Enorm økning i import av russisk gjødsel

Milliardimport fra Russland

Verdien av EUs import av gjødsel fra Russland mer enn doblet seg mellom første kvartal 2021 og 2022. Russlands andel av import av gjødsel til EU steg fra 18 % i andre kvartal 2022 til 21 % i andre kvartal 2024.

Bildetekst: Europa kan ikke få nok av russisk gjødsel, og vet ikke helt hvordan de skal slutte å importere.
Foto: Uralchem/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 25.09.24

Å framstille kunstgjødsel er svært gasskrevende. Det var en av grunnene til at Tyskland ville beholde North Stream. Nå må Europa importere russisk gjødsel. Man skal jo ha mat på bordet. Mange europeiske politikere ber likevel om import-stopp av gjødsel fra Russland. I følge avisen Bild er Tyskland et av landene som nå er avhengig av russisk gjødsel.

Yara forklarer

Ifølge Svein Tore Holsether, administrerende direktør i norske Yara International, bruker Russland sin dominans i gjødselmarkedet til politisk innflytelse. Holsether sa til Bloomberg at Europa tidligere brukte billig russisk gass til å lage kunstgjødsel. Nå har land som Tyskland ikke billig gass lenger, og da blir det billigere å kjøpe gjødselet fra Russland.

Den nye gassen

Europa har havnet i en ond sirkel. Til Bloombeg gikk nordmannen så langt som å si at gjødsel var den nye gassen. Han mente det var et paradoks at målet man hadde om å redusere Europas avhengighet av Russland, har ført til enda mer avhengighet. Polen er den største importøren med Frankrike hakk i hel. Bare i Juli alene femdoblet Frankrike importen av kunstgjødsel fra Russland, og landet på 31.5 millioner Euro. Romania importerte for 17,3 millioner Euro. Bulgaria stoppet på 12,9 millioner Euro, men også mindre land som Irland økte importen av russisk kunstgjødsel.

Lei av å betale alene

De siste tallene fra Europa har synligjort et enormt behov for russisk gjødsel. For Europa ville konsekvensene blitt katastrofale dersom man ikke fikk importert gjødsel. Ingen liker matvarepriser som skyter i været.

Strupet billig gass

De som ikke vil stoppe importen av russisk gjødsel peker på hva som skjedde da man strupet den russiske gassen. Russland økte bare tilsvarende gassalg til India som er et BRICS land, hvorpå India økte eksporten til Europa. Det er ingen grunn til å tro at ikke det samme vil skje med gjødsel.

Økt import fra India

India har ingen motforestillinger mot å handle med Russland. De er partnere gjennom BRICS samarbeidet. Europa har heller ingen motforestillinger mot å handle med India. Dermed ligger alt til rette for en fordyring av importen, der Europa står igjen som den store taperen.

Gjødsel er gasskrevende

Mange tyske politikere peker på at ødeleggelsen av North Stream førte til at Europa nå får mye av den samme gassen fra India, men til høyere pris. Problemet for tyskerne er at nitrogengjødsel krever enorme mengder gass, noe europeiske land ikke har. Russland har derimot en overflod av gass, og er i stand til å øke produksjonen av kunstgjødsel.

Angår Norge

Også Norge merker det når noen selger billig kunstgjødsel. Det er fordi en av de norske hjørnesteinsbedriftene heter Yara og er verdensledende på gjødsel. Nå synker aksjekursene hos Yara proposjonalt med import av billig russisk kunstgjødsel. Frustrerte politkere forstår ikke hvordan de har havnet i et slikt dilemma.

USA løste eget problem

USA havnet i et lignende problem fordi deres egne atomkraftverk var avhengige av russisk uran. Amerikanerne løste problemet ved å gjøre det lov for seg selv å kjøpe russisk. De laget en egen lov der de gir seg selv unntak fra å kutte ut russiske produkter. Smarte amerikanere spesisfiserte til og med antall kilo, og sikret seg derfor russisk kraftimport fram til 2028 med forlengelse til 2040.

USA størst

Med en slik dobbeltmoral ble det enkelt for USA å eksportere mer kraft til Europa i form av LNG. Nå er USA Europas største leverandør av LNG gass med omkring femti prosent av markedet. Den markedsdelen har de "tatt" fra Russland.

Amerikansk hell

Den økte gasseksporten til Europa kom på et særdeles gunstig tidspunkt fordi amerikanerne tidligere eksporterte LNG til Kina. Det var virkelig flaks at Europa plutselig kom i et akutt behov for gass akkurat da USA trengte noen å eksportere til som var villige til å betale ekstra på grunn av høye fraktekostnader.

Toppen

Europa for sent ute

Nyhetsbyrået Reuters har flere ganger meldt at FN vil at den russiske landbruksbanken igjen skal få tilgang til swift. Det foregår kontinuerlige diskusjoner på vestlig hold om å fjerne hindringer for transport av russisk gjødsel fra havner i Svartehavet.

Gjenåpne swift

Mange innad i FN systemet og politkere i en rekke land vil gjenåpne tilgang til swift for den russiske landbruksbanken Rosselkhozbank. Det er fordi man ikke vil riskere å havne i samme situasjone som med gassledningen, at Europa må betale mer, mens våre illojale partnere øker egen eksport til oss med dyrere priser.

Snart blir vondt verre

Stopper man import fra havner i Svartehavet vil gjødsel bli enda dyrere. Det blir mer import fra USA og land som, Canada og India, som begge lager gjødsel. Ingen av våre partnere er lojale mot oss, og det virker per i dag som om Europa alene må ta støyten både for krigen i Ukraina og for amerikanernes handelskrig med Kina.

Vil ha - ikke gi

Vestlige land har derfor ennå ikke innført noen effektive sanksjoner mot russisk gjødseleksport. Et sted får grensen gå. Moskva sier at de vanskelig kan eksportere når Europa beslaglegger pengene deres. Dessuten ødelegger Vesten for leie av fartøy og forsikringer. Likevel vil Europa ha russisk kunstgjødsel. Å få både i pose og sekk er vrient.

Øker hele tiden

Importen av russisk kunstgjødsel øker men i bakgrunnen truer spøkelset om hva som skjer om Russland faktisk stopper eksporten, eller om USA og Ukraina faktisk klarer å hindre utskiping fra russiske havner i Svartehavet.

Meningsløs dans

En årsak til at Russland selv bremser økt eksport er at gjødselselskap som russiske EuroChem, russiske Uralchem og russiske Acron Group er plassert på EUs sanksjonsliste. Sanksjonene gjør det komplisert for selskapene å operere i Europa. Likevel solgte Russland 7,9 millioner tonn av det nitrogenbaserte næringsstoffet i 2023, og det er opp 12 prosent sammenlignet med året før.

DAP og MAP

Russland er også en nøkkeleksportør av kaliumbasert gjødsel diammonium og monommoniumfosfat (DAP og MAP), med rundt 15 % global markedsandel. Forsendelsene økte med 9 % i fjor sammenlignet med et år siden til litt over 4 millioner tonn.

Umulig situasjon

Russland har rundt tretti prosent av global markedsandel innen ammoniakk- og MOP-eksport, noe som gjør landet til verdens største og tredje største eksportør. Russland er også en av verdens største produsenter og eksportører av kalium, fosfat og nitrogenholdig gjødsel.

Russisk uansett

Russland produserer mer enn femti millioner tonn i året, tretten prosent av den globale totalen. Det er mer enn sansynlig at gjødsel man ikke får direkte fra Russland uansett vil komme til Europa fra en annen kant, men til en mye høyere pris, uten at man kan gjøre noe med dette.

Dobling siste år

Ifølge Eurostat importerte EU dobbelt så mye urea gjødsel fra Russland i juni 2024 som i juni 2023. Europas gjødselindustri sliter fordi russisk import tar en større del av markedet, sa Holsether og Norske Yara. Det norske firmaet har egeninteresser i saken fordi de selv produserer det samme som Russland, men mye dyrere. Dersom Europa gjør alvor i også å sette en stopper for import av gjødsel er dette en gavepakke til norske Yara, men også til USA, Canada og India som har egne gjødselsprodusenter. Taperen bir igjen - Europa.

Kan ha valgt feil strategi

Europa er dette tiårets globale økonomiske taper. Stadig flere politkerne i land som Slovakia, Ungarn og Italia mener at man med en brøkdel av pengene som har gått tapt på grunn av krigen, kunne kjøpt både EU medlemmsskap og selvstendighet til Ukraina, uten at det hadde blitt løsnet et eneste skudd. Men da hadde USA måttet takle sin egen handelskrrig med Kina. Uten krig ville USA ikke kunnet øke eksporten til Europa av gass, våpen, landbruksmaskiner og teknologi. Uten krigen ville USA og Europa byttet roller. USA ville vært den store taperen.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal