Full krise i Europa

Bilproduksjonen stuper i Tyskland

Ifølge International Organization of Motor Vehicle Manufacturers sank antall biler produsert i Tyskland fra 5,65 millioner i 2017 til 4,1 millioner i 2023. Det er uten å overdrive en krise for Tyskland.

Volkswagens enorme fabrikk utenfor Wolfsburg har kapasitet til en million biler i året. Nå er de under en halv million.
Foto: CC 3.0/theContrapart
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 15.02.25

Bilproduksjonen er selve symbolet på tysk kvalitet. Volkswagen, Mercedes-Benz og BMW blir alle sammen hyllet for kvalitet og innovasjon. Nå kan eventyret snart være slutt. De store tyske prestisje-merkene er inne i en svært tung periode, - noen vil gå så langt som å si at de er i en eksistensiell krise.

Energi og deler

Bilproduksjon utgjør omtrent en femtedel av Tysklands produksjon. Tar du med forsyningskjeden genererer bilindustrien seks prosent av landets brutto nasjonalprodukt. En fullstendig feilslått Europeisk politikk har nå fått den stolte tyske bilproduksjonen i kne. Årsaken er at Tyskland har mistet to nøkkel-ingredienser samtidig. Tilgangen til billig energi og billige deler. Den tyske transportministeren er klar på hva som irriterer ham mest - tollkrangel med Kina. Krigen er det lite han får gjort noe med.

Skylder på EU

Transportministeren og lederne og ledelsen i alle de tre store tyskel bilfabrikkene er forbannet på EU for av flere årsaker. Kina er et av de mest lukrative markedene for den tyske bilindustrien. Den voksende middelklassen har en voldsom appetitt på tyske kvalitetsbiler. Man trenger ikke lage toll-tull slik amerikanerne gjør for å beskytte sine egne biler med dårligere kvalitet.

Krig på to fronter

Det nest viktigste for industrien etter billig energi er tilgangen til billige deler. Tyske ledere så rødt da EU fikk ordre av den amerikanske regjeringen om å hjelpe til med handelskrigen mot Kina som USA startet i 2018. Stikk i strid med gode råde fra tyske ledere utførte EU-politikerne likevel de amerikanske ordrene. I en alvorlig situasjon med krig og gallopperende energipriser inndleder EU-politikerne en ny krig med en rekke straffetiltak mot Kina. Det kunne ikke gå bra.

Halv kapasitet

Ifølge Capital Economics sysselsetter den tyske bilindustrien nesten åtte hundre tusen mennesker. I tillegg kommer alle de bedriftene som er helt avhengige av bilindustrien for å overleve. Da snakker vi millioner av mennesker. Talsmann for den tyske bilindustriforbundet (VDA) Simon Shütz ser svært alvorlig på situasjonen. Han mener det er uholdbart å ha flere problemer på en gang. "Man får ikke snudd seg før det er en ny krise på døren". Volkswagenfabrikken i Wolfsburg er bygget for å rulle ut en million biler i året. I dag lager de halvparten Det er en fundamental krise, for lokalsamfunnet, for økonomien og for Tyskland.

Amerikansk press

Europa har valgt fullstendig feil tidspunkt å lære kinesere om demokrati. Skal man på demokrati-korstog til Kina burde man velge å gjøre det i en periode der man ikke allerede er i krig og har kappet av egen tilgang til billig energi. Mange europeere har vært så opptatt av gode hensikter og hellig krig at de ikke har sett skogen for bare trær. Volkswagens nedgang faller sammen med den amerikanske handelskrigen med Kina. Mellom 2018 og 2023 falt salget av Volkswagen for første gang. I stedet for å selge flere biler sank produksjonen fra 10,7 millioner til 9,2 millioner biler.

Toppen

Bilindustrien fikk giftig coctail: Dyrere energi, dyrere deler og påtvunget handelskrig med Kina. Nå er tyske ledere sinte på EU-politikerne. VW sjefen har sammen med den tyske transportministeren gått til angrep på EU-ledelsen med harde ord. Det er ikke Putin folk er sinte på når de går til valg 23.februar. Det er EU.


Europa tar hele regningen

På grunn av krigen i Ukraina opplevde industri-verdensdelen Europa doblede energipriser. USA hadde det stikk motsatt. De mistet ikke energi. Tvert imot brant de inne med energi de tidligere solgte til Kina. Derfor var det et hell at Europa plutselig trenge denne energien - koste hva det koste ville. USA klarte samtidig å overtale politikere I Europa om at det var riktig å innlede en krig mot Kina også midt oppe i alt trøbbelet der hadde fra før. Dessverre er det slik her i verden at den enes død er den andres brød. Det ble Europas og bilindustrien død. USA fikk brød.

Fulle ordrebøker i USA

Fra å ikke eksportere LNG gass til Europa gikk USA til å bli Europas største leverandør av LNG gass. Samtidig som USA solgte den tyske bilbransjen gass til dobbel pris ba amerikanerne de tyske bilprodusentene om å avstå fra billige kinesiske deler. USA hadde en gave til myndighetene også. De skulle få tidoble utgiftene sine til våpen og sikre at amerikanske ordrebøker var fulle i uoverskuelig framtid.

Illojalt

For mange i Europa virker det både frekt og illojalt av USA å samtidig sikre seg selv leveranser av russisk uran fram til 2040. Det har de gjort ved å lage en finurlig lov som forbyr uran-import! I loven heter det seg at uran import er forbudt med mindre det ikke er viktig for nasjonal sikkerhet. Innbakt i loven har man derfor beskrevet unntakene i gram og kilo. Mengdene er så store at de sikrer amerikanske atomkraftverk nok uran fram til år 2040. Samtidig sitter Europa fast i en økonomisk hengemyr uten sidestykke i moderne tid.

Magisk grep

Mange peker på at den amerikanske handelskrigen med Kina som startet i 2018 årsaken til alle problemene. USA hadde et kjempeproblem. Hvor i all verden skulle USA gjøre av alle varene og all energien de tidligere solgte til Kina? Nesten som ved et utrolig lykketreff ble det krig i vennligsinnede Europa, - som mistet leveranser av akkurat de produktene USA brant inne med. Plutselig gikk det en jevn strøm av LNG gass over dammen til Europa. Og det beste av alt - USA fikk dobbelt pris for både gass, våpen, maskiner og teknologi.

Fulle sjømenn

Det amerikanske hellet ville ingen ende ta. Våpenindustrien deres opplevde også en eventyrlig vekst. Landene i Europa nærmest sloss om å fylle opp amerikanske kontrakt-bøker for flere tiår fram i tid. Europa klippet energitilførselen i den ene enden og de klippet tilgangen til billige kinesiske deler i den andre enden. Samtidig økte nesten alle europeiske land de offentlige utgiftene til militær opprustning. Europa har oppført seg som fulle sjømenn på horehus.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal