Klondyke på Great Pacific Garbage Patch

Snart blir plast en ressurs smarte forretningsfolk betaler for. Da blir alt snudd på hodet. De store plast-flakene i havet blir en verdifull kilde kreative forretningsfolk og stormaktene vil sloss om.

Tekst: Aurelia Cotta
Foto:Pixabay

Verden fikk sjokk da kaptein Charles Moore oppdaget Great Pacific Garbage Patch i 1997. Det hadde dukket opp et lite land av plastikk i sjøen mellom Hawaii og California på størrelse med Texas. Havstrømmer gjorde at all plasten i havet drev til det samme stedet, og ble der.

Nytt håp

De fleste ropte på skandale og proklamerte jordas undergang. I en serie negative artikler har man uttrykt voldsom bekymring for de store mengdene av plast som er på avveie. Men finnes det håp? Nyere forskning tyder på at folk snart vil sloss om ressursene.

Elsket og hatet

Akkurat nå har du helt sikkert flere gjenstander av plast innenfor synsfeltet ditt. Plasten er kanskje det mest upopulære produktet som alle elsker å ha, og som ingen ser ut til å ville unnvære. Likevel er det hatet av miljøaktivister og naturvernere.

Bruk og kast

Til tross for forsøk på å bruke resirkulerbare poser i dagligvarehandelen, er fortsatt halvparten av produsert plast laget for engangsbruk, – hvilket innebærer at det blir kastet umiddelbart etter at det har tjent sin funksjon.

Havsalt er ut

For første gang begynte man for noen år siden å måle mikroplast i havsalt. Dette tidligere så gode gourmet krydderet er i dag bannlyst av mesterkokker verden over, fordi det ikke lenger er et produkt de kan stå inne for.

Det er mulig at mikroplast kan skade mennesker ved gjentagende opptak fra sjømat og til og med i drikkevann. Verdens helseorganisasjon ber om mer forskning på mikroplastforurensning og hvilke konsekvenser den har for mennesker.

Avslutt

Plast - en ressurs?

Det finnes mennesker som ser på plast som en fremtidig ressurs, og ikke et problem. Det ble for eksempel nylig oppdaget en sopp som spiser plast og samtidig frigir varme. Kanskje man en dag kan varme opp hele byer ved hjelp av plast, slik at produktet blir noe man vil ha mer av?

Ikke nedbrytbare

Kjemikere ved University of Hull i Storbritannia som deltar i universitetets Plastics Collaboratory Project viser at plast har to hovedtyper, biobasert plast, der polymerer er avledet fra kilder som maisstivelse, vegetabilsk fett og bakterier, og syntetisk plast hvor polymerer er syntetisert fra råolje og naturgass.

Biobasert polymer-plast kan heller ikke brytes ned biologisk. Olje- og naturgassavledede plast tar riktignok enda lenger tid å bryte ned, men det er to brødre vi snakker om, - ikke fjerne slektninger. Derfor er en plast-spisende sopp et paradigmeskifte innen plastavfall.

Klondyke

I fremtiden, når plastressursene i havet blir tomme, kan man se på nye steder å høste plastavfall. Allerede snakkes det om å innstallere oppsamlingsanlegg ved utløpet av 12 elver, som står for 95% av alle utslipp.

Motparten

Denne artikkelen er en del av en type artikler der motparten ser positivt på klassiske temaer som nesten utelukkende får negativ omtale. Det er fullt mulig å skrive optimistisk om saker som er klassisk negativt ladet.

Å skrive positivt og optimistisk betyr ikke at man forsøker å tilsløre en sannheten.Tvert imot betyr det at man tør å se på de problemene med åpne øyne, og aktiv forsøke å bruke egne evner og kreativitet til å gjøre det beste ut av en situasjon.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no