Har feilmedisinert AS Norge

Nye ordre til Norges Bank

Aksjene på Oslo Børs har steget 133 prosent på ti år - i kroner. Den virkelige avkastningen i dollar er bare 30 prosent. Det er dårligst i klassen. Kronekursen er også barbert. Nå vil folk endre forskriftene regjeringen gir til Norges Bank.

Folk har fått nok. Nå vil de at regjeringen skal beordre Norges Bank til å reversere kronekursen.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 02.08.24

I stedet for å se på internasjonale realiteter leser fortsatt norske økonomer og analytikere høyt fra gamle pensumbøker. Man har forfektet et system som har overført penger fra vanlige folks lommer til statens, - bare for å blåse opp tulletallet på oljefondets skryteside. Fagfolk har bidratt til dette fordi man har trodd at det ville hjelpe næringsliv og eksportbedrifter. Det skjedde ikke. Oslo Børs svikter. Kronekursen er halvert. Medisinen var feil.

Nok er nok

Verken Oljefondet eller Oslo Børs har vokst så mye som folk tror. Det er kronen som har sunket. Utenlandske analytikere har for lengst forstått at tallet på Norges Banks skrytesidene ikke forteller noe om verdien på fondet, men bare om verdien på den norske kronen. Mange nordmenn tror derfor at de har hatt en eventyrlig avkastning på sine aksjetransaksjoner ved Oslo Børs. Dersom man måler avkastnngen i dollar har aksjene bare steget tretti prosent. Dette er dårligst i klassen dersom man sammenligner med børser andre steder i verden.

Hyller svak krone

De fleste økonomerer hevder at den svake kronekursen har gjort at de fleste norske selskapene på Oslo Børs gjør det bedre enn de ellers ville gjort. Den svake kursen har hjulpet ganske godt til, sa for eksempel investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til Finansavisen så sent som 29.juli. Kanskje har han lest motparten der vi omtalte gamle Norges Bank dokumenter fra 2016 der de sier akkurat det samme.

Ikke bra

At man de siste ti årene har halvert kronekursen er i følge Norges Banks dokumenter en enestående suksesshistorie, som har fått fart på norske eksportbedrifter. Næss har likevel fått med seg at 133 oppgang i prosent på Oslo Børs siste ti år ikke er reell vekst målt i dollar eller euro. Målt i dollar har ikke børsen steget mer enn 30 prosent i samme periode, medga Næss i intervjuet.

Tre ganger Norge

Til sammenligning har London Stock Exchange (FTSE 100): FTSE 100-indeksen, som representerer de 100 største selskapene notert på London-børsen, hatt en avkastning på rundt 90% i løpet av samme periode. Tokyo Stock Exchange (Nikkei 225): Nikkei 225-indeksen, som inkluderer de største japanske selskapene, har hatt en avkastning på omtrent 100% i løpet av de siste ti årene.

Ingen vil snakke

Hvert eneste år står investorer og analytikere fram i medier og hevder de ikke forstår noe som helst av at kronekursen går ned hele tiden, men selvsagt forstår både analytikere og økonomer godt hvorfor kronekursen daler. Problemet er at de liker det. Det passer investorer veldig godt at kronen går ned fordi de tror det lønner seg. Når det også passer politikerne i alle de største partiene godt, blir det veldig vanskelig å finne noen som vil uttale seg kritisk og sannferdig om årsakene til det voldsomme kronefallet de siste ti årene.

Villet kurs

Motparten har tidligere publisert offentlige tilgjengelige dokumenter fra Norges Bank, der banken opplyser at de har fått som mandat av politikerne å senke kronekursen gradvis, for blant annet å styrke norske eksportbedrifter, - men også fordi det vil bidra til et høyere tall på Norges kronekalkulator. Det siste er viktig fordi det da blir mye lettere å gå med på både lønnsøkninger og positive pensjonsreguleringer. Det er enkelt å gi noen 5 prosent lønnsforhøyelse hvis man gir seg selv 20 prosent høyere avkastning.

Offentlige dokumenter

Til tross for at hvem som helst har kunnet lese dokumentene fra Norges Bank der det står svart på hvitt at kronesvekkelsen var en ordre og en målsetting, - så har økonomer og politikere hele tiden påstått at det er vanskelig å spå kronens utvikling. Det er merkelig når de som styrer pengepolitikken har erklært skriftlig i offentlig tilgjengelige dokumenter at de har som målsetting å få kursen ned, og at de vil bruke tilgjengelige virkemidler for å få dette til.

Kan repareres

Det er ikke slik at Norges Bank handler ut fra egne innfall. De må utføre en jobb som har spesifikke føringer. Regjeringen gir sine føringer til Norges Bank i et dokument kalt "Forskrift om pengepolitikk". Denne forskriften inneholder retningslinjer for hvordan banken skal utføre sine oppgaver. Det er mulig å styrke kronen over tid dersom det er vilje til det i regjeringen. Da pandemien var et faktum i mars 2020 sa Norges Bank til valutamarkedet at de ville kjøpe norske kroner ved behov. Resultatet var at kronen styrket seg kraftig i de påfølgende månedene. Det er bare å brette opp armene og sette i gang med å styrke kronen. Det vil ta tid, men det er fullt mulig uten å ruinere AS Norge.

Løgn eller bare bedrag

Norges Bank fikk i oppdrag å skaffe landet en lavere kronekurs. Det har de klart. Til de grader. Oppdraget er utført. Nå må folkevalgte gi banken et nytt oppdrag: Å reversere utviklingen. Det er viktig at regjeringen endrer forskriften til Norges Bank så det legges opp til en gradvis tilbakeføring av midler til folket. Kjøp av kroner må gjøres over tid, men alt kan repareres. Dersom man i en tenkt situasjon skulle innlemme Norge i EU vil også en sterk krone spille inn positivt for en konvertering.

Skuespill

Alle skjønner at det for en Finansminister er best å ha flest mulig kroner på bok. Politikere, økonomer og analytikere bruker derfor gamle klisjeer og spiller overrasket hver gang kronen svekker seg. Historiske tall viser at kronen tidligere har styrket seg sammen med boligprisene før. Å true vanlige mennesker med ruin dersom man ikke svekker kronen er derfor i beste fall villedende informasjon, - eller det vi i Norge kaller en hvit løgn.

Trusler

Som alle andre økonomer og analytikere kommer Næss med nesten utilslørte truslet til folk om hva de må finne seg i, - og hva som vil skje hvis de ikke gjør det. Da han uttalte seg til Finansavisen 29.juli 2024 pekte Næss på at en styrking av kronekursen ville ramme folk hardt. Folk burde derfor være fornøyd med en lav kurs. Lav kurs er medisinen i følge Næss. Problemet er at medisinen har bivirkninger. Det er også stor sannsynlighet for at han feilmedisinerer. Til Finansavisen sa Næss hva som ville skje dersom man styrker kronekursen.


"Internasjonale selskaper som har etablert seg i Norge vil også se at norske ansatte blir 20–30 prosent dyrere. Da kan det kanskje friste å ansette noen andre."


Toppen

Svekker Norge

Som andre politikere og analytikere insinuerer han at det vil gå til helvete hvis folk igjen får råd til en hytte i Danmark eller å kunne bytte en norsk hundrings mot en dansk i København. Men er dette sant? Har det rot i virkeligheten? Har Næss bevis på at alt går til helvete hvis du får tilbake pengene dine? Det kan synes som Næss mener det ikke finnes noen grenser for hvor dårlig kursen kan bli, og hvor mye vanlige menneskers kjøpekraft kan svekkes. For ham kan ikke norsk arbeidskraft bli billig nok.

Logikk

Etter 2014 har ikke kronekursen sett seg tilbake. Det var året Norgs Bank fikk føringer gjennom forskriften til gradvis senke kronekursen over tid. Derfor er dette årstallet viktig. I omtalte intervju med Finansavisen hevder Næss at en kronestyrking på 20–30 prosent ville rammet boligprisene. "Det ville blitt billigere å bygge nye boliger, som i seg selv er hyggelig, men det vil utgjøre et brått verdifall på bruktboliger", sa Næss. Analytikere som Næss sier aldri det motsatte. At en stor svekkelse vil gi en stor oppgang. At boligprisene ville fått en brå og stor verdiøkning. Logikken går bare èn vei, og den synes uavhengig av utenlandsk påvirkning.

Motsatt

Dersom Næss har rett ville det motsatte også vært tilfelle. Hvis en stor styrking av kronen gir et "brått fall" må en stor svekkelse av kronen gi "en brå" oppgang. Den 01.01.2003 kostet en dollar 7,08 kroner. Kronen styrket seg deretter mot dollaren de neste ti årene fram til 01.01.2013 da dollaren bare kostet 5,88 kroner. I følge Næss skulle boligprisene da ha svekket seg i denne perioden - fordi kronen styrket seg. Det gjorde de ikke.Tvert imot. Boligprisene styrket seg sammen med kronen.

Boligprisene steg

Mellom 2003 og 2013 var det en stigning i boligprisene, til tross for at kronen styrket seg. SSBs prisindeks for brukte boliger så slik ut år for år: 50,6 - 54,8 - 62,3 - 70,1 - 69,4 - 70,7 - 76,5 - 82,6 - 88,2 - 91,8. Som vi ser var det kun èt år der boligprisene gikk litt ned, fra 70,1 til 69,4. Ellers var det opp, opp, opp..

Ikke umulig

Hvordan kan det ha seg at boligprisene styrker seg samtidig som kronen styrker seg? I følge læreboken til Næss og andre økonomer er dette umulig. Men det har altså skjedd, og det var ikke et blaff heller. Vi snakker om en tiårsperiode. Næss og andre økonomer kan ikke, eller vil ikke ta inn over seg, at det er andre krefter som rår mer over norsk økonomi, som er mye sterkere og viktigere enn det som står i pensum i skolebøkene fra økonomistudiet.

Mye vås

Norske økonomer påstod også tidligere at kronekursen fulgte oljeprisen. Mange analytikere tviholdt på denne forklaringen lenge etter at det viste seg å være feil. Kronekursen fulgte aldeles ikke oljeprisen hånd i hånd. En styrking av kronekursen vil som Næss sier sikkert ikke være en vitamininnsprøyting for boligprisene, men det er slett ikke sikkert at det motsatte heller vil skje, at boligprisene vil gå ned med en styrket krone.

Annen kraft

Mange økonomer framstår som bekymrede mødre ved havnen som vifter med barnas karakterbok, og peker på månen. De sier månen kan heve og senke havet. Da kan den også påvirke barna til dårlige karakterer. Ja visst har de rett. Månen er sterk og kan helt sikkert påvirke humøret. Problemet er bare at det finnes andre krefter som er mye sterkere. Både "vilje" og "latskap" er i følge den norske lærerutdanningen sterkere krefter enn månefasene. Europa betyr tysk industri mer enn månefaser og kronekurser. Det gjør også fransk og italiensk ost og vinproduksjon. Like viktig er det at det ikke er krig i Ukraina, og om tilførselen av billig energi er stabil. Å senke kronekursen for å unngå økte energi eller matvarepriser er det bare norske økonomer som tror på.

Ny kraft

Nylig har det også kommet enda en “kraft” på spillebrettet som også virker sterkt på Europas økonomi. Vår partner USA har havnet i handelskrig med Kina. Derfor må Europa forby kinesiske varer og kjøpe dyrere amerikanske. Slike faktorer har mye større innvirkning på matvareprisene og boligprisene enn det som fremkommer når analytikere og politikere uttaler seg. Det kan man godt forstå. Investorer og politikere har liten innflytelse på USA men de har stor innflytelse på deg og meg.

Ikke konspirasjon

Det er viktig å merke seg at vi her ikke snakker om noen form for konspirasjon. Tvert imot. Det er ingen gruppe som har samarbeidet. Det var ikke nødvendig. Det er innlysende for både politikere og folk i næringslivet at dårlige lønninger gjennom lavere kronekurs og lavere kjøpekraft er god butikk for både staten og bedriftene. Det er innlysende for alle politikere at en halvering av kronekursen vil få det til å se ut som det er dobbelt så mye penger på investeringskontoen (oljefondet), selv uten at verdien av eiendelene målt i dollar eller euro har gått opp. En styrket krone gir mindre penger på kontoen. Ikke fordi verdiene forsvinner i dollar, men fordi hver krone blir mer verdt. Det blir mer på deg og meg - mindre på statskontoen.

Realistisk

Det har på papiret åpenbare fordeler for staten og næringslivet at man reduserer kronekursen, men det betyr ikke at AS Norge ville gått konkurs dersom man ikke hadde redusert kronekursen. I stedet for å ha 18 000 milliarder på bok ville man i dag hatt 9000 milliarder. Det ville ikke vært like lett for regjeringen å gi verken ansatte eller pensjonister lønnsøkning, uten å kjenne det på egen lommebok, og det er helt riktig at utenlandske firmaer ville hatt høyere kostnader i Norge. Enkelte eksportbedrifter ville ikke hatt livets rett. Sist men ikke minst ville det ikke blitt solgt så mange billige hytter til rike utlendinger.

Skremselspolitikk

Med en styrket kronekurs ville ikke folks hus og hjem blitt verdiløse. Økonomer og eksperter har prøvd å skremme deg år etter år med at en barbert kurs er til det beste for alle. Det er ikke sant. Folk bør stole mer på egen intuisjon. Når politikere og næringslivsfolk bruker de samme argumentene med motsatt fortegn bør folk lukte ugler i mosen. Det er ikke sant at en bedre kronekurs får landet til konkursens rand, og boligen til å synke i verdi. Tvert imot, er det som har skjedd de siste ti årene, at boligen din har blitt halvert i verdi i forhold til folk på kontinentet. Før kunne du bytte et norsk hus med et hus i Danmark eller Frankrike. Nå kan vanlig mennesker bare få en hybel for huset sitt. Franskmenn og dansker kan fortsatt bytte…

Her kan du lese motpartens artikkel om dokumentene fra Norges Bank som beviser at en halvering av kronekursen er villet politikk. Det er bare skuespill når økonomer år etter år stiller opp i media og later som de ikke skjønner noe.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal