Vil drepe millioner med gift

Katter langpines til døde

I en universitetsrapport kommer det fram at kattene bruker to døgn på å dø. Scenene beskrives som grusomme og opprivende. Så ille at øyenvitner må ha psykologhjelp. Nå går kjente TV-personligheter ut mot myndighetene.

Til tross for skilt dør også mange tamme kjeledyr etter å ha spist giften.
Foto: PETA/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 04.07.24

Australia har et betydelig problem med ville katter, som anslås å drepe millioner av innfødte dyr hvert år. Myndighetene mener kattene har en negativ innvirkning på det biologiske mangfoldet, fordi de dreper truede arter. For å motvirke dette har myndighetene satt i gang avliving av ville katter, med gift.

Dreper nådeløst

Bruk av natriummonofluoracetat, kjent som 1080-gift, er en utbredt metode. Denne giften fører til en langsom og smertefull død for kattene. I Australia brukes fortsatt 1080 giften til å drepe katter. Problemet er at giften også dreper andre dyr som rever, kaniner, wallabies, villsvin og villhunder, og dessuten tamme kjæledyr.

Mennesker i sjokk

Deakin University i Australia har i en rapport intervjuet en rekke mennesker som har mistet kjæledyrene sine til den grusomme giften. De forteller om traumatiske opplevelser der dyr ligger på gulvet med spasmer i timesvis før de dør. Giften er fargeløs, luktløs og smakløs, og de som inntar den lider en langsom, pinefull død. Mange tamme selskapshunder, sauer, hester og kuer har også måttet bøte med livet.

Skrekkfilm

I intervjuer som universitetet har samlet er historiene som hentet ut av en dårlig skrekkfilm. Barn som står maktesløse og aser kjæledyrene ha oppkast, angst, skjelving og kramper. Etter hvert går det over til rabiat oppførsel med løping og skrikende anfall. Alt kuliminerer til slutt i sikling, spasmer og total kollaps og død.

Maktesløse

Universitetsrapporten viser til at det ikke er uvanlig at dyrenes lidelse varer i inntil 48 timer. Intervjuobjektene beskrev hvordan de følte seg fullstendig maktesløse i møte med dyrenes lidelse. Dyreverneren og TV-personligheten Debra Tranter, grunnlegger av organisasjonen Oscar's Law. Tranter mener regjeringens tiltak er inhumane og ineffektive, og har argumentert for alternative løsninger.

Katt i moske

I det populære ferielandet Tyrkia opplever mange nordmenn å se katter gå uhindret inn og ut av byens etablissementer. I Istanbul går til og med katter til moskeen sin. "Det er noe enhver muslim burde gjøre," sier han. I Tyrkia finnes det et ordtak som sier at: "Hvis du dreper en katt, må du bygge en moske."

Toppen

Universitetsrapporten viser til at det ikke er uvanlig at dyrenes lidelse varer i inntil 48 timer.


Kattesykehus

Skriftlige kilder fra 1500-tallet bevitner eksistensen av kattesykehus i Konstantinopel, eller Myklagard som vikingene sa. I dag heter byen Istanbul. Ekrem Buğra Ekinci, en tyrkisk historiker, peker på at katter har vært en del av tyrkisk husholdning lenger tilbake enn det osmanske riket.

Tradisjoner

Katter har fulgt mennesker siden antikken. Allerede for ti tusen år siden bodde kattene sammen med mennesker mange steder i Asia. Kattene var i tillegg til å være pene og kosete selvsagt et nyttedyr. De holdt gnagerbestanden nede.


"Hvis du dreper en katt, må du bygge en moske."

Muhammed likte katter

Spesielt i Islam har katten en spesiell funksjon. Noen muslimer vil ikke ha "skitne" hunder som kjæledyr, men de fleste liker katter. Katten anses som rituelt renere enn hunder og har blitt historisk favorisert. Til og med profeten Muhammed elsket katter ifølge skriftlige kilder i Tyrkia. Selv i kattevennlige Islam har det vært noen få unntak. Under koleraepidemien på attenhundretallet ble katter drept også i Tyrkia.

Ikke Jesus

Kristendommen har ikke vært like kattevennlige. Katter har ofte blitt assosiert med hedenskap og hekseri. Katter ble drept i Jesu navn for å ha samarbeidet med djevelen. Færre katter førte dessverre til flere rotter, noe som resulterte i enorme problemer i mange kristne land. Med rotter kommer det sykdommer, til og med selveste svartedauen, selv om dette i dag er noe omdiskutert.

Symbiose

Stort sett lever katter i fredelig sameksistens med mennesker, enten de er huskatter som i Norge eller felleskatter som i mange øst-europeiske land med muslimsk befolkning. Kun noen få steder som i Australia blir katter jaget som skadedyr. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). PETA har uttalt at avlivingen av ville katter er grusom og uetisk, og de har oppfordret til mer humane metoder for å håndtere kattepopulasjonen, som fangst, kastrering og tilbakeføring.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal