Verdens tredje største økonomi

Velger BRICS og selvstendighet

Det handler mye om økonomi når India skal velge ny regjering. Landet med kontraster har både demokrati og kapitalisme, men har likevel valgt BRICS samarbeid med Russland, Brasil og Kina.

Foto: pixabay/brics/motparten
Bildetekst: Fra venstre Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva , Kinas president Xi Jinping, Sør-Afrikas presidentCyril Ramaphosa. , Indias statsminister Modi og til høyre Russlands utenriksminister Lavrov.
Tekst: Jostein Mosnes-Holmen
Dato: 19.04.24

Selv om det fortsatt er flere fattige i India enn i noe annet land på kloden er det liten tvil om at India langt på vei har utryddet ekstrem fattigdom. Når også middelklassen vokser jevnt og trutt i takt med den enorme økonomien, kan man på mange måter si at hindutoget er på rett spor.

Jubileum

Statsminister Modis har lovet å gjøre India til et moderne industriland innen 2047. Skal han klare denne tidsfristen må han raska på. Mulighetene er absolutt tilstede fordi India går godt økonomisk. Men det er ikke pengene det står på. Det er viljen. Året 2047 er ikke tilfeldig valgt. Det er hundreårsjubileum for Indias uavhengighet. Og nettopp vilje er noe India har lange tradisjoner med å oppvise, enten det er på sjakkbrettet eller fredelig frihetskamp for indiske rettigheter.

Nok penger

India har et BNP på 3,7 milliarder dollar og er verdens raskest voksende økonomi. India tror at de vil passere syv milliarder dollar innen 2027, noe som vil bety tredjeplass etter USA og Kina. Tyskland og Japan er i ferd med å rykke nedover på listen.

Kontraster

India har en liten minoritet styrtrike mennesker. Til tross mye penger og en økende middelklasse er India rangert lavt på rettferdighetsskalaen. Omlag førti millioner innbyggerne lever på under tjue kroner per dag. Likevel er obeservatører enige i at India langt på vei har lykkes i å utrydde ekstrem fattigdom i stor skala. Landet har tross alt halvannen milliard innbyggere, og da er ikke førti millioner så mye.

Arbeidsplasser

Hvert eneste år kommer nesten ti millioner unge indere inn på arbeidsmarkedet. Mange leter forgjeves etter en jobb. Noen påstår at arbeidsledigheten i India er på over femti prosent, men det er nok ikke riktig. Det er svært komplekst å regne ut, da mange driver for seg selv uten regnskap. Verksted for engangslightere og gatestand for kyllingspyd er gjerne ikke skattepliktig og blir derfor ikke registrert.

Frivillig i krig

Indias svar på NAV har en liten vei å gå. "MGNREGA" eller Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act garanterer at alle registrerte landsbyboere i India vil få minst tretti kroner dagen og dessuten minst hundre dager med lønnet arbeid hvert år til en fastsatt minimumslønn. Problemet er at tretti kroner dagen er så lite at mange frivillig går i militæret. Landet har omlag en og en halv million soldater.

Kost og losji

Siden uavhengigheten fra Storbritannia har de kriget mot muslimske Pakistan fire ganger, - i 1948, 1965, 1971 og 1999. To ganger om Kashmir og en gang hver om Bangladesh og Kargil. Landet har en stående militærstyrke som de fattige kan verve seg til. Rekruttlønnen på omtrent hundre kroner dagen er mye mer enn de tretti kronene fra det offentlige arbeidsprogrammet, og så er det kost og losji også i militæret.

Obligasjoner

India har slitt med tvilsom politisk finansiering. Nylig ble de såkalte valgobligasjonene forbudt av Indias svar på Høyesterett. Samtidig med forbudet beordret retten den regjeringskontrollerte State Bank of India (SBI) å oppgi detaljer om hvem som hadde kjøpt obligasjonene. Den indiske regjeringen utstedte obligasjonene gjennom finansinstitusjoner som banker og postkontorer. Regjeringen angav spesifikke prosjekter som veier, jernbane, kraftproduksjon osv.

Kampanjebudsjett

Det viste seg at statsministerens parti BJP hadde mottatt 120 milliarder rupier noe som tilsvarer omtrent femten millarder norske kroner i tidsrommet 2018 og fremt til i dag. Det er ganske mye mer enn Donald Trumps kampanjebudsjett. Det så ikke pent ut for statsministerens parti. Opposisjonen mener nå at ordningen var den største svindelen i indisk historie. Modi-regjeringen hevder at den har brukt hundrevis av milliarder av dollar for å hjelpe fattige husholdninger, og nådd mer enn 900 millioner mennesker.

Avsanner rykteflom

India har valgt å knytte seg til BRICS, som ble grunnlagt i 2009 av Brasil, Russland, India og Kina. I følge regjeringspartiet er BRICS ikke en trussel mot NATO og Vesten. BRICS er heller ikke en ny verdensorden.

Toppen

Tapere

Nylig hadde organisasjonen toppmøte i Johannesburg i Sør-Afrika, som også har blitt medlem i den sterkt voksende organisasjonen. Ifølge moderate indiske politikere forener ikke BRICS antikapitalistiske land. Det er både Brasil og India et bevis på. Hånlige tunger i Vesten kaller BRICS er en gjeng fattige taperland. Det er nok ikke helt riktig. De fem første medlemmene stod alene for en tredjedel av verdensøkonomien, hvlket er en god slump penger.

Fredelige

Indiske politikere peker på at BRICS ikke har felles militære styrker, slik som NATO, og ikke engang et felles militært program. Men India har som Kina og Russland atomvåpen. Landet har erklært en politikk med "no first use" av kjernevåpen, noe som betyr at det vil ikke bruke kjernevåpen først i en konflikt.

Balanserte

BRICS handler om økonomi. Etter indiske politkeres oppfatning vil alle BRICS landene lide dersom det går ad dundas med dollaren. Men dette er bare en ekstra grunn for å ha BRICS. Da har medlemmene et alternativ til Vestens banksystem Swift, og man har også noe som tilsvarer Verdensbanken.

Alternativ

Den indiske statsminister Modi peker på at styrken til BRICS ligger i økonomien. BRICS har laget New Development Bank, en utviklingsbank som ble grunnlagt i 2015. Den fungerer som Verdensbanken, og utsteder lån til infrastrukturprosjekter. New Development Bank lånte ut syv milliarder dollar i 2021, mot Verdensbankens hundre milliarder. Banken sikrer finansiering til veier i India og vannrørledninger i Russland, til infrastrukturr i Brasil og logistikknutepunkt i Kina. De forente arabiske emirater ble med i banken i 2021, Egypt i 2023.

Eget system

BRICS har også Contingent Reserve Arrangement (CRA), en felles reserve av valutaer tilgjengelig for medlemmene i tilfelle en global eller lokal likviditetskrise. Banken er laget for å gi dem medlemmene frihet til å handle og møte økonomiske forpliktelser selv når de er i en presset situasjon. I turbulente tider kan det ifølge indias statsminister være greit å ha flere ben å stå på.

Digital valuta

Kina, Russland og India har allerede har lansert sine egne CBDC-er, som er en sentralbanks digitale valuta, og Brasil og Sør-Afrika forbereder seg på å gjøre det samme. Derfor har det blitt spekulert på om CRA også ville lage en ny valuta? Den har på sikt potensial til å true dollarens hegemoni. Det er likevel lite som tyder på at medlemslandene i BRICS vil gå for dette. BRICS medlemmene vil bruke nasjonal valuta i internasjonal handel og oppgjør mellom medlemmer av unionen. Banken vil også starte utlån til Sør-Afrika og Brasil.

Vokser fort

Enten Vesten liker det eller ikke så vokser BRICS jevnt og trutt. Derfor er det viktig for USA og for vestlige medier å kalle det økonomiske samarbeidet BRICS for et “luftslott”, slik at flere ikke blir fristet til å være med. Norske lesere kan like gjerne bli vant til negativ omtale av BRICS. Det vil nok likevel ikke hindre India i å følge den veien de mener er best for seg selv. Så langt kan det se ut som India har mer suksess enn Norge, som har blitt uvenner med to BRICS land og har halvert egen valuta på bare ti år.

Ikke luftslott

Land som Argentina, Egypt, Etiopia, Iran, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, samt ASEAN landene Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Vietnam, Malaysia, Myanmar, Filippinene og Singapore,- er alle på full fart inn i BRICS. Med de nye medlemmene vil BRICS stå for 55,4 % av verdens befolkning, halvparten av verdens hvete- og risavlinger, og og sist men ikke minst, - 80 % av verdens oljeproduksjon. Med slike ressurser kan BRICS-landene sikkert leve greit med at norske medier kaller hele opplegget for et luftslott.

Svekket dollar

Når store oljeleverandører som Saudi-Arabia, Russland, Iran, og De forente arabiske emirater, samt store olje-forbrukere som Kina og India, - alle ønsker å bruke nasjonale valutaer i handelen, kan dette til slutt rokke ved dollarens dominerende posisjon. Fordi Kina er den største handelspartneren for de ovennevnte leverandørene, vil nye oppgjør mest sannsynligvis bli gjort i yuan, ikke rubler eller rupi. Derfor er det ingen tilfeldighet at Kinas leder nylig besøkte Saudi-Arabia.

De endelige valgresultatene kommer 4. juni. Kampen står om et nytt parlament for de neste fem årene.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal