Mange er engstelige

100 atomvåpen i Oslo

Et dokument fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser at hangarskip pleier å ha så mye som et hundre ulike typer atomvåpen skjult i buken. Så lenge skipene er operative er dette “top-secret/classified” informasjon

Tekst: Temudjin Borjigin
Foto:motparten

I følge en rapporten “Fact Sheet: Increasing Transparency in the U.S. Nuclear Weapons Stockpile, fra US Defense Department, er de fleste hangarskip lastet med atomvåpen. Det er ikke unntaket - det er regelen.

Forundret

Mange turister blir overrasket når de besøker museumsskipet USS Midway som ligger i San Diego i California. Helt åpent tilgjengelig for publikum er den strengt bevoktede døren inn til lageret for atomvåpen. Det er en ganske viktig attraksjon på båten på grunn av de mange advarslene om at “deadly force is authorized” for å stoppe en hver som nærmer seg døren, også amerikanske soldater.

Atomvåpen

Det som gjør at turistene måper er at det aldri var snakk om atomvåpen så lenge skipet var i drift. At det nå viser seg at skipet hadde så mange som hundre atombomber ombord, og at søsterskipene hadde det samme, kommer derfor overraskende på de fleste. Akkurat som med Gerald R. Ford henviste man ofte til at vanlig praksis var å ha atomvåpnene i undervannsbåter. I offentlige tilgjengelige amerikanske dokumenter fremkommer det at hangarskipene ikke bare hadde atomvåpen, men mengder av dem.

Aircraft carriers are loaded with about 100 nuclear bombs when deployed. There are 12 nuclear-capable aircraft able to carry nukes. Types of non-strategic weapons included bombs deliverable from fighters, nuclear depth charges, surface-to-air missiles, land-attack cruise missiles, anti-submarine rockets, and nuclear torpedoes.

Amerikanske forskere

Ordlyden for USS Midway var helt lik den vi i dag finner for hangarskipet USS Gerald R. Ford. Det er med andre ord ingen kommentarer annet enn at slikt er classified. Stadig flere spør seg likevel om hangarskipet i panikk kan fyre av atomvåpen fordi de ikke har forsvar mot kinesiske og russiske hypersoniske missiler.

Gerald R. Ford er foreldet

Russere ler av laser-våpen

Avslutt

Atomvåpen i Oslo

Direktøren for Nuclear Information Project with the Federation of American Scientists (FAS) i Washington, DC peker imidlertid på at de fleste dokumenter tyder på at også hangarskipet Gerald R. Ford har et tilsvarende lager med atomvåpen.

No comments

Når journalister stiller spørsmål om atomvåpen på hangarskip får de ofte til svar at slike våpen vanligvis er knyttet til undervannsbåter og strategiske bombefly. Hangarskipets primære formål er å projisere militær makt gjennom flyene om bord, og disse kan bære konvensjonelle våpen som missiler og bomber. Spesifikke detaljer om bestykningen og kapasitetene til militære fartøyer, inkludert hangarskip, er underlagt sikkerhetsklassifisering og dermed unntatt offentliggjøring.

Deklassifisert

En av mange årsaker til at forskerne tror Gerald R. Ford har atomvåpen, er at tidligere praksis for hangarskip nå er deklassifisert. Der forskerne tidligere bare kunne spekulere i at noen få var utstyrt med slike våpen, viste det seg at det gjaldt nesten alle. Med dagens stressnivå, som er helt på høyde med den kalde krigens dager, er det ingen grunn til å tro at doktrinen er annerledes.

Atom-døren

Motparten.no redaktør Jesper Enerstvedt var så sent som i april 2023 ombord i USS Midway og tok et bilde av døren til atomlageret. Døren er et av trekkplasterne på skipet. Motparten snakket med flere veteraner som hadde tjenestegjort på skipet. Ingen av dem la skjul på tilstedeværelsen av atomvåpnene. Det var noe “alle” visste om, men vi sa selvsagt ikke noe til pressen. US marines har ikke for vane å sladre. Basert på slike uttalelser og dokumenter som nå er offentlig tilgjengelige er det nærliggende å tenke seg at Gerald R. Ford har en tilsvarende dør som er classified.

USS Midway

In 1990 Midway deployed to the Persian Gulf in response to the Iraqi seizure of Kuwait. In the ensuing Operation Desert Storm, Midway served as the flagship for naval air forces in the Gulf and launched more than 3,000 combat missions.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no