Foto: pixabay/motparten
Førstesidehenvisning:pixabay/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 08.08.24
Hundre byer i verden har nå utesteder som kan skjenke alkohol til det gryr av dag. Disse byene har et system der en person er valgt som bindeledd mellom mydigheter og nattelivet. Vedkommende kan smykke seg med den noe spesielle tiitelen "Nattborgermester"
Turistmagnet
Mange byer i Europa har klubber og barer som har lov til å holde åpent hele natten. Både i Barcelona, Berlin, London, Amsterdam, Budapest og Praha kan man feste til langt ut på morgenkvisten. Det er liten tvil om at de liberale lovene bidrar til en ekstra tilstrømning av turister.
Nattborgermester
Det er et spesielt europeisk fenomen at byene med døgnåpent uteliv velger seg en såkalt "natt-borgermester" eller "night mayor". Denne svært spesielle stillingen er opprettet for å forbedre nattelivet på mange områder. Nattborgermesteren er et bindeledd mellom byens innbyggerne, myndighetene og de som har økonomiske interesser i utelivsbransjen.
Nattborgermester
I 2012 ble Amsterdam den første byen i verden som offisielt utnevnte en egen nattborgermester etter å ha hatt et prøveprosjekt siden 2003. Nå har byer som Berlin, London og Sydney egen nattborgermester. Det har også New York City med sin egen "Nightlife Mayor". Sist ut er Montreal i Canada som planlegger å ansette en Nattborgermester. Samtidig vil myndighetene sørge for at enkelte distrikter kan ha skjenking hele natten. Montreal vil bli den første byen i Canada som tillater 24-timers drikking, og det vil være et prøveprosjekt.
Variert
I USA har mange byer lenge hatt nattåpne barer med alkoholservering. Enkelte storbyer har også restriktive regler som i Norge. For eksempel må man stenge klokken 02:00 om natten i partybyen Los Angeles. I New York kan man feste til klokken fire om morgenen, men er du i Las Vegas kan du holde på døgnet rundt.
Gode erfaringer
Undersøkelser viser at byer med egen Nattborgermester reduserer bråk og vold med nesten tyve prosent. Det er en betydelig effekt i å ha en person med en slik stilling, og det parer politiet for store ressurser. Undersøkelser viser også at byene med døgnåpent natteliv tiltrekker enormt mange turister, og at det døgnåpne nattelivet sørger for milliarder av kroner i ekstra skatteinntekter for byene. Sist men ikke minst får byene et rikere kulturliv.
Norge stritter imot
I Norge er det lite som tyder på at noen byer vil få en Nattborgermester med det aller første. Her har man nærmest kappet om å innføre restriksjoner og forbud siden tidenes morgen. Mellom 1919 og 1926 var det et totalforbud mot sprit. Statistikken fra den gang viser at tyverier, vold og annen kriminalitet ikke gikk nevneverdig ned. Selv om Norge i dag ikke Norge er verdens strengeste land er man relativt restriktive på skjenkestedenes åpningstider, og ikke minst på hvordan salg av alkohol skal foregå.
Heimskringla
Alkohol har man drukket så lenge det finnes historiske kilder i Norge. Til og med i Heimskringla og Håvamål nevnes det ofte alkohol, og da i positive ordelag. I gamle dager drakk man hovedsakelig øl. Det finnes ikke sikre kilder for verken vin eller brennevin før på 1600 tallet. Brennevin ble imidlertid fort populært av flere årsaker. Lenge trodde man det til og med var medisin, men den viktigste var kanskje at brennevinet var svært holdbart, og det tok liten plass ved lagring, som var en fordel i et land med lang vinter og spredt bosetning.
Strammer grepet
Brennevin ble forbudt første gang i 1756 fordi det danske styret bestemte det. Forbudet varte i tyve år, og ble byttet ut av svært liberale regler for både produksjon og salg i 1816. Frigjøringen kom sammen med potetdyrkingen. Denne kombinasjonen førte til en voldsom vekst i brennevins produksjonen Norge. Friheten ble kortvarig. Fra 1827 måtte man ha kommunal bevilling for å skjenke alkohol. Fra 1837 ble det opp til hver enkelt kommunes formannskap å bestemme hvem som skulle få denne bevillingen. I 1854 laget man et snodig forbud mot å skjenke brennevin mellom klokken syv på lørdagskvelden og midnatt søndag.
Tidlig med forbud
Den restriktive politikken som ble ført var effektiv. Antall skjenkesteer sank fra omlag tusen til det halve. Konsum av brennevin gikk også ned. I 1851 var forbruket på omtrent fem liter ren alkohol per innbygger mens det i 1870 bare vare tre liter. I 1869 ble også skjenking av øl underlagt krav om bevilling. Den kommunale bevillingsretten har siden vært en viktig del av norsk alkoholpolitikk. De offisielle tallene dekker imidlertid ikke verken ulovlig egenproduksjon eller smugling.
Mørketall
Det finnes andre undersøkelser fra midten av 1800-tallet som anslo at hver nordmann drakk 13 liter brennevin i året. Det er mye når man tenker seg at det sikkert var mange som ikke drakk noe den gangen også. Til sammenligning drikker man i dag bare et par liter brennevin i året, selv om gjennomsnittet på konsumert alkohol er omtrent åtte liter ren sprit hvis man regner inn øl og vin.
Avholdsbevegelsen
Alkoholforbruket på attenhundretallet var uansett stort. Det førte med seg så mye problemer at det vokste fram en egen avholdsbevegelse i Norge. Man kan nok takke den bevegelsen for at det ble lagt avgifter på både produksjonen og omsetning. Til tross for Norges lille folketall på under tre millioner sjeler vokste avholdsbevegelsen seg stor og sterk. I 1919, hadde de om lag tre hundre tusen medlemmer. I dag er organisasjonen liten. Det Norske Totalavholdsselskap skiftet i 2015 navn til DNT — Edru Livsstil.