Foto: pixabay/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 16.08.24
På vegne av Ursula von der Leyen og EU-kommisjonen erklærte Eric Mamer, den administrerende direktørens øverste talsperson, at kommisjonen bare vil sende en observatør til uformelle møter i presidentskapet. Det er første gangen i EU-historien at det er full krasj mellom viktige organ innad i EU. Ungarn overtok nylig presidentskapet i EU, men nå har landets statsminister Victor Orbán fått EU-kommisjonen på nakken.
Vil diktere Orbàn
Orbán har nylig besøkt både Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin. Mange analytikere stiller nå spørsmålstegn ved EU-kommisjonens avgjørelse fordi den ungarske statsministeren ikke har foretatt reisene på vegne av EU. Han har foretatt dem på vegne av staten Ungarn, som er et demokrati med utstrakt handel med Kina. Internt i EU tillater man ikke at Ungarns statsminister besøker sine viktigste handelspartnere.
Viktig partner
Ungarn har for eksempel nesten førti enorme kinesiskbygde fabrikker som lager elbilbatterier. Landet har også satset hardt på mange kinesiske produkter som togsett og 5G nettverk. Det er ingen tvil om at Ungarn har kommet økonomisk styrket ut av samarbeidet med Kina. For eksempel lager batterifabrikkene nå bedre og billigere batterier enn sine konkurrenter i for eksempel Storbritannia og Norge, der man har satset svensk-tysk i Arendal.
Amerikansk press
For å hjelpe seg selv i sin egen handelskrig med Kina har USA lagt press på EU, og på Europa for at man også her skal boikotte kinesiske produkter. EU-politikere har funnet på alle mulige grunner for å presse ut kineserne. Man har hevdet at 5G nettverkene spionerer og at togsett eller elbiler representerer urettferdig konkurranse, fordi kinesiske myndigheter subsidierer dem.
Norge ga etter
En lang stund så det ut som om alle landene i Europa lydig ville gi etter for det amerikanske presset. Mange land forbød kinesiske 5G nettverk og flere land ble regelrett beordret av EU til å kansellere enorme kontrakter på viktig infrastruktur som trikker og tog. Men et sted på veien skar det seg helt for EU. Ledere for ledende europeiske bedrifter begynte å protestere. De fikk støtte fra egne politikere. Dermed var helvete løs innad i EU.
Skjær i sjøen
At Ungarn suverent ignorerer det amerikanske presset ble tidligere sett på som noe EU kunne leve greit med. Nå har Orbán derimot blitt et symbol på en protestbølge som brer seg i nesten alle større europeiske land. Orbán får EU-sjefene til å se rødt. EU-kommisjonen trodde de hadde kontroll i egne rekker, men nå nekter mange land å boikotte Kina. Å boikotte bråkmakeren Orbàn er sannsynligvis ikke veien å gå. Tyskland og Frankrike protesterer ikke for å hjelpe Orbàn. De handler ut i fra egne interesser om å beskytte lokomotivene i egen industri. Frankrike vil heller ikke bidra til kinesisk straffetoll på Champagne eller moteklær, fordi USA ikke lager bra nok biler.
Tyske protester
Da EU-ville sette en enorm toll på kinesiske elbiler ble det et ramaskrik i Tyskland. EU hadde rett og slett ikke tenkt over at de store lokomotivene i Tyskland, som Volkswagen, BMW, Audi og Mercedes, tjener enorme penger i Kina. Det er et livsviktig marked for tysk industri som klarer seg fint i konkurranse med kinesiske produkter. De tyske bilene er svært populære i Kina. Det ville vært katastrofalt om kineserne la straffetoll på dem som hevn.
Toppen
Det er et lite plaster på såret at Estland støtter boikotten, når land som Tyskland, Frankrike og Italia også er kritiske til kommisjonens ensidige Kina-politikk.
Vil ikke ha handelskrig
Det gikk ikke mye bedre med forbudet mot 5G. EU-kommisjonen hadde undervurdert hvor viktig det var for Frankrike å selge Champagne og Cognac til det enorme kinesiske markedet. Nylig snudde derfor også Frankrike i synet på å starte en handelskrig med Kina. De tillot det kinesiske Huawei å bygge ut 5G nettverk.
Opprør i Europa
Også i Italia finner oliven og berømte skinker veien østover, sammen med biler som Ferrari. Til og med franske og italienske motehus tjener voldsomme summer i Kina. Ingen av dem er interessert i en handelskrig. Dermed har Orbàn fått en hale av støttespillere fra mektige land, der bedriftslederne har vært spydspissen i opprøret mot EU-kommisjonen.
Boikotter seg selv
Det må svi kraftig i EU-kommisjonen når landet som har presidentskapet erklærer at de reiste til Beijing på et "fredsoppdrag" utført under konstruktivt bilateralt diplomati. Helt siden Kina-turen har det blitt hvisket i gangene i Brussel om en koordinert boikott av eget presidentskap. EU-kommisjonens avgjørelse bekrefter nå ryktene. Brussel vil ikke lenger delta aktivt i en av sine egne viktigste organ. De boikotter på en måte seg selv.
EU-kommisjonen i utakt
Ungarns minister for EU-saker, János Bóka, peker på at EU er en internasjonal organisasjon dannet av medlemslandene. Det vitner om liten respekt for både folk og land når EU-kommisjonen boikotter sitt eget parlamentarisk lovlige organ presidentskapet. Bóka hevder EU-kommisjonen skyter seg selv i foten. Han kan ha rett. Når både Tyskland, Frankrike og Italia støtter Orbàns linje om fredelig handel med Kina, er det mye som tyder på at EU-kommisjonen handler i strid med både folkeviljen innad i EU, med EUs egne politikere og sist men ikke minst det europeiske næringslivet.
Estland støtter kommisjonen
Boikotten er ledet av Estlands Riho Terras, som krever at Ungarn blir fratatt sin stemmerett med henvisning til artikkel 7 om "maktmisbruk". I et brev til presidentene Ursula von der Leyen, Charles Michel og Roberta Metsola hevder Terras at Ungarn misbruker privilegiene til EU-medlemsstatene innen utenrikspolitikk. Dessverre for både Riho Terra og Ursula von der Leyen har Ungarns vilje til å beskytte egen industri smittet over på andre viktige EU-land som Tyskland, Frankrike og Italia.
Må gjenreise tillit
For å gjenskape tilliten er det viktig at EU-kommisjonens medlemmer forstår at de må sette Europa først ikke USA. De må ta mer hensyn til europeiske firmaer enn amerikanske ønsker om å få avsetning for produkter de tidligere solgte til Kina. I Europa er det ingen bedriftsledere som tror på USA når de sier at de har en handelskrig mot Kina fordi landet har kommunistisk regjering. Det har Kina hatt siden andre verdenskrig. Likevel var Kina USAs viktigste handelspartner inntil 2018.
Ikke patriotisk
Amerikansk bilindustri klarer ikke å konkurrere med Kina. For Europa er det omvendt. Volkswagen og Mercedes klarer seg utmerket i Kina. At EU vil sabotere for tyske flaggskip til fordel for en utrangert amerikansk bilindustri er ubegripelig for mange europeiske bedriftsledere.
Hovedsiden