Inngår oppsiktsvekkende avtale med Kina

Tesla + Baidu = SANT

Midt i en handelskrig mellom USA og Kina drar Elon Musk til Kina for å skrive kontrakt med Baidu, det kinesiske svaret på Google. Nå skal Tesla selge selvkjørende biler i Kina med "Baido-maps" i stedet for Google maps.

Foto: pixabay/motparten
Bildetekst: Tesla + Baidu
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 02.05.24

Elon Musk dukket overraskende opp i Kina og hadde møter med landets nummer to, statsminister siden mars 2023, Li Qiang. Musk var ute for å få myndighetenes velsignelse til å rulle ut Teslas selvkjøringsprogram på kinesiske veier. For å få denne velsignelsen lovet han å vrake Google og gi jobben til den kinesiske motparten Baido.

Alternativ

Å forklare et norsk publikum hva Baido er for noe er svært enkelt. Det kan gjøres med et eneste ord:"Google". Baido er nemlig det kinesiske alternativet til den amerikanske søkegiganten Google. I tillegg til søk har Baido også en rekke andre tjenester, som annonsering og - kart.

Autopilot

I følge både Bloomberg News og Reuters skal Baido hjelpe Tesla med å lage den omstridte autopilot-teknologien som fullstendig fritar sjåføren for aktiviteter, ut over å være til stede for å overvåke situasjonen. Såkalt full selvkjøringsmodus. Deretter skal samarbeidsproduktet innstalleres i landets Teslaer, og gi seg i kast med det kinesiske veinettet.

Offentlige veinett

For at teknologien skal virke må Elon Musks Tesla samarbeide med den kinesiske internettgiganten om datainnsamling på Kinas offentlige veinett. Det er klart at dette er kontroversielt, midt i en handelskrig, der USA påstår TikTok spionerer. Nå skal et amerikansk firma få lov til å fotografere hver centimeter av det kinesiske veinettet. Ville USA tillatt det samme hjemme?

Rettferdig

Samtidig som representantenes hus og senatet sloss om å forby videosnutt-appen TikTok tar USAs rikeste og mest kjente mann seg den frihet å spørre om firmaet hans kan få overvåke samtlige av Kinas offentlige veier, der mange selvsagt leder til ymse militærinstallasjoner. Dersom de kinesiske myndighetene sier ja er det minste USA kan gjøre til gjengeld å la TikTok få være i fred.


USA-firma vil ha data om kinesisk veinett - vil selv ikke tillate TikTok


Ikke lov - før

Ifølge Reuters er nemlig dette en del av avtalen. Tesla vil få tilgang til veidata for å bygge et navigasjonssystem på kjørefeltnivå for sitt autopilotprogram i Kina. Tesla lanserte sitt autopilotystem for fire år siden, men det har ikke blitt tillatt i Kina, selv om landet er Teslas nest største marked.

Frekt

På grunn av handelskrigen mellom landene, der amerikanerne kastet ut Google og Meta-applikasjoner som Facebook og Instagram fra kinesiske telefoner, ble det plutselig både vanskelig og frekt å be om at Google skulle brukes i de kinesiske Teslaene.

Kineser som hvisker

Med Baidus karttjeneste vil amerikanske biler snart kjøre rundt med et kinesisk kartsystem. Teslaer med avanserte kart og søketjenester blir helt lovlige og praktiske produkter i Kina.

Spionerer ikke

Kinas syn er at USA må slutte å lage trøbbel for TikTok, som har fått full frifinnelse av et canadisk uavhengig analysebyrå på hvorvidt de spionerer, påvirker eller på annen måte utgjør en fare for USA.

Toppen

Hvis "Baidu inside" virker i Kina kan det virke i India også - og Norge


Mafiametoder

I ren utpressingsstil har man i Representanetenes hus bestemt at TikTok må selges til amerikanske eiere, eller så er det kroken på døren. Det ville vært synd om kineserne plutselig fattet et lignende vedtak om alle Teslaene med sin amerikanske programvare i Kina. Men slik er det i en handelskrig.

Lys i tunnelen

Allerede nå peker analytikerne på at Musk og Baido-avtalene kan være første lyspunkt på vei mot en oppmykning av forholdet mellom USA og Kina. Kanskje blir det igjen åpnet opp for Meta applikasjonene Facebook, Instagram, WhatsApp og Messenger på kinesiske telefoner? Og dersom dette skjer vil det se svært underlig ut at Norge alene skal boikotte Huawei-telefoner og TikTok, hvis man kan kjøpe og bruke dem i USA eller Danmark.

Trusselbildet som forsvant

Hvordan vil norske politikere og media reagere? Vil man si at trusselbildet fra Kina ikke lenger er så stort? At kommunistpartiet ikke er så kommunistisk likevel? Eller vil man tie saken ihjel, vente et par år, og så påstå at det var Norge som først ønsket kineserne velkommen tilbake i varmen?

Tysk general

En eventuell oppmykning av forholdet mellom USA og Kina ville hatt store positive ringvirkniger for Europa. NATO-toppen general Harald Kujat fra Tyskland sa i flere intervjuer at han mente handelskrigen mellom USA og Kina lå som et baktekke over konflikten i Europa, og at handelskrigen hadde direkte innflytelse på krigen i Ukraina.

Lette trykket

Den tyske generalen fikk støtte av analytikere som har sett at både Kina og USA har måttet finne nye markeder på grunn av handelskrigen. USA har økt eksporten av en rekke produkter til Europa, som teknologi, energi og våpen. En slik økning ville ikke vært mulig uten krigen i Ukraina. En oppmykning av handelskrigen vil bety at USA kan gjenoppta handel med teknologi, energi og landbruksprodukter med Kina, som før var USAs viktigste handelpartner. Dette vil lette “trykket” på Europa.

Viktig møte

De aller fleste medier i verden kommenterer Elon Musks besøk til Kina og fatter stor interesse for den noe kontroversielle avtalen mellom et amerikansk firma og en Google konkurrent. Google har et stålgrep på verden, der man i de fleste land ikke kommer utenom Google produktene, enten man skal annonsere for Mercedes og Pizza Grandiosa, eller bare navigere båten trygt hjem fra fisketur.

Baido inside

At amerikanske biler plutselig skal rulle rundt med "Baido-Maps-inside" er derfor oppsiktsvekkende. Virker dette bra i Kina vil det sikkert virke andre steder også. Det kan ha en smitte-effekt på land som India og Brasil som liker å gå egne veier, selv om de har vestlig kapitalisme. Mange i disse landene er skeptiske til den posisjonen som Google har skaffet seg globalt.

Norge - ikke den skarpeste kniven i skuffen

Det finnes også sterke krefter innad i EU også som har pekt på at en for stor dominans fra Google kan være en direkte trussel mot demokratiet. Derfor hilses Musks besøk til Kina velkommen over alt med unntak av Norge, der man ennå ikke helt har kommet seg over skrekken over at man nesten ble spionert på av Huawei.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal