Årsaken til langvarig covid identifisert

Forskere slår gen-alarm

Millioner av mennesker opplever langvarig covid. Mange tør ikke si i fra at de trøtte og har andre plager, fordi man ikke har hatt håndfaste bevis på at det er en ekte sykdom, - før nå. En forandring i genene er årsaken.

Foto: University of Cambridge/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 28.03.24

Forskerne ved University of Cambridge tror årsaken til trøtthet og andre bivirkninger er lave jernnivåer. Mange personer involvert i studien fortsatte å ha betennelse og tegn på anemi lenge etter at de ble friske fra covid. Forskerne har nå oppdaget en tilstand der kroppen har færre røde blodlegemer knyttet til jernregulering. Ødelagte gener får skylden.

Jern-regulering

Anemi kan få folk til å føle seg slitne og svake fordi kroppens vev ikke får nok oksygen. Dette er den vanligste bi-bivirkningen av såkalt long-covid. Man har en skjult forlenget betennelse på grunn av at kroppens immunsystem fortsatt er aktivt, selv om covid-infeksjonen er borte. Cambridge-studien viser at personer med langvarig covid har unormale jernnivåer, noe som tyder på en ubalanse i hvordan kroppen håndterer jern.

Ødelagte gener

Forskerne gjorde store øyne da de oppdaget at deltakernes gener var endret. Cambridge professorene fant at genene som kontrollerer jernhåndtering ikke var slik de pleide å være, og heller ikke fungerte tilfredstillende. Jern er et essensielt mineral som spiller en avgjørende rolle i produksjonen av hemoglobin, et protein i røde blodlegemer som frakter oksygen fra lungene til resten av kroppen.

Kilder

Jern er viktig for normal cellulær funksjon og syntese av enkelte hormoner og bindevev. Jern er også viktig for vekst og utvikling. Vi får jern fra både vegetabilske og animalske matvarer, som rødt kjøtt og fjærfe. At genene som kontrollerer og regulerer jernet er delvis defekte er selvsagt svært alvorlig, og forskningen vil etter hvert komme med bedre oppdatering på om slike endringer i gener også gjelder for mennesker som ikke ha tatt covid-vaksinene, men som har gjennomgått sykdom på en naturlig måte.

Verre enn man trodde

Ekspertene analyserte deltakernes helse, inkludert hvor mye betennelse de hadde, og hvor mye jern som var i blodet deres, samt hvordan gener relatert til jernbehandling fungerte og hvor godt røde blodlegemer ble produsert. Det viste seg at årsaken til den dårlige jernbehandlingen var at genene hadde endret seg, og ifølge forskerne finnes det ikke kunnskap om hvordan man endrer dem tilbake igjen.

Erytropoese

Studien viste tegn på en prosess kalt "stress-erytropoese" hos personer med langvarig covid. Kroppen prøver å lage flere røde blodceller som svar på betennelse. Studien antyder at denne prosessen ikke fungerer som den skal hos mange av deltakerne. Forskerne fant at de med lang-covid-problemer hadde unormal jernlagring. Dette gjør kroppsfunksjonene dårligere og resultatet blir ikke bare trøtthet, men en forsterkning av alle de innrapporterte bivirkninger.

Svekket okysgentransport

Konsekvensene av mindre jern for røde blodlegemer, er at oksygen transporteres mindre effektivt, og at metabolismen blir påvirket, og derfor også energiproduksjonen for hvite blodceller, - som trenger jern for å fungere ordentlig. Summen er at hele kroppen blir negativt påvirket av long-covid i større eller mindre grad.

Toppen

"Beskyttelsesmekanismen ender opp med å bli et problem"

Hal Drakesmith - University of Oxford

Må kartlegges

Resultatene av undersøkelsen blir bekreftet av Hal Drakesmith fra University of Oxford som sier det på denne måten; "Beskyttelsesmekanismen ender opp med å bli et problem." Framtiden vil vise om "alle" som har gått gjennom sykdomsforløpet blir negativt påvirket i lang tid, og om det vil være mulig å måle denne reduksjonen på en enkel og effektiv måte.

Oppsøk lege

Forskerne går ikke ut med ernærings og livsstils-tips, og råder heller ikke trøtte folk til å starte med jerntilskudd, - men mye tyder på at dette kan være en løsning selv om forskerne ikke maser om det. Folk som føler seg trøtte bør oppsøke lege og teste nivået av jern og reguleringen av jern i kroppen.

Globalt problem

Millioner av mennesker har rapportert andre langvarige bivirkninger som konsentrasjonsproblemer, dårlig hukommelse, kortpustethet og problemer med å gjøre aktiviteter som var enkle før. Personer med langvarig covid kan også oppleve hjertebank og rask puls.

Mister matlysten

Mange rapporterer dessuten om smerter i muskler og ledd. Noen mennesker mister smaks og luktesansen, og disse sansene kommer kanskje aldri helt tilbake. Det er også registrert humørsvingninger, angst og depresjon. Listen er langt som et vondt år. Derfor er fordøyelsesproblemer som kvalme og vedvarende tap av matlyst også på listen.

Kan ikke repareres

Foreløpig finnes det ikke medisiner relatert til problemene, og fordi de er forårsaket av en endring i genene dine, er det lite trolig at forskningen vil kunne rette på dette med det første. Det er i følge forskerne langt mer sannsynlig at man bare kan finne opp medisiner som reduserer plagene, fordi man nå vet hvor skoen trykker.

Stor tabbe

Mange som kritiserte teknologien bak de såkalt mRNA-vaksinene har nå fått bekreftet noen av sine bange anelser. Fordi vaksinene representerte en ny type vaksineterapi, mente kritiske røster på forhånd at man ikke burde ha eksperimentert med mennesker i en gruppe som hadde ned mot ingen fataliteter. Det vil si personer opp til femti års alder, minus folk med spesielle sykdommer som gjorde dem ekstra utsatte.

Vaksinerte var smittsomme

I ettertid viste det seg også at vaksinene heller ikke hindret dem som hadde tatt dem i å smitte andre. Dette var derfor et ugyldig argument for å tvinge blant annet helseansatte og lærere til å ta vaksinen. Folk smittet like mye, enten de var vaksinert eller ikke, så det var ingen prevantive argumenter for å tvinge folk utenfor risikogruppene til å ta vaksinen.

Brygger opp til bråk

Dersom forskningen viser at vaksinerte som ikke var i en risikogruppe sliter med langvarige bivirkninger, men at de som ikke tok vaksinene slipper bivirkninger, - vil dette kunne utvikle seg til hva skandalepressen vil kalle for en gedigen skandale.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal