Ler av britene
Ungarns største kritiker Storbritannia har altså invitert en gigant fra et BRICS-land til å lage fabrikk i Somerset. Da er det vanselig å kritisere EU og Euro-landet Ungarn for å sikre egne arbeidsplasser. Det blir nok endel sure miner i England når folk oppdager at de har sluppet inn fienden på eget gress. Gjennom BRICS samarbeidet utfordrer India den vestlige koalisjonen, men det samme kan ikke sies om Ungarn som er et trofast EU- medlem som bruker Euro.
Rydde hjemme først
Ungarns frittalende statsminister har gode argumenter. Han blåser også i hva vestlige medier skriver. Han peker på at store kapitalistiske land land som India og Brasil ikke er redde for Russland, - men likevel følger et annet spor enn Vesten.Han mener britene nå må feie for egen dør og slutte å hakke på Ungarn, som er både NATO og EU-medlem.
Irritert på Ungarn
Man merker uansett en blanding av misunnelse og irritasjon over Ungarn innad i EU. Hvorfor kan ikke landet bare gå i takt og gjøre som alle andre? Ingen ting tyder på at Ungarn har tenkt å la seg overtale til å endre kurs. Tvert imot. Nå er det nesten tyve ukentlige flygninger mellom mellom hovedstaden Budapest og kinesiske byer.
Vil ikke besøke Norge
Kina er den desidert største enkeltinvestoren i Ungarn. Bare i 2023 pøste kineserne inn med over ti milliarder euro. Med kinesisk hjelp akter Ungarn å bli den nest største leverandøren av litium-ion batterier på jordkloden. Snart kommer Kinas sterke mann Xi Jinping på besøk til Europa. Han kommer ikke til å dra verken til England eller til Norge, som har hørt på amerikanerne og kastet ut kinesiske firmaer som Huawei. Xi Jinping vil i stedet besøke Serbia, Frankrike og Ungarn.
Ber om ni tusen
Ungarns økonomi ser ikke ut til å ha vondt av alle pengene. Tvert imot så sliter til og med landet med å finne arbeidere nok til alle fabrikkene. Arbeidsledigheten er under fem prosent, og da er ikke alltid like lett å skaffe nye ansatte. Kinesernes nye fabrikk CATL har allerede spurt om nye ni tusen arbeidere. Når man vet at et av regjeringens slagord er å holde innvandrere ute, kan man lure på hvordan dette skal gå bra. Det er nesten ikke til å unngå at det kommer en del fremmedarbeidere, hovedsakelig fra Tyrkia.
Indiske bakmenn
I England er folk i ekstase, akkurat som i Arendal, over den nye gigafabrikken Agrata,- som skal bygges i landlige omgivelser i Somerset. Det blir Storbritannias største batterifabrikk for elbiler. I følge engelske BBC har det ikke vært et større prosjekt i nyere historie. Fabrikken får 4000 ansatte. Bak den nye Agrata fabrikken i England finner vi Tata Group med morselskap Tata Sons Pvt. Ltd. Det er et indisk selskap med hoveddelen av aksjepostene i Tata-gruppen som eier enorme landområder i India, samt teplantasjer og stålverk.
Viktig møte
Ser man bak investeringene i Arendal finner vi tyske Siemens Financial Services og det svenske investeringsselskapet ABB, der største eier er Wallenberg-familien med sine 12 prosent. Det er med andre ord Tyskland, Sverige og Norge som skal ut i strid mot Kina og Ungarn.
Må lage kvalitet
Siemens er et solid lokomotiv og borger for kvalitet. Skal man lykkes i Arendal må man lage solid kvaltet, som tåler en litt høyere pris enn det vi kan forvente fra konkurrenter med stordriftsfordeler, teknisk kompetanse og billig arbeidskraft. Tiden vil vise om de får det til i Arendal, og gjør kritikernes ord om at batteriene vil være for dyre til å ta opp konkuransen med kinabatterier som mest sannsynlig er like bra.