TikTok tilbød amerikanske myndigheter en "kill switch"

TikTok farsen fortsetter

TikTok er den eneste globale suksess-appen som ikke er amerikansk. USA vil enten kjøpe den billig, eller forby den. Kritikere er ikke i tvil om at konflikten handler om den amerikanske handelskrigen med Kina.

Bildetekst: TikTok brukere skal intervjues i den kommende rettsaken
Foto: Washinton Post faksimile/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 28.06.24

Nylig vedtok amerikanske politikere å forby den populære kinesiske videosnutt-appen med 170 millioner amerikanske brukere. Dette til tross for at uavhengige undersøkelser fra et universitet i Canada viste at TikTok ikke hadde programvare eller algoritmer som var en trussel mot USA. Derfor har mange analytikere både i og utenfor USA landet på at TikTok affæren bare er en liten del av den store handelskrigen mellom de to landene.

Kill switch

TikTok sier at de allerede i 2022 tilbød den amerikanske regjeringen en såkalt "kill switch", der de fikk muligheten til å kontrollere appen og til en hver tid forsikre seg om at den ikke utleverte personopplysninger om amerikanske borgere til kinesiske myndigheter. TikTok fører i dag en intens kampjuridiske kamp mot lovgivning som vil forby appen i USA med mindre ByteDance, som eier appen, selger den - til amerikanere.

Brevet

Washington Post har fått tilgang til et brev datert 1. april 2024. Der opplyser TikTok at den amerikanske regjeringen har ignorerte alle forespørsler om å møtes til forhandlinger. Det vises blant annet til at regjeringen ikke svarte svarte på TikToks invitasjon om å inspisere firmaets transparenssenter i Maryland. Til tross for uavhengige bevis på TikToks uskyld ble loven likevel innført på grunn av såkalte bekymringer om at TikTok kan dele amerikanske brukerdata med den kinesiske regjeringen - noe ByteDance har benektet.

Del av kampanje

Analytikere er ikke overrasket over holdningene i USA fordi vedtaket om å forby TikTok kommer i et klima der det har brutt ut en nesten total handelskrig mellom de to landene. USA beskylder Kina for alt fra å stå bak landets opiod-epidemi, til forsøke å ødelegge landets bilindustri, med uforskammede bra og billige elbiler. Derfor innførte Biden-administrasjonen nylig hundre prosent straffetoll på kinesiske biler.

Vil dra ned Europa

USA har lenge forsøkte å dra Europa inn i konflikten. En stund så det ut til at amerikanerne ville klare det, noe som ville vært gunstig, fordi USA er desperate etter å finne noen som vil kjøpe alle varene de ikke får solgt til Kina. De klarte blant annet til å få land som Storbritannia og Norge til å kaste ut Huawei.

Toppen

Snart er det ikke mange som tror at USA vil forby TikTok fordi det er en sikkerhetstrussel. Tvert imot fremstår det mer åpenbart enn noensinne at truslene bare er en del av handelskrigen mellom USA og Kina.

Europa har fått nok

Nå har Frankrike plutselig snudd i Huawei-saken og tillater likevel utbygging av Huawei 5G nettverk i Frankrike. Og da EU-kommisjonen nylig foreslo å innføre 38 prosent straffetoll på kinesiske biler for å hjelpe europeisk bilindustri, så ble de møtt med en unison pipekonsert fra bilindustrien, som mente at en slik toll ikke ville være noen hjelp, men tvert imot ødelegge for god handel mellom Europa og Kina.

Isolert

Det kan derfor se ut som den amerikanske regjeringen blir stadig mer isolert i kampen mot å utestenge alt som er kinesisk. Handelskrigen fortsetter imidlertid med uforminsket styrke. Det kinesiske firmaet bak TikTok, ByteDance, må derfor bare håpe at domstolene kan gjøre noe med lovgivningen.

Proteksjonistisk

Det er liten tvil om at loven er avvik fra dette USAs tradisjonelle rolle, der de tdligere var forkjempere for et åpent og fritt Internett. Det vil skape en farlig presedens hvis det er politikere som skal tillate eller stenge vekk konkurrenter, som et proteksjonistisk tiltak, fordi landets egen industri ikke lenger er konkurransedyktig.

TikTok brukere forbannet

Det etter hvert mye omtalte brevet er adressert til det amerikanske justisdepartementet. Innholdet er nå godt kjent, og den vanlige TikTok bruker vet derfor at USA ikke vil "stjele" TikTok fordi det er en trussel mot USA, men fordi landet er i en handelskrig med Kina. Den vanlige TikTok bruker i USA vet nå også at TikTok ikke blir rettferdig behandlet, selv om firmaet også er teknisk frifunnet for farlige algoritmer av uavhengige analysebyråer.

Retten skal vurder

Loven som ble signert av Joe Biden i april gir ByteDance frist til januar neste år for å selge TikToks amerikanske eiendeler eller stå overfor terminering. Til toss for presidentens lov vil likevel den amerikanske lagmannsretten ved District of Columbia vurdere søksmålet fra TikTok og ByteDance. Retten vil ha muntlige avhør av TikTok-brukere i september.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal