Halvparten av gårdskattene døde

Fugleinfluensa-alarm i USA

Èn av fem meieriprodukter i USA har fugleinfluensa. På et gårdsmeieri i Texas døde 12 av 24 katter etter å ha drukket råmelk. Andre meierier melder om lignende tilstander. Også en gårdsarbeider ble smittet.

Foto: Pixabay/motparten
Bildetekst: Man kan ikke lenger gi kattepus melk.
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 14.05.24

Alle kattedødsfallene gjorde at forskerne bestemte seg for å teste meieriprodukter som melk, fløte og smør. Resultatene var sjokkerende. Hele en av fem meieriprodukter i USA var smittet med fugleinfluensa.

Pasteurisert

Fordi produktene var pasteurisert ble ikke menneskene syke, men forskerne fabnt likevel funnene så alarmerende at de nå roper et kraftig varsel. Det er fordi fugleinfluensa forårsaker veldig alvorlig sykdom hos mennesker som har ført til dødsfall.

Mutert mareritt

Forskere er bekymret for at viruset kan mutere til en enda mer dødelig form som smitter mellom mennesker. Da har man et problem. En mutert versjon av fugleinfluensa er alle forskernes mareritt. Da kan man få en pandemi som får covid 19 til å se ut som en barnesykdom.

Ikke fugler

Fugleinfluensa er farlig for mennesker. Før ble folk smittet med fugleinfluensa etter direkte kontakt med infiserte fugler eller deres ekskrementer. Tidligere var risikoen er høyere for personer som jobber tett med fugler, for eksempel fjørfeoppdrettere eller veterinærer. Nå er altså fugleinfluensaviruset over alt.

Trygg kumelk

Fordi fugleinfluensaviruset har blitt funnet i pasteuriserte melkeprodukter i USA mener mange forskere at det er en ny og skummel utvikling. Folk spør seg nå om kumelk forrtsatt er trygt å drikke? De flete forskere sier ja. Pasteurinsering er en god nok beskyttelse.

Syk arbeider

Likevel er mengdn virid funnet betenkelig. Hele ni stater i USA har nå rapportert om kuer infisert med H5N1-viruset, og i april 2024 testet en gårdsarbeider i Texas positivt for fugleinfluensa. Han hadde ikke vært i kontakt med fugler.

Toppen

Ikke drikk

Food and Drug Administration (FDA) advarer nå folk mot å drikke råmelk. Amerikansk melk er pasteurisert som i Norge. Den går gjennom en oppvarmingsprosess som dreper patogener som H5N1. Michael Payne, en forsker ved Western Institute of Food Safety and Security ved University of California, understreker at man nå ikke bør drikke råmelk i det hele tatt. Risikoen er for stor. Han peker på at pasteurisring er den eneste måten å være trygg på at man ikke skal bli syk.

Grundig

I en studie utført av FDA på 297 meieriprodukter fra 38 stater oppdaget FDA viruspartikler av fugleinfluensa (HPAI) i én av fem prøver. "Dette er en sterk indikasjon på at HPAI-infeksjon hos melkekuer er mer utbredt enn tidligere antatt.

Ikke panikk

På fagspråket er det fugleinfluensa versjonene H5N1 og H7N9 som har har forårsaket utbrudd hos mennesker. Disse utbruddene har ikke ført til større epidemier. Selv om frykten i noen forskermiljøer er stor, mener de fleste at folk kan ta det med ro.

Høye doser

Center for Disease Control and Prevention (CDC) publiserte nylig en rapport som fortalte om grusomme tilstander hos låvekatter som hadde fått råmelt. Tolv av tjuefire låvekatter på et meieri i Texas døde. Eric Burrough, patolog ved Iowa State University Veterinary Diagnostic Laboratory målte høyde doser av HPAI i melken. Dosene var så høye at og laboratoriet kunne dyrke levende virus fra den rå melken. Ifølge Burrough har andre meierier lignende problemer.

Redd for mutasjon

Fugleinfluensa er ikke en sykdom som sprer seg lett fra person til person. Hovedbekymringen er derfor risikoen for at viruset kan mutere til en form som er mer smittsom og farlig. En slik pandemimennesker, noe som potensielt kan føre til en pandemi. Derfor blir det tatt strenge forholdsregler for å overvåke og kontrollere utbrudd av fugleinfluensa over hele verden.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal