Foto: U.S. Department of State/Damir Sencar
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 14.01.25
Zoran Milanović fikk tre fjerdedeler av stemmene i landets presidentvalg.Ingen internasjonale observatører snakker om valgjuks. Seieren kan vanskelig forstås som noe annet enn at det kroatiske folket klart sier i fra hva de mener. De er ikke alene. Presidenten er den siste av en lang rekke europeiske politikere som er skeptiske til både EUs handelspolitikk og krigføring i Ukraina.
Sur statsminister
I Kroatia hadde Milanovics motstander, Dragan Primorac, støtte fra det regjerende sentrum-høyre-partiet Croatian Democratic Union (HDZ). Primorac fikk bare 25 prosent av stemmene. Det er det verste resultatet for den fløyen på tretti år. Statsminister Andrej Plenkovic nektet å gratulere vinneren.
Korrupsjon og krig
En av årsakene til den sure behandlingen Milanovic får er at han er kritisk til langt mer enn å sende våpen til Ukraina. Milanovic kritiserer ofte det han mener er korrupsjon, en politikk som fører til inflasjon og en destruksjon av helsevesenet. Milanovic er ikke for Russlands invasjon av Ukraina, men han er likevel imot Vestens militære støtte til Kiev.
Ikke bare ytre-høyre
Milanovic var statsminister i Kroatia fra 2011 til 2016, og ledet det sentrum-venstre sosialdemokratiske partiet (SDP) fra 2007 til 2016. Dette viser tydelig at det ikke bare er ytre-høyre partier som er skeptiske til EUs USA vennlige og Kina-fiendtlige politikk. Dette viser også at det ikke bare er ytre-høyre partier som er skeptiske til våpenforsendeleser til Ukraina. Hvis ikke regjeringspartiene i Europa er oppmerksomme nå, kan det hende at vi står overfor en helt ny politisk dreining i Europa, med partier som setter Europa først, på samme måte som Trump setter Amerika først.
Ødelegger Europa
Det er en sterkt voksende bevegelse i alle EU landene der de både er kritiske til å følge USAs handelskrig med Kina, og å bidra til det de mener er USAs krig i Ukraina. De fleste politkerne har de samme argumentene. Det er åpenbart for dem at krigen har ført til dyrere energi og matvarepriser. De mener det er ødeleggende for hele Europa. Det er like åpenbart at det er dyrt å følge USA i handelskrigen med Kina. Spesielt fordi det ikke er noen god grunn til det. Europa tjener på KIna. Hvorfor skal de da lage krig?
Må sette Europa først
I Frankrike spør bøndene om hvorfor de ikke skal få selge vin og ost til Kina lenger bare fordi USA sier det? I Italia reagerer de på samme måte når det gjelder kosmetikk og moteprodukter. I Tyskland forstår ikke bilprodusentene hvorfor EU vil legge toll på kinesiske biler bare fordi USA sier det. Både Mercedes og BMW selger utmerket i Kina. I Serbia forstår man ikke at EU nekter dem å la kinesere bygge bro over Donau. I Ungarn forstår man ikke hvorfor de ikke skal bygge kinesiske batterifabrikker. Over alt ser man den samme trenden. Partiene som nå vinner fram mener EU-politikerne representerer USA mer enn egne medlemmer. Hvis EU skal overleve må de sette Europa først. USA viser nemlig ingen tegn til solidaritet med Europa. De meler alltid sin egen kake.
Romania
Akkurat som i Kroatia gjorde rumenske Calin Georgescu nylig et brakvalg som presidentkandidat. Årsaken er at EU i en lengre periode har fattet beslutninger som ikke er i Romanias interesse. Nå gjør Georgescu som tyske og franske industriledere. Han sier stopp. Det gjør han også til våpenforsendelseer til Ukraina.
Slovakia
Det er ingen hemmelighet at President Zuzana Čaputová også mener at nok er nok. I oktober 2023 uttalte presidenten at hun var imot en ny pakke med militær bistand til Ukraina. Hun henviste blant annet til valgresultatene som ga seier til Robert Ficos parti. De har hele tiden vært kritiske til å støtte "den amerikanske" krigen i Ukraina.
Toppen
I Kroatia har både den Kroatiske demokratiske allianse av Slavonia og Baranja (HDSSB) og Kroatiske suverenister, Hrvatski suverenisti gått imot å sende våpen. I Kroatia er det bred skespis til den vestlige krigføringen i Ukraina.
Slovenia
I juli 2023 signerte to tidligere slovenske presidenter en appell som oppfordret til en revurdering av Slovenias posisjon angående krigen i Ukraina. Dette førte til reaksjoner fra opposisjonen, som mente at en slik revurdering kunne innebære redusert støtte til Ukraina.
Ungarn
Det har lenge vært kjent at Statsminister Viktor Orbán har uttrykt skepsis til våpenleveranser. Han har hele tiden fokusert på å fremme dialog mellom Ukraina og Russland. Selv om han har besøkt Zelensky i Kyiv har han også besøkt Putin i Moskva.
Tjekkia
Frihet og direkte demokrati (SPD) har lenge sagt at de vil stoppe våpenleveransene. SPD er kritisk til både EU og NATO, og har klart uttrykt motstand mot å involvere Tsjekkia i konflikten mellom Russland og Ukraina.
Tyskland
Alternative für Deutschland (AfD) har uttrykt motstand mot Tysklands våpenleveranser til Ukraina. Partiet har konsekvent argumentert for å stoppe militær støtte og i stedet fremme diplomatiske løsninger. Nylig ble det kjent at Elon Musk hjelper partiet som på det tidspunktet lå an til å få tyve prosent av stemmene i Tyskland. Nå frykter mange at partiet kan få enda større oppslutning. Ingen av de andre partiene har sagt seg villige til å danne regjering med AfD. Det brygger med andre ord opp til bråk i Tyskland. Å utelukke og fordumme partier med økende oppslutning har en historisk tendens til å slå voldsomt tilbake på de som misbruker sin makt.
Frankrike
Partiet til Marine Le Pen, Rassemblement National (RN) har uttalt at Frankrike bør fokusere på diplomatiske løsninger fremfor å sende våpen til Ukraina. Hun mener at våpenleveranser kan eskalere konflikten og har derfor foreslått å stoppe militær støtte.
Italia
Femstjernersbevegelsen Movimento 5 Stelle under ledelse av tidligere statsminister Giuseppe Conte har lenge vært imot å sende våpen til Ukraina. Dette bidro til regjeringskrise i juli 2022, da partiet nektet å støtte et økonomisk tiltak som også innebar fortsatt våpenstøtte til Ukraina. Til forskjell fra andre Europeiske land har også regjeringspartier uttalt seg sterkt kritisk. For eksempel har Forza Italia
partiet til Silvio Berlusconi forsvart Russlands posisjon. Selv om partiet offisielt støtter Italias NATO-medlemskap, har det vært interne diskusjoner om våpenleveranser til Ukraina.
Bare Skandinavia er for krig
I Europa er det kun Skandinavia som skiller seg ut ved ikke å ha motforestillinger. Den nye trenden er at "alle" er enige i de fleste saker. Våpenleveranser til Ukraina og økte forsvarsbudsjett får nærmest uhindret passere. I Norge var Stortinget for første gang i historien enstemmige da de nylig vedtok et astronomisk forsvarsbudsjett der store deler av nasjonalformuen skal overføres til USA fordi Norge skal betale for våpen som snart er umoderne. De skandinaviske landene skiller seg ut med en enighet man ellers bare finner i diktaturer der man har fusket med valget.
Ikke valgfusk
I Skandinavia er det ikke mistanker om valgfusk, så det handler mer om at det politiske klima har blitt mer ensrettet. I resten av Europa mangler det ikke på motforestillinger, noe valget av president i Kroatia er et tydelig eksempel på. Tvert imot er det i alle Europeiske land nå sterke krefter som er i mot å hjelpe USA i krigen i Ukraina. De samme kreftene er også imot å hjelpe USA i handelskrigen med Kina. Stadig flere mener krigen må løses ved forhandlingsbordet og at man i økonomiske spørsmål må sette Europa først.
Hovedsiden