USA vil gjøre som Norge

Legge toll på Temu

Amerikanske forbrukere har tidligere kunnet kjøpe varer fra utlandet med en verdi inntil 800 dollar uten å betale et øre i toll eller moms. Det kan det bli slutt på nå, fordi kinesiske firmaer som Temu og Shein har for stor suksess.

Temus moderselskap holder til her i Shanghai. Driftsselskapet opererer fra USA.

Foto: pixabay/Temu/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 15.09.24

Når USA fjerner tollfritaket på importerte kinesiske småpakker betyr det at produkter som selges på plattformer som Temu vil bli pålagt toll fra første dollar. Dette kan påvirke et bredt spekter av produkter som sko, klær, teknologi og maskiner. Den kjente amerikanske ordningen kalt “The minimis” kan dermed være en saga blott.

Bedre før

I 2016 hersket det fortsatt fred og fordragelighet mellom Kina og USA. I likhet med Norge som tidligere hadde en 350 kroners fritaksgrense på små pakker vi importerte, - hadde USA en 2000 kroners grense. Den økte til 8000 kroner i 2016. USA sa de hevet fritaket fra tariffer og andre gebyrer for forsendelser fra 200 til 800 dollar for å lette handelen, og for å la toll-tjenestemenn fokusere på viktigere ting. Det er dette de nå skal gå tilbake på..

Nederlag

USA ble tidligere kalt “frihandelens hjemland” på grunn av sin lange historie med å fremme og praktisere frihandel. Det var en kjempestor fordel så lenge de hadde de billigste og beste produktene. Nå er alt snudd på hodet. Der USA tidligere støttet økonomisk politikk som fremmet frihandel, med lave eller ingen tollsatser, er de nå kanskje verdens mest proteksjonistiske land, med hundre prosent toll på en rekke produkter. Det er et nederlag for USA at de nå ser seg nødt til å legge høy toll på importerte varer, fordi deres egen industri ikke holder tritt med utviklingen.

Sakket akterut

Fram til 2018 var Kina USAs viktigste handelspartner. Tusenvis av milliarder fløt velvillig begge veier. Det var inntil amerikanske firmaer begynte å sakke akterut i forhold til de kinesiske. Spesielt den amerikanske bilbransjen forstod at den ville dø ut hvis det var fri konkurranse. Etter 2018 startet en eskalerende handelskrig mellom de to landene, der man nesten har sloss om å sette avgifter og toll på hverandres produkter. Det toppet seg i år når USA endelig vedtok 100% toll på kinesiske elbiler.

Vil øke

I Norge avviklet vi 350-kronersgrensen 1. januar 2024. Dette betyr at du må betale importavgift eller moms fra første krone. Nettbutikker som Temu er registrert i VOEC (VAT On E-Commerce). De krever inn merverdiavgiften når du handler. Det er det samme som nå er i ferd med å skje i USA, men det vil være en galopperende toll i stedet for en fast merverdiavgift.


Nordmenn er vant til avgifter og ble ikke sjokkert da 350 kroners grensen forsvant. Amerikanerne er ikke vant til å betale et øre før 8000 kroner.

Toppen

Ikke konkurransedyktig

For amerikanske forbrukere er dette svært dårlige nyheter. Det betyr rett og slett at alt blir dyrere. I følge handelssekretær Gina Raimondo kan "Amerikanske arbeidere og bedrifter utkonkurrere hvem som helst på like vilkår". Uttalelsen rimer ikke helt med innføringen av nye tollsatser. Kinesiske e-handelsplattformer har til tross for frakt fra Kina lavere priser enn tilsvarene amerikanske produkter. Kanskje er de bedre også. USA velger igjen å sperre varene ute.

Subsidie tull

Ennå har man ikke hørt beskyldninger om at Kina "subsidierer" varene sine. Dette argumentet har vært gjengangeren for både USA og EU som ikke liker å innrømme at noen andre faktisk kan lage like bra eller bedre produkter til en billigere penge. At kineserne for eksempel er flinkere og også har lavere krav til lønninger er ikke noe man snakker om verken i USA eller i Europa. Kineserne "jukser". Ferdig med den saken.

Frustrasjon

Man kan forstå den amerikanske frustrasjonen over strømmen av varer som konkurrerer ut deres egne produkter. De største konkurrentene til Temu er AliExpress, Wish, Shein, Romwe og DHgate. Problemet er at alle disse unntatt Wish også er kinesiske selskaper. Til og med Wish-grunder Danny Zhang er opprinnelig fra Kina, men han har bodd og arbeidet i USA i mange år. Han grunnla Wish sammen med Peter Szulczewski i San Francisco, California.

Kinesisk alt sammen

Temu eies av det kinesiske selskapet PDD Holdings. Selv om Temu opererer fra Boston i USA. Morselskapet er basert i Shanghai, Kina. PDD Holdings eier også andre e-handelsplattformer, inkludert Pinduoduo, som er Temus kinesiske søsternettsted. I Kina elsker folk å få ting levert på døren. Det har de fått i årevis.

Fornøyde nordmenn

I Norge øker handelen eksponentielt til tross for at vi legger på 25 prosent i form av merverdiavgiften. Det virker ikke som noen hindring for kjøpeglade nordmenn. I 2020 handlet nordmenn for 156 milliarder kroner på nett. Kjøp av fysiske varer har økt betraktelig, med en dobling fra 2019 til 2020. Populære kategorier inkluderer klær, elektronikk, og hjem og hage. Vipps har samtidig blitt en av de mest brukte betalingsmetodene ved netthandel, og har tatt igjen PayPal.

Misfornøyde amerikanere

I USA er det nå mange i tollvesenet som bekymrer seg for konsekvensene av at handelskrigen nå også skal ramme småting man kjøper på nett. Det er liten tvil om at dette vil innebære et betydelig ekstra arbeid for US Customs and Border Protection (CBP). Får de ikke økte bevilgninger vil det de nye reglene svekke andre deler av deres virksomhet.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal