Statens argumenter
Det staten så på som sløseri-samfunnet, der folk hadde alt for mye penger, er nå en saga blott. Staten og politikere fra alle de største partiene forsvarer seg godt. Staten hevder de har styrket norsk eksport fordi det blir billgere for utlendinger å kjøpe norske produkter. Staten har også hjulpet turistnæringen fordi det blitt billigere å feriere i Norge. Mest sannsynlig har staten rett i alt dette.
Raser
Det som likevel gjør mange mennesker forbannet er måten staten har utført pengeoverføringen fra dine til sine lommer på. Dessuten kan det se ut som om staten ble for grådig. Er det noen grenser for hvor mye eller lite befolkningen skal ha av oljepengene?
Almisser
Med flere tullekroner på bok er det enkelt for politikere å fremstå som snille når de øker pensjoner og sender penger rundt i hytt og gevær. Men har politikerne undervurdert folk? Som med strømmen har turen kanskje nå kommet til kroner og øre. Nå vil folk reversere kroneutviklingen.
Du betaler
Den svake krona har gjort utenlandsferie svindyrt og ført til en voldsom prisstigning på matvarer i Norge. Ikke fordi Norge har blitt fattigere, men fordi staten har flyttet en stor del av sparepengene dine over på sin egen konto. At staten får kunstig mye kroner på sin konto og at dine penger plutselig ikke er verdt noe som helst lenger har en rekke fordeler for staten. Det blir enklere å betale lønninger og pensjoner. Og folk holder seg mer hjemme enn å fly rundt på ferie og sende regningen hjem til staten.
Verditap på eiendom
Hva mange nordmenn ikke har tenkt på er at også hus og leiligheter er rammet av krone-sabotasjen. Nå kan ikke nordmenn selge huset og kjøpe tilsvarende i Danmark, Frankrike, Spania, eller USA. Ikke en gang i Thailand kan folk nå få seg en skikkelig bolig. Krona er også halvert mot Thailandske Baht. Den svake krona gjør at nordmenn nå knapt får en hybel i land der man for få år siden fikk tilsvarende det vi er vant med her.
Nok er nok
Økonomer roper nå varsku om krone-sabotasjen. De mener at det må en tilsvarende bevisstgjøring til om kronekursen som man har hatt med strømprisene. Myndighetenes litt skjulte, nesten snikete måte å koble Norge på europeiske strømpriser har satt fart på de små grå hos befolkningen. Man ser nå klare tegn på at de politiske partiene er i ferd med å snu i strømsaken. Ellers vil de tape valget.
Katta ute av sekken
Folk har nå oppdaget at staten har solgt kroner i langt tid. For å gjenskape tillit må staten i en periode begynne å kjøpe tilbake kroner. Det kommer de ikke til å gjøre. De vil tvert imot si at kronesalget demper kronefallet. Hvorfor Norges Bank kalte det støttekjøp da de under pandemien en kort periode kjøpte kroner vil de ikke diskutere med deg. Det er ikke for menigmann å vite noe om.
Godt planlagt
Motparten.no sitter på en mengde dokumenter som viser at den svekkede kronekursen er en bevisst handling fra myndighetenes side. Både Høyre og Arbeiderpartiet har vært mer enn stilltiende vitner. De har vært arkitekter. I dag gjengir motparten et slikt dokument så folk kan dømme selv. Dokumentet er fra 2018 da myndighetene bare var halveis i sin plan om å halvere kronekursen, og dermed halvere din kjøpekraft og verdien på ditt hus.
Viktig virkemiddel
Kronefallet er en del av en aktiv politikk norske politikere ved hjelp av Norges Bank har ført siden 2013. Når politikere sier de klør seg i hodet og ikke forstår kronefallet er dette i beste tilfelle misvisende, i verste fall blank løgn.
Norges Bank omtaler kronekursfallet som et viktig virkemiddel og som en drahjelp.
Utdrag fra Norges Bank dokument
Bjørn E. Naug
Einar W. Nordbø
onsdag 21. november 2018
Det er vanlig å anta at en svakere krone stimulerer eksporten og bedrer handelsbalansen. Vi finner at eksportutviklingen trolig ville vært klart svakere uten nedgangen i kronekursen. Konklusjonen vår er derfor at drahjelpen har vært betydelig.
Høsten 2014 så vi en en markert bedring av norske bedrifters kostnadsmessige konkurranseevne, i hovedsak fordi kronen svekket seg. I 2017 var de relative lønnskostnadene målt i felles valuta 14 prosent lavere enn i 2013. En slik utvikling vil bidra til økt økonomisk aktivitet. Både innenlandske og utenlandske kunder ventes å vri etterspørselen mot norske bedrifter, og handelsbalansen blir mer positiv.
Dette mener ekspertene