Rettsvesenet sliter med ny teknologi

Saksøker AI-musikk-apper

Verdens største plateselskapet har gått sammen om å saksøke to nye Google-produserte AI-musikk apper for plagiat. For rettsvesenet er det utfordrende å finne rettferdige løsninger i kampen mellom rettigehetshavere og utvikling av ny teknologi.

Bildetekst: Abbas "Dancing queen" kom plutselig ut som "Prancing queen"
Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 29.06.24

I følge et kobbel av advokater bryter appene Suno og Udio opphavsretten på det groveste. Advokatene viser til at appene lager musikk, som er til forveksling like kjente låter fra kjente musikere og band som ABBA. I følge advokatene skal det nesten ikke være mulig selv for trofaste fans å høre forskjell fra originalen.

Kopierer kjent musikk

Føderale domstoler i Massachusetts og New York har fått klagene til behandling. Der fremgår det at saksøkerne mener at AI-appene ikke bare lager noe som minner, men at de i stor grad kopierer sangene.

Eksempler

I det spesifikke søksmålet mot Udio viser advokatene til at appen har kopier Mariah Careys "All I Want for Christmas is You" og "My Girl" av The Temptations. Som eksempel mot Suno trekker saksøkerne fram at appen har har laget verk som "Prancing Queen" i stedet for den populære ABBA-låten "Dancing queen". Det er visstnok ikke bare navnet som er likt. Musikken skal være så lik at selv ABBA-fans ikke klarer å høre forskjell.

Google igjen

Suno er utviklet av Google Research, og er en del av firmaets satsing innenfor tale og stemmesyntese. Suno er utviklet for å generere tekst om til naturtro tale. Den kan generere tale på flere språk og med forskjellige stemmer.

Etterligner stemmer

Brukere kan trene appen til å etterligne spesifikke stemmer, noe saksøkernes advokater peker på kan brukes til å etterligne Mariah Carey eller Michael Jackson. Suno kan integreres med andre systemer, plattformer, apper og programvare.

Det er rettslige utfordringer når man skal lage retningslinjer og lover som adresserer bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale i AI-trening og generering.


Europa har fått nok

Google har også en og annen advokat til rådighet, og har dessuten vurdert hvordan de skal forsvare seg mot kritikk som dette. De peker på at verden går framover, og at ny teknologi ofte er viktige bidrag til et enklere liv for mange grupper. De peker derfor på at Suno vil bli spesielt nyttig for personer med synshemming eller lesevansker.

Toppen

Kjente navn

Blant saksøkerne finner vi kjente merkevarer som Sony Music, Warner Records og Universal Music Group. De fnyseer av unnskyldningene og hevder at både Suno og Udio begår opphavsrettsbrudd i det de beskriver som en "nesten ufattelig skala". De ber derfor om kompensasjon på èn og en halv million kroner...per verk.

Populært

Udio er en underavdeling av Suno, og begge appene er utviklet av Google. De har hovekontorer i henholdsvis Massachusetts (Suno), og i New York. (Udio) Over ti millioner mennesker har allerede brukt Suno til å lage musikk. New York-baserte Udio, ble berømt over natten da de i låten "BBL Drizzy" - et parodi relatert til feiden mellom artistene Kendrick Lamar og Drake.

Mye krangling om AI

Uansett utfall av søksmålet er det liten tvil om at AI stadig oftere blir forbundet med brudd på opphavsrett. Anklagene dukker opp i ulike sammenhenger, der det genereres tekst, bilder, musikk og andre typer innhold. AI-modeller som ChatGPT, DALL-E og andre generative modeller blir trent på store datasett som ofte inneholder beskyttet materiale fra internett. Kritikere hevder at bruk av opphavsrettsbeskyttet innhold uten tillatelse under opplæring er et brudd på opphavsretten.

Presedens

Dessuten er innhold generert av AI-modeller ofte svært likt eksisterende verk. Så like at de krenker opphavsretten til originalverkene. Også når AI-verktøy brukes til å etterligne stiler i musikk eller visuell kunst, blir det ofte for likt en original. Fordi segmentet både er nytt og i kontinuerlig utvikling er det ikke enkelt å skape juridisk presedens for lover. Det er med andre ord rettslige utfordringer for å lage retningslinjer og lover som adresserer bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale i AI-trening og generering.

Upopulære avgjørelser

Rettsvesenet og lovgivere jobber for harde livet med å finne måter å regulere problemene, uten å stoppe utviklingen av ny teknologi. Dette er en svært vanskelig om omstridt balansegang. Poenget er å både beskytte rettighetshavere samtidig som man tillater teknologisk innovasjon. Det er som kjent vanskelig å få både i pose og sekk. Derfor vil mange framtidige rettsaker ende i upupulære avgjørelser som virker urettferdig på den ene eller begge partene.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal