Cobra Gold
Thailand er militært alliert med USA, og ble blant annet kjent for å ha flybaser for amerikanerne under Vietnam-krigen. USA har fortsatt tilgang til thailandske militærbaser for felles øvelser gjennom den årlige militærøvelsen Cobra Gold, som er en av de største multinasjonale militærøvelsene i Asia. Skal USA beholde denne fordelen når mørke skyer tårner seg opp opp over Taiwan, bør de tenke seg om to ganger før det kommer i en situasjon ders støtte fra tidligere allierte blir umulig. Både familien bak Thailands største telegigant True og familien bak Thailands største bank Bangkok Bank, - har kinesisk opphav. Også landets 8000 7/11 butikker er eid av den Thai-kinesiske Cheravanont-familien.
Religiøst og kulturelt mangfold
Blant Asean-landene finner man også det gigantiske landet Indonesia med sine 250 millioner innbyggere. Her er det et religiøst mangfold, og selv om Islam står sterkt praktiserer mange både hinduisme og buddhisme. Landet har også ti prosent kristne. Drar vi litt ut i havet finner vi øystaten Filippinene, der folk er kristne og snakker et språk som heter tagalog. Filippinene har en betydelig spansk tilknytning. Øygruppen var spansk koloni i over tre hundre år, fra 1565 til 1898. Navnet “Filippinene” kommer fra den spanske kongen Filip II. Under spansk styre ble katolisismen introdusert og spredt, noe som fortsatt preger landet i dag, da flertallet av befolkningen er katolikker.
Maktblokk
Til sammen bor det om lag 700 millioner mennesker i Asean-landene. Til sammenligning bor det bare 200 millioner mennesker i Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Østerrike, Sveits, Luxembourg, Liechtenstein og Monaco. Inkluderer vi middelhavslandene kan vi ta med 240 millioner til. De bor i Spania, Italia, Hellas, den europeiske delen av Tyrkia, Kypros og Malta. Dersom vi tar med vår viktigste allierte USA med i underkant av 350 millioner mennesker kommer vi til et tall som omtrent tilsvarer Asean-landene. Regionen er altså like folkerik som Europa og USA - tilsammen.
Kan bli problem
Til tross for at de fleste Asean-landene er gode partnere av USA er det ikke snakk om at man skal kopiere amerikansk politikk, slik vi ser tegn til at Europa gjør. Dette vet USA, og de våger ikke angang å antyde det samme som de gjør overfor Europa, nemlig at kineserne er skumle spioner, og at det bør legges toll på varene fra Kina. Det er ikke en gang et tema i Asean-landene. Derfor kan USAs handelskrig til slutt skape så store motsetninger, at de til slutt ender opp med konflikt, også mot egne partnere i den viktige regionen.
Hemme USA
I følge Bangkok Times kan USAs fiendtlige holdning til Kina skape problemer for USA i Asean-landene. Også den engelskspråklige avisen The Star, fra nabolandet Malaysia, er bekymret for at handelskirgen skal få konsekvenser for hele regionen. Begge avisene peker på at Kina og USA var dypt sammenvevd økonomisk før handelskrigen startet i 2018. Avisenes analytikere tror ikke en frakobling fra Kina vil løse USAs problemer. Tvert imot mener de at en frakobling vil hemme amerikansk industri og drive opp prisene for amerikanske forbrukere.
Ikke miljøvennlig
Bangkok Post peker også på at USAs nye toll på kinesiske elektriske kjøretøy ikke vil hjelpe den grønne overgangen i Amerika. Det har avisen rett i. Flere amerikanske bilprodusenter har allerede annonsert at de utsetter elektrifiseringen, fordi de nå kan puste lettet ut etter at man skviset ut de billige miljøvennlige kinesiske elbilene. USA har langt på vei overtalt EU til å hjelpe dem med handelskrigen mot Kina, og nylig kom det også fram at USA har presset nabolandet Canada til å innføre lignende toll på kinesiske varer.
Vondt blir verre
I Thailand snakker mange i regjeringen kinesisk fordi de har familiebånd til Kina. På sikt vil det bli vanskeligere for USA å operere i Asean-landene dersom USA har en politikk som skiller seg markant ut fra landenes egen. Analytikere i Asean-landene mener det er absurd at Washington gir Beijing skylden for alle problemene som plager USA. Bangkok Post tror heller ikke det vil bli mindre agressiv retorikk i USA fram mot valget, fordi det handler om å vise styrke. Kanskje tror begge kandidatene at de må vise "en fast hånd overfor Kina" for å få velgernes gunst?
Syndebukk strategi
Asiatiske aviser peker på at syndebukk strategien kan fungere i et valg, men som reell økonomisk politikk vil den ikke føre til noe godt for USA. Det kan fort bli en ond spiral. Kandidatene Harris og Trump kan kanskje hanke inn noen stemmer på å hevde at kineserne "stjeler" amerikanske jobber, men etter valget vil USA nødvendigvis måtte stå på egne ben, skape arbeidsplasser, og konkurrere med egne produkter.