Foto: U.S. Air Force / Trevor Cokley
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 22.08.24
Englands justisminister Heidi Alexander har sagt offentlig at Musks kommentarer er "dypt uansvarlige". Til Times Radio sa hun i klartekst at "bruk av ord som borgerkrig på ingen måte akseptabelt". Hun pekte på at slike uttalelser kan få alvorlige konsekvenser for samfunnet. Blant annet pekte hun på at "politifolk kan bli alvorlig skadet og bygninger settes i brann".
Amerikanske medier
I følge NBC News har Musk hele åtte ganger på ti måneder spådd borgerkrig i Europa. Hver gang har han vist til at årsaken er ankomst av flyktninger fra andre kontinenter. Mange spør seg nå hvorfor Musk, som selv kommer fra et land der "alle" har innvandrer-bakgrunn, er så fokusert på dette for Europa? Musk har skrevet om emnet på sin egen sosiale medieplattform X, der innleggene hans inkluderer en spesifikk spådom. Han tror at Europa er på vei mot en "borgerkrig" på grunn av ankomsten av flyktninger fra andre kontinenter.
Kommenterte opptøyer
Musks interesse for temaet borgerkrig i Europa kom i offentlighetens søkelys nylig da han kommenterte gateopptøyer mot immigrasjon i Storbritannia. Musks uttalelse om at "Borgerkrig er uunngåelig," falt ikke i god jord hos de fleste europeiske politikere, men det var også de som mente det var bra noen våget å si det "alle" tenker.
Statsministeren dementerte
Innlegget til Musk fikk raskt ti millioner visninger. Den britiske statsministeren Keir Starmer så seg nødt til å gå ut og avsanne uttalelsene. Han hevdet Musk ikke hadde noen god begrunnelse, og at Europa absolutt ikke står i fare for noen borgerkrig.
Politisk ekstremisme
Dawn Butler fra Labour-partiet vil presse Musk til å forklare seg for det britiske parlamentet om rollen til hans plattform, X (tidligere Twitter), i spredningen av feilinformasjon og hatprat som har bidratt til politisk uro i Storbritannia. Ifølge britisk lov er det straffbart. I tillegg har presidenten for Renew Europe-gruppen i Europaparlamente,t Valérie Hayer, krevd tiltak mot Musk. De har bedt EU-kommisjonen om å sikre at Digital Services Act (DSA) blir implementert strengt for å hindre spredning av politisk ekstremisme på sosiale medier.
Hundefløyte
En av de som mener det er skummelt når en bedriftsleder går ut med slike påstander er Jon Lewis, stipendiat ved George Washington Universitys Program for ekstremisme. Han peker på at uttalelsene til tech-millardær Musk vil virke som en hundefløyte på høyreekstreme.
Lewis har uttalt til NBC News at Musk verken trenger å oppfordre til våpenbruk eller å peke på enkelte innvandrergrupper for å få frem budskapet. Forskeren sammenligner Musks innlegg med språket i "white supremacy" chatterom. Ifølge Lewis er det retorisk liten forskjell. Han advarte derfor om at Musks ord kan inspirere til vold fra andre.
Boogaloo
Det kan se ut som det kan gå troll i ord for forskeren. I Irland har nasjonalisten Nick Fuentes sagt at Irland er «på randen av borgerkrig» på grunn av immigrasjon. Han tilhører den såkalte "Boogaloo»-anti-regjeringsbevegelsen" som i årevis har oppfordret til borgerkrig. Nå har direktøren i organisasjonen Tech Transparency Project (TTP), som sporer ekstremisme på nett, oppdaget at Boogaloo-tilhengere har hoppet over på Musks app X.
Selvoppnevnt profet
Direktør Katie Paul i TTP mener det er veldig spesielt at en av verdens rikeste personer, med så stor innflytelse, blander seg i politikken på denne måten. Å være flink med teknologi gjør en ikke automatisk til kompetent på alle andre områder, men at an har innflytelse er hevet over tvil. Som administrerende direktør for både Tesla og SpaceX, har Musk enorm påvirkning på folk flest. Han hadde nylig også en direktesendt samtale med tidligere president Donald Trump, og Musk ønsket seg en slik prat med visepresident Kamala Harris også. Hun sa nei.