ledere er nå engstelige for at man starter en «handelskrig». I Tyskland snakker man åpent om at man vil slå tilbake, men uten å spesifisere med hvilke midler man skal slå tilbake med.

Sinte tyskere

Det som er annerledes denne gangen er at det kan se ut som ikke alle politikere i EU er så enige som man har trodd. Den tyske transportministere Volker Wissing er tydelig når han forklarer Tysklands syn på saken. «Biler må bli billigere gjennom mer konkurranse, åpne markeder og betydelig bedre forretningsbetingelser i EU, ikke gjennom handelskrig og markedsisolasjon». Også Kansler Olaf Scholz har blandet seg inn i striden. Han pekte på at mange elbiler importert fra Kina også blir produsert av vestlige produsenter.

Lys i tunnelen

Bakgrunnen for konflikten er ifølge EU at kinesiske elbiler blir urettferdig subsidiert av regjeringen. Kina anklager som de tyske bilprodusentene EU for proteksjonisme og brudd på handelsregler. Det er likevel et lite lys i tunnelen etter at Tyskland totalt satt seg på bakbeina mot de nye tollsatsene. Fram til 4.juli skal det være aktive samtaler mellom handelskommissær Valdis Dombrovskis fra EU og hans kinesiske kollega Wang Wentao.

Skeptiske

Mange analytikere tror imidlertid at Europa allerede har bestemt seg for full krig mot den viktige handelspartneren Kina. De kraftige tyske protestene er imidlertid ikke bare å overse. Politikere skal velges, og dersom de skal overleve neste valg er det ikke lurt å legge seg ut med Europeiske storbedrifter, som ikke deler politikernes syn i saken. Bilprodusentene tror ikke Kina har en overordnet plan om å subisidiere noe som helst for Europeere. Kineserne lager rett og slett bare gode og billige produkter.

Toppen

Alvorlige konsekvenser

En talsmann for Volkswagen legger ikke skjul på hva han mener om ideen om den skyhøye straffetollen. Han mener de negative effektene av denne beslutningen oppveier alle potensielle fordeler for den tyske bilindustrien, og han tror ikke det er annerledes for andre bilprodusenter. Kina er det viktigste markedet for Tysklands største bilprodusent Volkswagen. Representanter for bilprodusenten går derfor ut og advarer om alvorlige konsekvenser dersom de nye tariffer innføres. Han sier som andre kritikere at dette vil utløse kinesiske gjengjeldelsestiltak som vil være katastrofale for Europa.

Tror ikke på kommisjonen

Også Tysklands bilindustriforening VDA har nå blandet seg inn i striden. De støtter bilindustrien i opprøret mot EU-politikerne. VDA sier at de går inn for fri og rettferdig handel. I denne lite tvetydige uttalelsen ligger en klar melding til politikerne om at bilprodusentene ikke tror på påstandene om at det er subsidier som ligger til grunn for at EU nå vil lage en handelskrig med Kina.

Dårlig butikk

EU-kommisjonen står hardnakket på at en etterforskning i fjor viser urettferdige kinesiske subsidierer. På dette grunnlaget truer EU med å innføre ekstratoll på opptil 38 prosent på kinesisk elbilimport fra neste måned. Tyskland tror altså ikke på kommisjonen. Mye tyder på at tyskerne har et poeng. En endelig beslutning om de store straffetollene skal innføres tas i oktober. De må dessuten godkjennes medlemslandene. Dersom det skjer blir det for fem år, noe som kan dra Europa enda lenger ned økonomisk.

Tåle konkurransen

Tyske bilprodusenter peker på at det økonomisk er dårlig butikk å subsidiere. Det er derfor lite trolig at Kina vil subsidiere verden i det lange løp. Å komme seg inn på et marked er èn ting, men å ha ulønnsomhet som strategi er i følge tyske bilprodusenter ikke noe kinesere er kjent for å ha. Også Europeiske bedrifter har kampanjer, der de selger mobiltelefoner eller frossenpizza billig for å befeste en markedsandel. Europa kan ikke starte en handelskrig på et slikt grunnlag. Tyskerne mener man må tåle kineisk konkurranse og produsere det man er best til.

Mercedes på banen

For å gjøre vondt verre for politikerne i Brussel gikk også Mercedes-Benz-sjef Ola Kallenius ut og sa at Tyskland som eksportnasjon ikke trenger økende handelsbarrierer. Han mente også at det bare var rettferdig og fri handel som vil føre til økonomisk vekst. Kanskje har den tyske regjeringen også forstått hvor skoen trykker. Nå skaper de splid innad i EU ved å gå imot en ny handelskrig med Kina.

Pipekonsert

Når også den tyske regjeringen ved Steffen Hebestreit melder seg på i stormen av klager, er pipekonserten derfor komplett. Som politiker uttrykte han seg likevel noe mer forsiktig enn de næringsdrivende fra bilbransjen. Han sa taktisk at det ville være mer ønskelig fra regjeringens ståsted om man fant en minnelig løsning. Men det var før han la til at Tyskland ikke ønsket flere handelbarrierer, men tvert imot fri og rettferdig handel.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal