Leder - juli 2024

SE KARIKATUR TORBI

Amerikansk forfall rammer Europa

Dårlig foreldreskap

Den amerikanske befolkningen har et alt for stort konsum av narkotika, alkohol, feit mat og lange stunder foran TV-skjermene. Dette går ut over produktiviteten. USA er ikke lenger konkurransedyktig i forhold til land som Kina. Den unge staten vil løse problemene med å sende regningen "hjem" til Europa.

Foto: Pixabay/motparten
Bildetekst: USA sliter ikke bare med overvekt. En rekke problemer fører til dårlig produktivitet.
Tekst: Jesper Enerstvedt
Dato: 01.07.24

Lederartikkelen kommer ut hver måned. Ofte løfter den frem de tause stemmer, men denne måneden er det svært mektige menn og kvinner som utgjør motparten. Bedriftsledere for tyske Mercedes og franske Airbus vil ikke lenger ta regningen for amerikanske slektninger. Nå taler de Brussel midt i mot, og hevder tiltakene politikerne vil innføre mot Kina vil ramme europeisk økonomi hardt.

Grusomme tall

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterer at omtrent 42,4% av voksne og 19,3% av barn og unge i USA var overvektige i 2017-2018. Alkoholrelaterte dødsfall er en betydelig folkehelseutfordring, med over 95 000 dødsfall per år tilskrevet alkoholrelaterte årsaker. I 2021 døde mer enn 100 000 amerikanere av narkotikaoverdoser, en rekordhøy økning drevet av fentanyl.

Edruelig

Kina har en edruelig befolkning uten fedme og narkoproblemer, og som dessuten jobber billig og lenge uten å klage. Også Europa klarer seg godt, der “tynne” franskmenn og kvinner leverer merkeverarer som Champagne og Cognac. Italienerne har olivenolje, Gucci og Ferrari og selvsagt viner fra Toscana. Tyskland klarer seg enda bedre. De har bilprodusenter som Volkswagen og Mecedes som er store i Kina. I USA er det stikk motsatt. Landet klarer ikke lenger matche den kinesiske prisen eller kvaliteten.

Vil at “besteforeldrene” skal betale

Politikerne i USA trodde at resepten var handelskrig mot Kina, og at det ville gå greit å sende dyre og avlegse produkter de ikke fikk solgt til Europa. En stund så de ut til å lykkes, men i den siste tiden har Europa våknet til en storm av protester fra bedriftsledere og politikere som ikke vil bli dratt med i det amerikanske dragsuget. USA oppfører seg nesten som unger på ferie som ringer hjem etter å ha brukt opp pengene. Det går kanskje èn gang, men ikke hvis det blir en uvane.

Opprør i flere land

Tyskland mener vedtaket om 38 prosent toll på kinesiske elbiler vil ødelegge tysk industri. Frankrike vil heller ikke krangle med Kina. De ønsker ikke at kineserne skal svare med toll på gourmetprodukter, vin, brennevin, klær og kosmetikk. Frankrike har Champagne, Bordeaux, Cognac, Louis Vutton, Loreal og ikke minst flyselskapet Airbus med egen produksjonslinje i Kina. I Italia er de redde for at kineserne skal legge toll på Guccii, Prada, Ferrari og viner fra Toscana og Piemonte. I motsetning til USA har Europa en rekke merkevarer som er svært populære i Kina.

Dyrt og dårlig

Det er bred enighet blant analytikere globalt at handelskrigen melom USA og Kina startet fordi amerikanske produkter ikke kunne konkurrere med kinesiske produkter. Amerikanske bilorganisasjoner sa rett ut at den amerikanske bilindustrien ville dø dersom Kina fikk fritt spillerom i USA. Derfor startet Donald Trump en regelrett handelskrig med Kina der han satte opp tollen på kinesiske produkter for å beskytte amerikansk bilindustri. Siden har krigen eskalert til å bli total.

Ufattelige beløp

USAs eksport til Kina sank allerede i begynnelsen av handelskrigen. En rapport fra Amerikanske Peterson Institute for International Economics (PIIE) i januar 2020, estimerte at den amerikanske eksporten til Kina hadde blitt redusert med rundt 30 milliarder dollar årlig som følge av handelskrigen. Det er tre hundre millarder kroner. Også US-China Business Council, USCBC, estimerte at eksporten hadde blitt redusert med 26 milliarder dollar årlig. I dag har den amerikanske handelskrigen tatt av. Nylig signerte Biden-administrasjonen en lov om 100% straffetoll på kinesiske elbiler.

Toppen

Kina mister marked

Amerikanernes intensjon med å sette toll på de kinesiske varene var å stoppe produktene, eller å minske importen dramatisk. Det klarte de. Derfor rammet handelskrigen også Kina. Det er to parter i en konflikt. Hele 66,4 prosent av Kinas totale eksport fikk føle på kroppen en minsket eksport. Også her var betydningen av handelskrigen i kroner og øre er nesten ufattelig for norske ører. Kinas eksport til USA sank med over tre prosentpoeng fra 2018 til 2022. Det tilsvarte rundt 100 milliarder amerikanske dollar eller omlag tusen milliarder kroner tapt hvert eneste år. Det er en syttendedel av hele det norske oljefondet.

Politikerne på limpinnen

Både USA og Kina sitter på varer de ikke får solgt. Kina lesser varene på ASEAN-landene, men land som Thailand og Malaysia klager ikke, fordi varene er er bra, og til og med på tilbud. Det er verre for Europa. En strøm av dyrere og dårligere varer finner veien over dammen fra USA til Europa. Det ligger ingen automatikk i å få smarte businessfolk i Europa til å kjøpe dyrt og dårlig. USA har bedrevet kraftig lobbyvirksomhet. Land som Norge var enkle å overtale. Vi kastet ut Huawei som spioner når vi ble bedt om det.

Massiv påvirkning

USA klarte å overbevise politikerne og de fleste større mediebedriftene i Europa også. Snart trodde de fleste at kommunistiske kommunister plutselig var blitt mye farligere enn kommunistiske kommunister var før. Kina var blitt en ekte trussel mot Europa. Kina ville spionere på Europa. Problemet var at mange rike bedriftsledere med høy utdannelse og gode advokater ikke trodde på argumentene. De lot ikke lot seg lure. Det gjorde heller ikke forskere og analysebyråer som studerte saken. Sakte men sikket har det bygget seg opp en uvilje not å ta regningen for amerikansk udugelighet.

Dumme foreldre

Analytikere i Asia advarte Europa om at det ville bli svært dyrt å erstatte billige kinesiske kvalitetsprodukter med dårlige amerikanske produkter, og sa også at det ville blir dyrt å støtte en langvarig krig i Ukraina, nettopp på grunn av energi og matforsyning. Og det var akkurat det som skjedde. På toppen av det hele kommer dyre amerikanske våpen. Den amerikanske handelskrigen med Kina skulle kostet USA dyrt. I stedet koster den Europa dyrt, fordi Europa har tatt på seg foreldrerollen og vil vise solidaritet med USA.

Bryter prinsipper

USAs uavhengighetserklæring fra 1776 forfattet av Thomas Jefferson, ble påvirket av tidligere europeiske filosofiske verker, særlig av John Locke, men også Rousseau og Montesquieu. Erklæringen la vekt på universelle rettigheter og prinsippet om likhet for loven. Det er akkurat slike prinsipper som brytes når USA selv kan importere russisk uran, mens de vil at Europa skal stenge for billig gass fra Russland.

Samling påkrevet

Som syke tenåringer med narkoproblemer, bruker USA alle midler, - lovlige som ulovlige, - til å opprettholde egen livsstil. Også om det går ut over “slektningene” i Europa. Slik man har støttegrupper for foresatte, bør Europa vurdere en ny samlet strategi for å takle USA. Europa må samles og handle som en enhet. Europa har ikke penger til å føre en krig på to fronter.

Elendig foreldreskap

Mange kritikere mener Europa bedriver misforstått "parenthood" eller foreldreskap. Man hjelper ikke ungene ved å betale for tabbene de gjør. Tvert imot bør barna på avrusning eller få annen kvalifisert hjelp. I en verden med fri konkurranse må man skjerpe seg. USA må ta grep overfor en befolkning med et alt for stort konsum av narkotika, alkohol, feit mat og lange stunder i sofaen foran TV-skjermene.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal