35 mennesker treffes av lyn hvert år

Unngå lynet i sommer!

Lynsesongen er her. Allerede har konserter blitt avlyst og folk blitt strømløse. Mange er på ferie og er usikre på hvordan de skal forholde seg til lyn. Ikke alle gamle råd er riktige. Andre er myter og direkte farlige.

Når det lyner som verst er det et majestetisk skue, men det kan være farig.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 09.07.24

De seneste årene har også Norge fått kjenne at været har forandret seg. Konserter har blitt lyn-stopper midt i showet, fordi lyn og torden feier inn fra skyfri himmel på kort varsel. Uansett om det er på grunn av global oppvarming eller naturlige årsaker, så er fenomenet skremmende for både mennesker og dyr, og kan være potensielt farlig dersom man ikke tar forholdsregler.

Mange er utendørs

Nå er grillsesongen over oss. Folk bruker mye tid utendørs, ofte langt unna hjemmet. Folk er på strender og kaster fresbee på grønne enger. Enten man er på hytta, i båten eller på telttur, kan man plutselig stå ansikt til ansikt med en sort vegg av regn, buldrende torden og lyn!

Lyn-år

I 2017 ble det registrert mindre enn 39.000 lyn i Norge, men enkelt år er mye verre enn andre. I 2014 ble det for eksempel registert hele 660 000 lyn i Norge. Dette er likevel lite i forhold til land som USA som har nesten førti millioner lynnedslag i året. Denne sommeren kommer i hvert fall ikke til å bli husket som sommeren uten lyn. På bare en enkelt natt i slutten av juni hadde man 34 000 lyn bare på Østlandet.

Bakkelyn er verst

Lyn er en rent fysisk en gigantisk elektrisk gnist i atmosfæren. Meterologer og eksperter ddeler lyn inn i grupper, som om de treffer bakken eller ikke. Lyn til bakken utgør heldigvis bare utgjør bare ti prosent av alle i et tordenvær. Dette er de farligste lynene som forårsaker stor skade som branner og dødsfall.

Kranglete elektroner

Lyn oppstår når regn og iskrystaller kolliderer i en tordensky. Da utveksler de elektroner. Hvis den elektriske ladningen i skyen er sterk fører til at det bygges opp en motsatt ladning på bakken. Det er da det blir virkelig farlig.


Motparten ønsker alle sine lesere en god og lyn-skadefri-sommer!


Tons of lightning

De fleste lynene slår ned i juni, juli og august. Vi er med andre ord midt i lynsesongen. På bare disse tre månedene oppstår vanligvis mer enn seksti prosent av årets lyn. I slutten av juni ble to festivaler bråstoppet av lyn. Festivalen By the Pond i Sandefjord og Tons of Rock i Oslo bly ble stoppet lyn-fort da arrangørene fikk høre at lynet var på vei.

Toppen

Kan komme brått

Lyn og torden kan komme veldig uforutsett og brått på. Dette er et av fenomenene som det er vanseklig for meterologene å spå nøyaktig. Derfor ble for eksempel festivalen i Sandefjord avbrutt midt i Bryan Adams konserten. Folk tuslet slukøret hjem uten å har hørt kjente Adams sanger som «Summer of 69».

Stranden er farlig

Nordmenn på ferie ved sjøen bør ta ekstra forholdsregler. Mange tenker seg at vi mennesker er så små at lynet finner noe høyere å slå ned i. Dette er kanskje riktig inne i landet, men ved sjøen, og på de mange strendene er det annerledes. Vann er nemlig en god leder for elektrisitet. Og dermed risikerer du som går langs stranden plutselig å bli det høyeste objektet. Forsøk å kom deg innendørs eller beveg deg innover i landet.


Det er en myte at biler er sikre


Myte

Metallkjøretøy er regnet som trygge, men det er en myte at det er gummihjulene som beskytter deg. Det er det ikke. Verken golfbiler eller åpne biler anbefales ved lynnedslag. I en lukket metallbil går imidlertid lynet gjennom karosseriet, og det er dette som beskytter deg. Hvis noen blir truffet må du ringe etter lege med en gang. Normalt overlever nitti prosent av som blir truffet, men det er viktig at de raskt kommer under oppsyn av kvalifiserte leger.

Nye hus er sikre

Bygninger er regnet som sikre, også selv om lynet slår ned i dem. Når lynet slår ned i huset går elektrisiteten gjennom veggene og ikke gjennom deg. De fleste forsikringsselskap anbefaler at man trekker ut plugger som ladere og TV apparater. I dag er de fleste kabler gravd ned i bakken. Disse er bedre beskyttet ved lyn. Hus bygget etter 2010 har dessuten overspenningsvern. I det minste er de pålagt dette av Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB)

Mobiltelefon ok

Du trenger ikke være redd for å svare i mobiltelefonen når det lyner rundt deg. Det er helt greit skal man tro ekspertene. Men hva så med elbiler? De må o lades støtt og stadig. Herer svaret fra ekspertene entydig. IKKE lad elbilen din når det lyner.

Mange skader

Det er flere skader i Norge fra lyn enn det mange kanskje tror. Normale år har over tre tusen rapporterte kader til forsikringsselskapene. Mange av disse fører til branner, som igjen resulterer i ytterligere skader. Sjansen for selv å bli truffet av lynet, er likevel svært svært liten ifølge yr.no. I Norge treffes omlag 35 mennesker mennesker av lynet hvert år. De fleste overlever.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal