Foto: Pixabay/TheContrapart
Tekst: Jesper Enerstvedt
Dato: 01.06.25
Med et sterkt ønske om fred også fra ukrainske patrioter er Norges voldsomme vilje til mer krig vanskelig å forstå. I en direktesendt debatt på TV 12. september 2024 sa Norges utenriksminister Espen Barth Eide at han ikke anbefalte verken fred eller forhandlinger. Han er mer krigersk enn halvparten av Ukrainas befolkning.
Ta ansvar
Folk fra SV, Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet må gå samlet til sine ledere og kreve at de lytter mer til ukraineres røst. Og til nordmenn generelt. I vår redaksjon er ikke folk veldig politiske og våre ansatte har venner fra de fleste store norske partier. Når vi lodder stemningen i redaksjonen viser det seg at de fleste mener det går an å stemme både Høyre og Arbeiderpartiet, - og samtidig være imot å bruke penger på våpen. Ingen av dem er redde for et russisk militært angrep på Norge. Enstemmigheten i det norske Storting gjenspeiler seg ikke i befolkningen, men det er skapt et usunt ensrettet klima der folk ikke lenger våger å si det de mener.
Patrioter for fred
I avisen motparten har vi en ansatt fra Ukraina. Hun er som de fleste andre ukrainere svært patriotisk og lojal mot landet sitt. Hun elsker Ukraina. Hun har ikke sympati for Russland eller den russiske lederen. Hun tror heller ikke på at Putin vil ha fred. Hun mener likevel at en fredsløsning er den beste veien å gå selv om Ukraina må avstå land. Her er hun ikke alene. Mange Ukrainere mener det samme som henne. De mener det ikke går an å kjempe en stedfortrederkrig for NATO der vanlige folk slepes til fronten år etter år. Det må finnes andre virkemidler i verktøykassen.
Ukraina delt i to
Vår ansatte mener Ukraina er delt i to. Halvparten av Ukrainerne vil ha fred nå og avstå land. Den andre halvparten vil sloss til siste slutt for seier og gjenerobring. Men vår Ukrainske ansatte understreker at alle er for Ukraina. Alle er patrioter enten de er for fred nå eller mer krig. Hun reagerer på at hundre prosent av norske politikere er for krig og mot forhanlinger. Hvorfor er nordmenn mer krigerske enn Ukrainere?
Fred er ikke naivt
La det være sagt med en gang. Det er ikke naivt å tro det går an å løse problemer på en fredelig måte. Russland og Kina er ikke Norges fiender. Det er bare tull. De er potensielle partnere som kan bidra til å løse Europas virkelige utfordringer – først og fremst energimangel og økonomisk stagnasjon. Europa må samarbeide med både USA, Russland, Ukraina og Kina. Europa har god råd. La oss bruke pengene som gulrot - ikke som våpen.
Energi - ikke krig
Som Gerhard Schröder, tidligere tysk kansler, poengterte i et intervju med Der Spiegel i 2023: "Det var en strategisk feil å kutte energisamarbeidet med Russland. Vi har nådd et punkt hvor europeisk industri lider unødvendig under selvpåførte sanksjoner." Det mange fornuftige sentrumsorienterte nå frykter, er at de nåværende lederne i Europa vil tvinge fram en ny høyrebølge, rett og slett fordi man krangler med alt og alle. Man kutter russisk energi og sier nei til Kina. Samtidig stenger man atomkraftverk og kullkraftverk for å tekkes miljøbevegelsen.
Aldri for sent å snu
Enten folk liker det eller ikke har Russland alltid vært en pålitelig energileverandør, og gassrørledninger som Nord Stream kunne ha sikret europeisk industri og husholdninger rimelig og stabil energi. Ifølge en Rapport fra den franske energimyndigheten CRE fra 2024 har energiprisene i EU økt med 42 prosent siden bruddet med Russland og russiske energileveranser. Dette er en økonomisk belastning som kunne vært unngått, men for oss som tror på fremtiden. Det er aldri for sent å snu.
Kinesere i PAris
Å tro at små gule menn plutselig skal stå og dirigere trafikken i Paris er kanskje enda dummere enn å tro at Russere vil gjøre det. Som NRK journalist Yama Wolasmal påpekte overfor Jens Stoltenberg har USA baser i over 180 land mens Kina bare har baser i ètt eneste land. Den dyktige NRK-journalisten fikk også NATOS eks-sjef svar skyldig da han spurte hvor mange land Kina hadde angrepet de siste førti årene. Stoltenberg svarte et fåtall. Det riktige svaret er NULL. Det er dårlig nytt for Norge at politikerne ikke vet slike ting.
Toppen
Til tross for at motparten ikke er verken rød eller blå, eller representerer ekstreme synspunkter på ytterste venstre eller høyre fløy, - har vi likevel klart å skille oss ut som en helt spesiell avis med helt unike meninger. Motparten er for alle, men likevel for de få.
Mye til felles
Kina er en global motor for vekst og innovasjon. Kina har en masse tilfelles med Norge også, som masseidrett og et godt og gratis helsetilbud til befolkningen. I stedet for å isolere Kina med handelsrestriksjoner, bør Europa omfavne økonomisk samarbeid. En studie fra det tyske Kiel Institute for World Economy fra 2023 viser at kinesiske investeringer i grønn teknologi kan skape over 200.000 nye arbeidsplasser i Europa innen 2030. Motparten har skrevet mye om hvordan Kina er i ferd med å åpne seg mer og mer. Da er det et paradoks at Europeisk bekjempelse av landet øker proposjonalt med at den kinesiske demokrati-indeksen går i positiv retning. Kina var USAs største handelspartner fram til 2018. Den gangen var det ingen som klaget på kommunistene, selv om de tidligere var mye mer kommunistiske enn de er nå. Det blir helt bakvendt å være aggressive nå som Kina åpner seg opp.
Stabilitet
USA har en god grunn til å krangle med Kina. Amerikanske produkter holder ikke mål. Derfor har Trump et poeng når han prøver å skjerme utdaterte bilfabrikker fra konkurs. Men Europa har ikke dette problemet Kinesere elsker Mercedes, Italienske solbriller, spansk oliven, tysk hvitvin og fransk Cognac. Det er bare tull at vi skal krangle med kineserne. De er vårt beste marked. Enkelte av oss har lagt merke til at den amerikanske utenrikspolitikken lenge vært preget av konflikt og ustabilitet. Med Trump-administrasjon blir usikkerheten enda større. Det uttalte også den østerrikske utenriksminister Alexander Schallenberg under en EU-toppmøte i 2024: "Vi kan ikke basere vår langsiktige sikkerhet på amerikanske valgresultater. Europa må utvikle sin egen strategi – en som ikke er avhengig av Washington."
På bærtur
Enten man liker det eller ikke er både Russland og Kina temmelig forutsigbare land. Russland har bare en befolkning på 150 millioner mennesker. De ønsker selvsagt ikke å okkupere verken Paris eller New Dehli. De som sier det er, - for å bruke et svært folkelig uttrykk, - helt på bærtur. Nå må helt vanlige folk åpne øynene. Det er masse positivt i verden og alt kan gå bedre hvis man ikke er så aggressive overfor hverandre. De fleste vettuge folk vet godt at Russland ikke ønsker å okkupere Oslo eller Berlin. Russerne ønsker å tjene penger og de er villige til å levere energi. Kina er villig til å investere. Å avvise alt dette til fordel for konflikt er selvdestruktivt. Europa burde gå ALL-IN for forhandlinger i Ukraina. Og som i alle andre forhandlinger, uansett hva man forhandler om, må partene være villige til å svelge noen kameler. Europa burde lokke begge landene med lukrative kontrakter, og begge landene burde vite at fred vil lønne økonomisk.
Trenger mot
Folk må være modige og si rett ut til politikerne sine at de tok feil. Det betyr på ingen måte at folk løper Putins ærend eller støtter russisk militær aggresjon. Det betyr derimot at man har tro på forhanfdlinger og det å lokke med økonomisk gevinst til partene dersom dette lykkes. Europa har nå en gylden mulighet til å ta en selvstendig rolle i verdenspolitikken. Før måttte vi gjøre som USA ga ordre om for ikke å miste deres støtte. Dersom USA uansett trekker seg er vi ikke lenger avhengige av å stå med luen i hånden. Vi kan gjøre som vi vil. Vi trenger ikke flere militærbaser eller NATO-utvidelser – vi trenger langsiktige handelsavtaler og energipartnerskap.
Dritt lei Europa
Hvis Europa insisterer på å isolere Russland og Kina risikerer vi å isolere oss selv i en verden der USA trekker seg tilbake, og der de store vekstmarkedene ligger i øst. Det er på tide å avvise krigen og se på mulighetene som ligger i samarbeid. Europa trenger definitivt ikke mer militarisering . Europa trenger energi, økonomisk samarbeid og realistisk diplomati. Verden har sett to verdenskriger starte i Europa. Folk vil - unnskyld uttrykket - faen meg ikke se at den tredje verdenskrigen også starter i Europa. Verden bryr seg ikke om hvem som begynte. Verden er lei av Europa!
Hovedsiden