India er verdens største demokrati

En milliard skal stemme

Fredag er det valg i India med omlag en millard stemmeberettigede. Dette gjør India til verdens største demokrati. India er også kontrastenes land. Noen kjører til valglokalet i Rolls Royce, mens andre må gå barbeint.

Foto: pixabay/motparten
Tekst: Jostein Mosnes-Holmen
Dato: 17.04.24

Indiske borgere over 18 år har rett til å delta i valg på representanter til parlamentet og delstatsforsamlingene. Myndighetene gjør det som står i sin makt for at alle skal få muligheten til å stemme. Dette er ikke bare hule løfter. Pressen følger nøye med på om det lar seg gjøre å stemme der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Omfattende

I India er det like mange stemmeberettigede som i USA, Russland, Frankrike Brasil og Storbritannia tilsammen. Avstemningen for å velge 543 parlamentsmedlemmer vil foregå i syv faser over seks uker, og avsluttes ikke før 1. juni. De endelige resultatene kommer 4. juni. Kampen står om et nytt parlament for de neste fem årene.

Organisatorisk bragd

For å klare å gjennomføre valget har man satt opp 1,5 millioner valglokaler over hele landet India mener alvor med demokratiet sitt, og sørger for at alle, uansett hvor de bor, skal få sjansen til å stemme. I følge Rajiv Kumar, som er ansvarlig for gjennomføringen av valget, har de satt opp urner på alt fra fjelltopper til dype, dampende jungeldaler og varme ørkenstrøk.

Eremitt fikk stemme

Som i Norge er de fleste valglokaler likevel på skoler, høyskoler og samfunnshus, men i India har fraktcontainere og pølseboder blitt rekvirert der det er nødvendig. Indisk TV hadde en sak om at valgansatte dro på ekspedisjon for at en enslig eremitt-kvinne skulle få stemme.

Ikke apepost

Skal vi tro valgkommisær Kumar har elektroniske stemmemaskiner (EVM) blitt fraktet rundt med alt fra elefanter i dalstrøk til kameler i Thar-ørkenen som ligger i delstaten Rajasthan. I avsidesliggende provinser som Darjeeling-valgkretsen der den kjente tesorten produseres har man også brukt hester. Men aper har man ikke kunnet stole på i valgsammenheng ennå.

Hat trick

Foreløpig viser meningsmålinger at Bharatiya Janata-parti (BJP) med statsminister Narendra Modi leder. Hvis han vinner blir det tredje gang på rad. Narendra Modi har vært en fremtredende leder innen BJP i mange år og har vært statsminister siden mai 2014. Under hans ledelse har BJP oppnådd betydelige seire i nasjonale valg, og partiet har hatt en stor innflytelse på indisk politikk.

Opphetet stemning

Opposisjonen heter Indian National Developmental Inclusive Alliance (India), og er en koalisjon av to dusin opposisjonspartier. Valget til underhuset (Lok Sabha) foregår i en bitter atmosfære. Opposisjonen sier at de har blitt urettferdig behandlet. Blant annet har kongresspartiet klaget over at skattemyndighetene frøs bankkontoene deres for å ødelegge valgkampen.

Tradisjonsrikt parti sliter

Indian National Congress (INC), er et stort politisk parti med en historie som strekker seg tilbake til Indias uavhengighetskamp mot kolonistyre under det britiske imperiet. De har tradisjonelt vært assosiert med ideer om sekulært demokrati, sosial rettferdighet og inkluderende økonomisk utvikling.

Gandhi og Nehru

Historisk sett har Kongresspartiet spilt en ledende rolle i Indias politikk, og det var partiet som ledet landet til uavhengighet i 1947 under ledelse av figurer som Mahatma Gandhi og Jawaharlal Nehru. Etter uavhengigheten dominerte Kongresspartiet indisk politikk i flere tiår.

Rival i fengsel

Noen opposisjonsledere, inkludert den populære Delhi-minister Arvind Kejriwal, har har måttet finne seg i perioder bak lås og slå på grunn av korrupsjonsanklager. Opposisjonen har appellert til Indias valgmyndigheter om å gripe inn, men det har ikke skjedd.

Uttar Pradesh

Som vanlig er valgkretsen Uttar Pradesh (UP) med mer enn 240 millioner mennesker svært viktig å vinne. Det er Indias mest folkerike stat og sender flere folk til parlamentet enn andre kretser. Åtte av Indias statsministre kommer herfra.

Nagaland

De fleste av landets tjueto stater og føderalt administrerte regioner klarer seg med bare én dag for å avvikle valget, men noen andre steder tar det lengre tid. Uttar Pradesh, Vest-Bengal og Bihar skal stemme i syv omganger. Også de minste og lite tilgjengelige regionene som Nagaland, Mizoram og Sikkim, samt de føderalt administrerte regionene Lakshadweep, Ladakh, og Andamans trenger tid på seg. Alle disse velger bare én MP hver.

Mange partier

India har mange små partier som for eksempel et ganske stort og lovlig kommunistisk parti, Communist Party of India. I noen delstater som Kerala, West Bengal og Tripura har kommunistpartit historisk sett hatt betydelig politisk innflytelse og har vunnet valg til delstatsforsamlingene med overveldende flertall. I nasjonale valg har de mindre innflytelse, og deltar derfor i allianser.

Toppen

Ekte demokrati

India har mange mindre partier, men hovedsakelig kommer folk til å stemme på de største som er BJP, Kongresspartiet og Delhis regjerende Aam Aadmi-parti. Men det spennende for utenlandske observatører er å se at demokratiske valg kan foregå i verdens mest folkerike land. India har hele femtiåtte lovlige fungerende partier som er godkjent av staten og valgkomiteen.

Vil bli landsfader

Statsminister Modi går hardt inn for å tangere Jawaharlal Nehru, Indias svar på landsfaderen Einar Gerhardsen, som også ble valgt tre ganger. Kritikere mener hindunasjonalismen hans ekskluderer minoriteter, men tilhengerne peker på Indias økte internasjonale anerkjennelse og at alt går på skinner innad i landet. Det er en sannhet med modifikasjoner, men det er ingen tvil om at India er på økonomisk framgang med en sterkt økende middelklasse.

Økende velstand

Middelklassen i India består av en bredt spekter av mennesker, fra fagfolk som ingeniører, leger og IT-fagfolk til entreprenører, småbedriftseiere, lærere og offentlige ansatte. Men folk som kjenner India godt vet at det fortsatt er kontrastenes land, der fryktelig mange lever i fattigdom, og hvor det er enorm forskjell på fattig og rik.

"Abki baar, char sau paar"

I India er over åtti prosent av befolkningen hinduer. Derfor er det ikke så rart at de har mest de skulle ha sagt. Statsminister Modi hauser dem ytterligere opp med slagord som "abki baar, char sau paar" som betyr noe sånt som at partiet hans skal ha mer enn fire hundre seter! Det er mye når man tenker på at et parti bare trenger 272 for å vinne.

Verdens tredje største økonomi

Ser man på kjøpekraft målt i dollar er India verdens tredje største økonomi. Det må derfor være et tankekors for mange i Vesten at dette demokratiske landet som absolutt ikke kan sies å være bestevenner med Kinas mer autoritære styre, likevel har funnet det formålstjenlig å delta I BRICS, det økonomiske samarbeidet med blant annet Russland, Kina og Brasil.

Verdens største filmindustri

De aller fleste land på kloden har en stor kontingent indere som setter preg med sitt gode kjøkken og blide åsyn. I Norge bor det omlag ti tusen indere. De ser ofte filmer som er laget i sitt hjemland. India har sitt eget Hollywood som går under kallenavnet Bollywood. Det er verdens største filmindustri når det gjelder antall produserte filmer og billettinntekter.

Godt forhold til Russland

I motsetning til Norge som har gått til stedfortrederkrig mot Russland, så har India bevart det gode forholdet til Russland. Det er ikke fordi indere er verken dumme eller har et ettpartisystem som Kina. India har et godt partnerskap med Russland som går tilbake til den kalde krigen. Dette partnerskapet har historiske, politiske, økonomiske og militære dimensjoner som har styrket båndene mellom de to landene.

Norge i skvis

Når USA gikk til handelskrig mot Kina i 2018 forsvant det milliarder av dollar i året. USA så seg om etter et sted å flytte handelen som gikk tapt. Mange analytikere i asiatiske land pekte på at USA valgte Europa. De asiatiske analytikerne prøvde forgjeves å advare europeisk presse at det å strupe billig energi og billig korn fra Ukraina og Russland, ville føre til dyrtid på mat og energi i Europa, med stigende renter og synkende valuta. Akkurat det skjedde, men dessverre for Europa talte de indiske analytikerne for døve ører.

Ble lurt av Biden

Norske politikere stolte på Biden-administrasjonens løfter om at russlands økonomi skulle halveres i løpet av et halvt år. Asiatiske innvendinger om at dette var helt urealistisk, fordi russisk handel med Indias 1,5 milliarder innbyggere og handelen med 3 milliarder andre i Asia. Analytikerne tenkte konkret på ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) som består av ti medlemsland som ligger i Sørøst-Asia. Disse landene er Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam. Disse landene samarbeider innen politiske, økonomiske, kulturelle og sikkerhetsmessige spørsmål for å fremme regional stabilitet og økonomisk utvikling i Sørøst-Asia.

Var viktig for USA

For smarte indere var det enkelt å regne ut at denne handelen betød mer for Russland, enn litt over tre hundre millioner europeere på korstog mot Russland. At Europa ble med i krigen i Ukraina, og dessuten startet en boikott av kinesiske varer betød alt for USA der hele 58,3 prosent av USAs eksport var negativt påvirket av handelskrigen med Kina. USA fant erstatningmarked i Europa for det som gikk tapt. Uansett utfall av krigen vil USA tjene bra, og landet har allerede sikret seg viktige langtidskontrakter på våpen og energi.

Virkeligheten synker inn

India er selve symbolet på at det ikke var sant at den demokratiske verden sto samlet mot Russland. Norske medier sa at Russland var helt alene. Det var ikke sant. Millarder av mennesker i demokratier som India, - valgte annerledes.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal