Bygget til halv pris - fikk EU-klage

Krangler om Donau-bro

EU-politikere i Brussel kritiserer Serbia for å bruke et kinesisk firma til å bygge den nye broen over Donau. Den serbiske regjeringen fnyser av anklagene. De mener det ville vært uansvarlig å bygge dyrt og dårlig for skattebetalernes penger.

EU-ble forbanna da Serbia sparte 1.5 millarder av skattebetalernes penger. Serbia blåser i kritikken.
Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 25.10.24

Serbia får nå støtte fra både Tyskland og Frankrike som mener det mest forsvarlig av en regjering er å velge det beste og billigste alternativ. Støtten kommer ikke tilfeldig. Frankrike har akkurat vært i en rasende diskusjon med EU, som de anklager for å ha torpedert Frankrikes viktige Cognac-eksport til Kina. Også Tyskland har vært i en lignende krangel med EU, der representanter for tysk bilindustri anklaget EU for å ødelegge for Tysklands viktigste hjørnesteinsbedrifter Volkswagen og Mercedes.

Utakt med medlemmene

At EU stadig oftere er i utakt med egne medlemsland om økonomiske spørsmål har ennå ikke fått alarmklokkene til å ringe i Brussel. Det mener den serbiske regjeringen er veldig rart. Det er nå så mange land i Europa som er misfornøyd med sentrale EU-beslutninger at hele systemet står i fare. Den serbiske regjeringen vil i hvert fall ikke hjelpe til å brygge bro mellom de sinte landene og EU-administrasjonen. Tvert imot har Serbia bygget en ekte bro til halv pris, og er svært fornøyd med det. Innad i EU-mener man Serbia heller burde betalt europeiske bedrifter dobbelt så mye penger, for bare halvparten så god kvalitet. Kineserne er nemlig kjent for å bygge verdens beste broer til halv pris.

Ingen anger

Heller ikke arkitekten bak den nye broen angrer på noe som helst. Milovan Lojanica bryr seg verken om hvem som betaler eller utfører arbeidet bare de følger planene hans til punkt og prikke. Derfor reagerte han heller ikke da Serbia skrev kontrakt med Shandong High-Speed Group (SDHS). Avtalen verdt omtrent 1.5 millarder norske kroner, og ble underskrevet av Serbias minister for konstruksjon og transport Goran Vesic, og en kinesisk SDHS-representant. Tilstede på møtet var også Kinas ambassadør i Serbia Li Ming.

Annen infrastruktur

Prosjektet inkluderer mer enn bare broen over Donau. Omtrent syv hundre millioner kroner er satt av til bygging av en ny jernbanestasjon. Hele sulamitten skal stå ferdig i 2026. På grunn av de store summene, er det mange på begge sider i konflikten som har fått fart på snakketøyet. De som mener Serbia burde brukt lokal arbeidskraft peker på arbeidsplasser, men de som støtter regjeringens valg av Kina peker på at man kan få utviklet mange nye arbeidsplasser for de 1.5 millardene man sparer på å velge en bedre og billigere bro.

Toppen

At USA ikke klarer å lage biler, vin, ost, kosmetikk og moteprodukter som selger bra i Kina, er ikke Europas skyld. Europa betaler i dag dyrt for amerikansk gass og ekstra store våpenordre på grunn av Ukraina-krigen. Det får holde sier man i Frankrike, Tyskland - og Serbia.


Mange peker også på at EU-taler med to tunger. Stadig flere politikere og næringslivsfolk i Europa mener den egentlige agenda i EU er å hjelpe USA med handelskrig mot Kina.


EXPO 2027

Fra 15. mai til 15. august 2027 vil Serbia være vertskap for World Expo, også kjent som Specialized Expo. Messen er i Beograd skal ha temaet «Play for Humanity». Det er første gang verdensutstillingen arrangeres i Balkan-regionen. Den kinesiske ambassadøren har uttalt at Kina vil være sterkt representert på messen og vise hvorfor mange land velger akkurat Kina til å utføre viktig konstruksjonsarbeid for lands infrastruktur. På messen vil det likevel være en hovedvekt av europeiske bedrifter.

Vinn - vinn

Serbia mener messen vil kaste nytt lys på en situasjon som viser at Europa og Kina har et utmerket samarbeide, - og at vi snakker om en slags vinn-vinn situasjon. Dette står i grell kontrast til det EU-politikerne sier. De har lagt seg på den amerikanske linjen som sier at firmaer vil gå konkurs i konkurranse med Kina. Problemet er at alle de største europeiske firmaene sier det stikk motsatte. Det samme gjør mange politikere i Tyskland og Frankrike.

Uenig med EU

I Tyskland sier både Volkswagen, Mercedes og BMW at de selger godt i Kina som elsker de tyske bilene. Frankrike peker på at fransk vin, brennevin og ost går som aldri før til et enormt kinesisk marked. Også i Italia er man fornøyd med å selge kosmetikk, moteklær og olivenolje til kinesere. Mange europeiske industriledere forstår derfor ikke hvorfor EU-skal kopiere USAs krig med Kina.

USA problem

At USA ikke klarer å lage biler, vin, ost, kosmetikk og moteprodukter som selger bra i Kina, er ikke Europas skyld. Europa betaler i dag dyrt for amerikansk gass og ekstra store våpenordre på grunn av Ukraina-krigen. Det får holde sier man i Frankrike, Tyskland, Serbia, Italia og Ungarn. Nei sier man i Brussel. Europa skal også lage handelskrig med Kina. EU har aldri tidligere vært i så stor utakt med egne medlemsland.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal