ADE
Fenomenet kalles "Antistoffavhengig forsterkning" (ADE). Når en person som tidligere har blitt infisert med én serotype, blir infisert med en annen serotype, binder antistoffene fra den første infeksjonen seg til den nye serotypen uten å nøytralisere den. Disse ikke-nøytraliserende antistoffene hjelper faktisk viruset med å infisere vertsceller mer effektivt. Utfallet blir altså verre enn verst.
Lurer immunforsvaret
Sykdomsbildet til personen blir derfor som om vedkommende ikke hadde immunforsvar i det hele tatt. Dette skjer ved at antistoff-virus-blir tatt opp av immunceller via Fc-reseptorer, som normalt hjelper immuncellene å fjerne virus og bakterier. I stedet for å bli ødelagt formerer viruset seg eksponentielt inne i immuncellene.
Sjokksyndrom
Pasienten får da en mye mer alvorlig form for denguefeber, kjent som hemorrhagisk dengue feber (DHF) eller dengue sjokk syndrom (DSS). Tilstandene kjennetegnes ved lekkasje av blodkar, blødninger og lavt blodtrykk, som er livstruende uten riktig og rask medisinsk behandling.
Farlig
Det er et paradoks at det er antistoffene fra en tidligere infeksjon som bidrar til å gjøre den neste verre. En ny infeksjon med en annen serotype kan få katastrofale konsekvenser, med en kraftig immunrespons, som gjør den andre infeksjonen langt farligere enn den første.
Her er landene
Myggen virkelige navn er aedes albopictus, og den er den mest invasive myggarten i verden. Den har dessverre etablert i Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Malta, Portugal, Romania, Slovenia og Spania.
Den er også funnet i Belgia, Kypros, Tsjekkia, Nederland og Slovakia.
Symptomer
Vær oppmerksom når du er på ferie. Symptomene kan nemlig forveksles med helt uskyldige sykdommer som influensa, men er altså mye mer alvorlig og i noen tilfeller dødelig.
I fjor ble det registrert åtte tilfeller av sykdom i Frankrike, fire i Italia og to i Spania. Tigermygg sprer også andre sykdommer vi helst ikke vil ha, som Zika-virus, men sprer ikke malaria.
Mange dødsfall
I over hundre land på kloden er denguefeber så utbredt at den kalles for en endemisk sykdom. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) fikk seks millioner mennesker deungefeber og av disse døde hele syv tusen av sykdommen.