Advarer om økende politisk vold

Tror borgerkrigen kommer

Hundre millioner amerikanere tror USA er på vei mot borgerkrig. Det viser en undersøkelse gjennomført av Rasmussen Reports i 2024. Flere kjente eksperter på borgerkrig advarer nå om tegn på at noe er i ferd med å skje.

Foto: pixabay/youtube/motparten
Bildetekst: USA har et voksende problem med væpnede militsgrupper som bærer sine våpen lovlig og åpenlyst
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 04.05.24

Hele førtien prosent av menneskene som ble spurt i en stor undersøkelse tror at USA sannsynligvis vil oppleve en andre borgerkrig en gang i løpet av de neste fem årene. Seksten prosent anslo et slikt scenario som svært sannsynlig.

Kuler nok til alle

Den renommerte avisen Washington Post slår fast den dystre virkeligheten. "Nå snakker Amerika om noe man ikke har gjort på et hundre og femti år, - borgerkrig". Avisen trekker fram kongressmedlem Steve King fra Iowa. Han postet en advarsel om at republikanske stater har "åtte milliarder kuler" i tilfelle en borgerkrig.

Eksperter advarer

Nina Silber, professor i historie og amerikanske studier ved College of Arts & Sciences har flere jobber. Hun er også president i Society of Civil War Historians. Silber har forsket på borgerkrig i tyve år, og er regnet som en framtredende ekspert på emnet. Når slike mennesker kommer med klare advarsler er det grunn til å bekymre seg.

Politiske budskap

Professoren mener det vil komme mer politisk vold og viljen til å utføre politisk vold er økende. Hun trekker fram synagogeskytingen i Pittsburgh som et av mange eksempler. Der snakket skytteren om å skyte jøder som likte innvandrere.

Økende polititsk vold

Silber trekker også fram saken om kystvaktoffiseren som planla om å drepe demokrater og journalister. Hun ser for seg at opptaktene til en borgerkrig er en framtid der man må håndtere økende politisk vold. Professoren er også svært bekymret over rollen presidenten spiller i et slikt nytt klima.

Kyst mot land

En eventuell borgerkrig vil nok få problemer med geografien. I dag viser det politiske kartet rødt i midten, og blått på kysten. Man har med andre ord ikke nord og sør som i den forrige borgerkrigen. Det er vanskelig å tenke seg et nytt land i midten flankert av to nye kystnasjoner på hver sin side.

Toppen

Hundre millioner mennesker tror borgerkrigen kommer. Nesten samtlige har egne våpen.


Noen stater er delt

Det er likevel ikke så enkelt som dette heller. Stater som Pennsylvania, Wisconsin, Florida og Michigan, er splittet. De er ikke overveldende republikanske. Akkurat det samme kan man si om mange blå stater også. En eventuell borgerkrig kan derfor bli stygg i mange stater der nabo står mot nabo.

Rot

Også i 1860 var det en del rot og splittelse. Det var ikke slik at alle var enige med hverandre verken i nord eller sør. Det demokratiske partiet stilte for eksempel med en kandidat i nordlige stater, og en annen kandidat i sørstatene. Det var også splittelse innad i det demokratiske partiet om slaveri. Sør-demokratene ville tillate slaveri overalt i landet, men og nord-demokratene var imot.

Sterke parter

Med et slikt bakteppe mener Silber dessverre at mange røde stater i dag er mer samlet enn det sørstatene var under borgerkrigen. Mange stater i USA opplever at nærmest "alle" er enige i at man ikke kan leve i et land sammen med kyst-demokrater. Og slikt kan det bli bråk av.

Snart braker det løs igjen

Det amerikanske presidentvalget er berammet til 5. november. Trump har allerede vunnet den republikanske nominasjonen. Biden er demokratenes valg. Han prøver å vinne for andre gang. Dermed blir konkurransen den samme som den var for fire år siden, da Biden vant over Trump.

Usunt valg

Problemet for mange amerikanere er at de heller ikke har tiltro til valget. De får støtte av utenlandske observatører og eksperter som sammenligner valgordningen med banan-republikker, mena andre mer forsiktige bare kaller den gammeldags og lite demokratisk. Uansett er det liten tvil om at vagsystemet i seg selv ikke minsker sjansene for en borgerkrig i USA.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal