Kan bli katastrofalt for Norge

Historisk bommert av USA

Kina og Russland har utviklet hypersoniske våpen som USA og NATO ikke kan forsvare seg mot. I en serie oppsiktsvekkende intervjuer innrømmer ledende tjenestemenn i USA at de satset alt på et kort - og tapte.

Bildetekst:
I kinesiske simuleringer går amerikanske hangarskip ned hver gang.
Foto: Folkets frigjøringshær/motparten/
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 22.02.24

USA har motvillig trukket alle sine hangarskip ut sonene de var bygget for å operere i. USA erkjenner at Kina og Russland har klart å lage såkalte “Carrier killers”. Det er en militær katastrofe uten sammenligning i nyere tid. Samtidig viser det seg at satsingen på bemannede avanserte jagerfly som Norges F35 var en tabbe. Dersom USA ikke fort finner et mottiltak blir samtlige hangarskip sivilister.

Dårlig nytt for Norge

Ukraina-krigen har synligjort noe som får norske og europeiske militære ledere til å miste nattesøvnen. Fly har vist seg nesten ubrukelige på grunn av utviklingen av mye raskere, billigere og mer effektive missiler. En annen dårlig nyhet er at vår allierte USA ennå ikke har klart å utvikle egne hypersoniske missiler. Til det har de vært for opptatt med å bygge fly og drifte sine mange hangarskip.

Katta i sekken

Med en snittpris på omtrent en millard kroner per F35 fly har Norge brukt 52 millarder av skattebetalernes penger på jagerfly, - som mest sannsynlig er ubrukelige, med mindre vi skal bekjempe somaliske pirater eller bombe Libya en gang til. Det er rett og slett ikke lønnsomt å sende opp et relativt saktegående jagerfly til en astronomisk pris, bare for å få det skutt ned av et lang billigere missil. Problemstillingen gjelder også for russiske og kinesiske jagerfly. Problemet for Norge, NATO og USA er at det kan virke som Russland og Kina forutså at dette ville skje, og derfor utviklet såkalte hypersoniske missiler. USA har ingen.

Penger ut av vindu

For de som fortsatt er forvirret. Hypersonisk er IKKE supersonisk. Hypersonisk er mye raskere og opererer anneledes. Derfor har også England og Frankrike innsett at deres hangarskip ikke har noe i en krigssone å gjøre. Politikere har allerede begynt å murre om pengebruken. Ifølge det anerkjente UK Defence Journal koster det over en millard kroner i året å opererere et hangarskip i Queen Elizabeth klassen. Lignende amerikanske estimater for deres hangarskip i Ford-klassen viser et sted mellom 2 og 3 milliarder kroner i året bare i driftskostnader. Da er det surt å tenke på at skipene allerede er avlegs. Mange mennesker i Europa har ikke tatt inn over seg at det har skjedd et paradigmeskifte i våpenkappløpet. USA og NATO har satset alt på et kort - og tapt.

Kan senke hangarskip

Kinesiske forskere viste i 2023 at landets hypersoniske missiler i simuleringer ville tilintetgjøre et amerikansk hangarskip i Ford-klassen. Det må være bekymringsfullt for NATO at dette ikke bestrides av USA. Tvert imot. USA innrømmer at dette er rikitg. Begge parter vet hva slags våpen de er oppe imot. Slik Magnus Carlsen ikke lenger er brukbar mot moderne datamaskiner, er heller ikke bemannede jagerfly eller hangarskip brukbare mot hypersoniske missiler. En menneskelig Carlsen taper 10 av 10 ganger mot dagens datamaskiner som lærer av egne feil.

AGM-183 - fiasko

USA satset store beløp på en konkurrent til de russiske og kinesiske missilene. AGM-183 ARRW ("Air-Launched Rapid Response Weapon") var et hypersonisk luft-til-bakke missil planlagt for bruk av USAs luftvåpen. Missilet som skulle slippes fra fly, ble utviklet av Lockheed Martin, men hele programmet ble skrotet i mars 2023, etter en serie mislykkede tester. Da hadde ikke USA annet valg enn å gå for “second best” - å lage et forsvar. I år har USA derfor satt av tretti milliarder kroner til å utvikle mottiltak mot de russiske og kinesiske missilene, men skal vi tro på kilder i Pentagon, Raytheon og i toppledelsen i US Navy er det ikke håp om at man skal lykkes med det første.

USA vedgår problem

For første gang hører vi nå utilslørte innrømmelser fra amerikansk side fra akkurat de kildene norsk forsvarsledelse håpet de ikke skulle høre det fra, - og som de håpet hadde et ess i erme. Det hadde de ikke. Tvert imot sa Raytheons administrerende direktør Tom Kennedy nylig at å utvikle defensive systemer mot de nye hypersoniske rakettene vil kreve "innovations across the entire kill chain, from initial detection to interception."

Skrote fly og store skip

Det oppdraget vil kreve en rekke dyre prosjekter som strekker seg over flere tiår fram i tid." Det vil da ikke være mulig å satse like mye på fly og hangarskip. Admiral McRaven sa i en tale til Pentagon at USA trenger et "Sputnik-øyeblikk" for å svare på Kinas "carrier killers". Inntil videre har admiralen beordret alle hangarskipene vekk fra steder der det er bruk for dem.

Paradigmeskifte

Hypersoniske våpen representerer en helt ny æra innen våpenteknologi. Mange mennesker tenker seg at dette bare er et nytt missil, omtrent som en forbedret tanks, eller en elektrisk Tesla for den saks skyld. Det er det ikke. Folk i Europa bør klype seg hardt i armen og innse at fienden har raketter vi ikke kan beskytte oss mot. Hypersoniske raketter er et paradigmeskifte som satan selv kunne vært stolt av.

Forsvant fra radar

I likhet med det kinesiske DF17 kan det russiske Zircon missilet fly med en hastighet på ni tusen kilometer i timen, eller Mach 9. Dette er så fort at det er tvilsomt om NATO kunne skutt det ned selv om de hadde sett det komme. Men det gjør de ikke. Missilet er usynlig. Til og med for de som bygget dem! Russiske og kinesiske forskere ble forundret da de under utviklingen av missilene oppdaget at deres egne missiler plutselig forsvant fra radaren!

Oversikt

Plasma

Under flyturen skjedde det et "mirakel" som senere viste seg å være en helt naturlig kjemisk reaksjon. Luften ble til grøt. Missilet ble pakket inn i en plasmasky som absorberte alle radiofrekvensstråler. Missilet ble usynlig på radarer! Også for de som hadde laget det! Slike hypersoniske missil forblir uoppdaget hele veien til målet. Også NATO mål. Det smeller med andre ord på Ørlandet flystasjon lenge før de norske F35 er på vingene. Det er synd, for i følge politikere og militærledelsen er F35 selve ryggraden i forsvaret av Norge.

Endrer maktbalansen

Denne evnen som Kina og Russland nå har, - har satt alle amerikanske hangarskipgrupper på sidelinjen, også i Stillehavet, og har for lengst endret den strategiske maktbalansen. Nå har USA begrensede muligheter for å hjelpe Taiwan i tilfelle Kina invaderer. Det faktum at amerikanerne også benytter hangarskipene som lager for opptil hundre atomvåpen gjør situasjonen svært ubehagelig å tenke på.

Utslettet Østlandet

Hva ville skjedd hvis et hypersonisk missil traff Gerald R. Ford når det lå til kai i Oslo med sine hundre atomvåpen ombord? Noe slikt kunne vi ikke risikert. Den norske forsvarsledelsen måtte i samråd med amerikanske og europeiske NATO-kolleger beordret skipet til å holde seg på trygg avstand til konfliktsonen. Kanskje ikke så rart at amerikanske forskere allerede sysler med tanken om å gjøre sivilister av hangarskipene. Det vil i så fall være tidens største militære feilsatsing og skandale.

Ubrukelig

USS «Gerald R. Ford» (CVN-78) er det første i Gerald R. Ford-klassen. Det er verdens største krigsskip. Det er også det dyreste. Byggingen av skipet startet i 2008 og det ble satt i vanlig tjeneste i 2023. Gerald R. Ford koster astronomiske 130 millarder kroner. På grunn av noen få kinesiske eller russiske missilers kan ikke lenger skipet brukes til krig. Pålitelige kinesiske simuleringer, som ikke bestrides av amerikanske kilder, sier at skipet ville gått ned med mann, mus og atomvåpen, dersom Kina fyrte av atten hypersoniske missiler - på likt.

Mareritt

En annen utfordring er det faktum at de hypersoniske missiler opererer i en annen del av atmosfæren enn andre eksisterende trusler. De nye hypersoniske våpnene flyr høyere enn langsommere subsoniske missiler, men lavere enn interkontinentale ballistiske missiler. USA har ikke sporing for denne mellomregionen, ikke Russland eller Kina heller. Men de har rakettene.

Destabiliserende

Både Russland og Kinas hypersoniske våpen kan bære et atomstridshode. Dette alene er grunn til bekymring. Hvis Russland noen gang bruker systemet mot en fiende, vil landet måtte bestemme sannsynligheten for om våpenet er konvensjonelt eller kjernefysisk.

Rasende generaler

Hele grunnlaget for avskrekking, slik det var under den kalde krigen er nå borte. NATO kan verken forsvare skip eller viktige militære inastallasjoner. Maktbalansen har tippet i russisk og kinesisk favør. Det er grunn til å tro at en mengde europeiske generaler nå er rasende på USA, som på grunn av sine show-off fly og skip har dratt Europa med seg ned i en militærteknologisk-hengemyr. I Europa begynner det å gå opp for de militære at de kanskje har hatt for stor tiltro til USA, fordi det har gått bra før.

Prestisjenederlag

USA har satset astromomiske summer på sine nye jagerfly. Fra før sluker flåten av ubrukelige hangarskip et budsjett på størrelse med et europeisk industriland. Det må gjøre vondt i mange militære hjerter å tenke på hvor mange fine missiler man kunne fått for alle disse pengene. Vi går mot et prestisjenederlag av en annen verden, hvis ikke USA veldig snart finner på en måte å beskytte seg selv, og NATO-allierte mot denne typen missiler. Det kommer ikke til å skje, skal vi tro sjefen for Raytehon, som til sine overordnedes store irritasjon sa at det vil ta “decades”.

Ubegripelig

Mange europeiske fagmilitære spør seg hvordan det var mulig å havne så til de grader på hæla? Russland og Kina har utviklet tre forskjellige typer hypersoniske missiler - hver! Det blir 6 ulike missiler som allerede er utstasjonert og klare til kamp der det er nødvendig. Kina legger heller ikke skjul på at de har åtte andre hypersoniske missiler under utvikling, og at disse snart er klare til bruk. Ingen bygninger eller fartøy er nå trygge for politikere og militære ledere. De må gå i bunkerne fra dag 1.

NULL poeng

USA har ikke klart å utvikle et eneste hypersonisk missil. Det er så man nesten må klype seg i armen for å tro det. Verdens desidert største våpenprodusent, kjent for å ha størst, best og flest av alt, - har blitt tatt fullstendig på sengen av smarte russere og kinesere. Europa-mannen og Nato-sjef Jens Stotenberg sier at han føler seg trygg under den amerikanske paraplyen. Han bør nå se seg i speilet og ta en realitets-sjekk. USA og NATO har ikke et eneste slikt missil i sitt arsenal. Jens vil ikke kunne føle seg trygg noe sted i en krigssituasjon.

Truer Norge

Det er et paradoks at USA truer med å "ikke stille opp for Norge" fordi Norge ikke bruker to prosent av BNP på våpen. På amerikanske våpen. Norge har brukt utrolige 52 millarder kroner på F35 fly, som er nødt til å holde seg på bakken, med mindre de skal til kamp mot et land i den tredje verden. I regnestykket er ikke driftskostnader tatt med. F35 flyene kommer til å koste norske skattebetalere skjorta i årene som kommer. Snart vil det stå klart for alle at vi har satset på feil hest. Da får oljefondet trå til igjen - i missilbutikken.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal