Ny viten om sukkersyke

Diabetes fører til Alzheimer

En studie publisert i tidsskriftet "Alzheimer's & Dementia" viser at omtrent 80% av pasientene som utviklet Alzheimers sykdom hadde diabetes. Statistikken er virkelig alarmerende.

Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 27.03.24

Forskningen til Narendra Kumar ved Texas AM University viser på en urovekkende måte hvordan diabetes i praksis fører til Altzheimers. Kumar er over gjennomsnittelig opptatt av kostholdets rolle, fordi dette ofte er årsak til at mennesker pådrar seg diabetes, en tilstand som gjør vondt verre dersom man vil unngå Altzheimers.

Forebygge er viktig

Dr. Kumars forskergruppe tror at diabetes og Alzheimers sykdom er sterkt forbundet. Ved å forebygge diabetes mener forskerne at man kan redusere utviklingen av symptomene på demens ved Alzheimers sykdom betydelig.

Bensin på bålet

Diabetes er som bensin på bålet fordi kroppen sliter med å kontrollere blodsukkernivået. Ifølge forskeren kan betennelsen derfor reise helt til hjernen din. Studien antyder at en diett med mye usunt fett ødelegger tarmslimhinnen, og gjør den gjennomtrengelig - eller på godt norsk lekk. Lekkasjen lar skadelige stoffer og betennelser spre seg inn i blodet.

Farlig lekkasje

Dr. Kumars laboratorium har studert matens rolle i denne prosessen i over tid, og resultatene levner ingen tvil. Feil mat fører til slutt diabetes, men kan føre til lekk tarm allerede før diabetes inntreffer. Dette resulterer i første omgang til en mild kronisk betennelse, men utvikler seg etterhvert til demenslignende symptomer og Alzheimers sykdom.

Leverens funksjon

Forskningen fokuserer mye på leveren som gjør mye mer enn å fjerne farige stoffer. Den leverer fra seg like mange gode stoffer. Når du spiser mat, bryter magen og tarmene det ned, før alt sammen omdannes til næringsstoffer og giftstoffer, og ender opp i leveren din via blodet.

Blodproteiner

Leveren starter straks en prosess med avgiftning, en metabolisme der den fjerner skadelige stoffer fra blodet, og omdanner dem til ufarlige biprodukter for utskillelse. Det mange ikke vet er at leveren også skiller ut en mengde viktige næringsstoffer, og forvandler dem til essensielle og livsviktige blodproteiner, kolesterol, hormoner og energi som kroppen kan bruke.

Enzym-mangel

Et usunt kosthold og en tilstand med diabetes fører til at leveren ikke lager Jak3, eller på forskerspråk, Janus kinase 3, en type enzym som spiller en viktig rolle i hvordan celler kommuniserer, spesielt innenfor immunsystemet. Den tilhører en gruppe enzymer kjent som Janus kinase-familien, som kollektivt hjelper til med å overføre signaler fra cellens overflate til kjernen.

Toppen

Kontrollerer celledød

Signalene regulerer cellulære prosesser som vekst, utvikling og programmert celledød som er viktig for å unngå Altheimers. Det som gjør Jak3 unik er at den først og fremst fungerer innenfor immunceller. Den spesialiserer seg på å overføre signaler fra en bestemt gruppe molekyler kalt cytokiner som instruerer immunceller om hvordan de skal oppføre seg.

Resistens

Fra før vet man også at mennesker med type 2-diabetes ofte har insulinresistens, noe som fører til betennelse, som Kumars Team nå viser kan gå til hjernen, fordi man har lekkasje. Da er veien kort til Alzheimers.

Blodårer

Diabetes fører også til skader på blodårene, inkludert de som forsyner hjernen med oksygen. Dette øker risikoen for vaskulær demens, en tilstand med lignende symptomer som Alzheimers. Det er logisk at diabetes påvirker akkumuleringen av beta-amyloidplakk og tau-protein i hjernen, som er karakteristiske trekk ved Alzheimers sykdom.

Insulin

Diabetes og sukkersyke refererer til den samme medisinske tilstanden. Begge disse begrepene brukes for å beskrive en gruppe sykdommer som fører til høye nivåer av glukose eller sukker i blodet på grunn av problemer med kroppens evne til å produsere eller bruke insulin riktig.

Type 1

Diabetes er en kronisk tilstand som kan deles inn i flere typer, de vanligste er type 1-diabetes, type 2-diabetes og svangerskapsdiabetes. Type 1-diabetes skyldes mangel på insulinproduksjon på grunn av ødeleggelse av insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen.

Type 2

Type 2-diabetes oppstår når kroppen ikke klarer å bruke insulinet ordentlig (insulinresistens), eller ikke produserer nok insulin. Svangerskapsdiabetes oppstår under graviditet hos kvinner som ikke hadde diabetes før graviditeten, men som opplever høye blodsukkernivåer under svangerskapet.

Ingen mirakelløsning

Selv om forskerne har påvist at diabetes og tarmproblemer fører til Alzheimers har de ingen medisin eller mirakelløsning. Tvert imot er det fortsatt de gamle kostholdsrådene som gjelder, bare at de nå er viktigere enn aldri før.

Sunn mat

Spis mye frukt og grønnsaker, fullkorn og sunt fett. Regelmessig trening er nesten like viktig. Hvis du har diabetes, - samarbeid tett med legen din for å holde blodsukkeret kontrollert. Det er en av de beste måtene å beskytte hjernens din på.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal