Foto: cpac/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 05.07.24
En del konservative politikere tviholder på makten innad i EU-systemet, men det siste årets begivenheter levner ingen tvil. Det feier en ny vind over Europa. Og det er ikke bare en nasjonalistisk høyrevind som mange konservative og sosialdemokrater påstår.
Europa først
Ungarns statsminister står riktignok bak en nasjonalistisk allianse. Den vil etter alt å dømme bli den største høyregruppen i Europaparlamentet, men i det siste har også Tyskland tatt bladet fra munnen og taler Brussel midt imot. Og skal man stoppe eventuelle ekstreme høyrekrefter må man stikke spaden i jorden. Tyskland sier det rett ut. De vil ikke betale for at USA ikke lenger lager bra nok produkter. Europa må komme først.
Svelge kameler
Akkurat dette mener Orbán også. Nylig møtte han lederne av Østerrikes høyreekstreme Freedom Party i Wien. Tilstede var også det tsjekkiske opposisjonspartiet. Sammen kunngjorde de dannelsen av gruppen «Patriots for Europe». Både i Frankrike og Italia har høyrepartiene vokst seg store og sterke. Det synes nå klart at moderate krefter og sosialdemokratiske krefter enten må svelge noen kameler - eller tape.
Tabbe
EU-politikerne gjorde en grusom tabbe da de tråkket Mercedes Benz og Volkswagen på tærne. Det gjør man bare ikke. Og når katta plutselig er ute av sekken virker det som det kommer en syndflod av etterpåklokskap og sur kritikk mot EU-lederne. Moderate tyske politikere og industriledere har plutselig tatt bladet fra munnen og nå snakker om at Europa må tenke på seg selv.
Vil forandre EU
Viktor Orbán har fått grønt lys fra sitt eget parti Fidesz til å starte den nye gruppen «Patriots for Europe», med hovedmål å forene høyreorienterte partier over hele Europa. Grunntanken er at de sammen kan forandre EU-politikken, og motvirke det de oppfatter som dominansen av Europa-fiendtlige ideologier innen EU. Orbán og hans støttespillere vil ha gjennomført en EU-reform. Den handler om mindre sentralisering og større selvråderett.
Selvråderett
Offisielt snakker gruppen om selvråderett, suverenitet, tradisjonelle verdier og en mer konservativ visjon for Europa. Ungarn har nå overtatt det seks måneder lange roterende presidentskapet i EU. Maktmessig betyr det lite, men det kan klart brukes til å sette dagsorden for saker Orbán mener er viktige.
Nasjonal kontroll
Gruppens uttalte mål er en sterkere nasjonal kontroll over innenrikssaker. Mange av medlemmene motsetter seg overdreven EU-innblanding i landenes politikk. Gruppen vektlegger bevaring av europeisk kulturell og religiøs arv. Den har allerede blitt beskyldt for å være mot innvandring og globalisering. Dette er en sannhet med modifikasjoner.
Utstrakt hånd
På mange måter er Ungarn et moderne land som strekker armene ut for mange samarbeidspartnere globalt. I skrivende stund forsøker de å handle med USA, India, EU, Kina og Russland. Stort mer globalt blir det ikke. Orbán ble kjent da han "globaliserte" Ungarn med 37 nye kinesiske batterifabrikker, stikk imot ordre fra EU-politikerne i Brussel.
Vil forhandle
EU beskylder Orbán for å stå alene og være aggressiv mot globalisme. Han beskylder EU-systemet for det samme. Han mener EU har valgt en isolasjonslinje, ved å legge opp til en handelskrig med Kina, og dessuten å gå mot en forhandlet fred i Ukraina.