Presentert som U.S. New LASER Aircraft Carrier

Kan bare skyte små droner og gummibåter

Det var meningen at den skulle skyte ned hypersoniske raketter, men den amerikanske flåtens nye science-fiction laserkanon HELIOS er best egnet til å skyte ned små lekedroner og gummibåter hevder russiske og kinesiske militære. De får langt på vei støtte av øverskommanderende i den amerikanske marinen.

Bildetekst: Også støtteskipet Arleigh Burke Flight IIA, en destroyer med Aegis Combat System, har innstallert Helios. Problemet er at varmen fra den 60 kilowatts laseren ikke er sterk nok. Den kan lage hull i en gummibåt, men har ingen effekt må missiler som er laget for ikke å brenne opp i atmosfæren.
Tekst: Temudjin Borjigin
Foto:motparten

USA har investert milliarder på laservåpen. I motsetning til konvensjonelle missiler beveger laser seg med lysets hastighet, og er teoretisk sett det eneste som kan forsvare et hangarskip mot overlydsmissiler. Problemet er at de ikke virker. Motparten vet hvorfor.

Science-ubrukelig

Den amerikanske marinen har investert i et høyenergilaservåpen kalt «HELIOS» fra forsvarsgiganten Lockheed Martin. Science-fiction våpnene er nå innstallert på en mengde krigsskip og markerer et betydelig skritt videre fra testing til ekte kamp. Det er det siste som bekymrer kritikerne. De mener våpnene rett og slett er for dårlige.

Ler av USA

Høyenergilaser med integrert optisk blender og overvåkingssystem er i dag på 60 kilowatt. Russiske og kinesiske forskere ler av amerikanerne. De sammenligner det med å forsøke å stoppe en tanks med lighter. Lockheed Martin sier at våpenet til slutt kan skalere til 150 kilowatt, men selv med den styrken vil det være mest nyttig mot droner og små overflateskip.

Varme - ikke eksplosjon

I motsetning til blastere i Star Wars, eksploderer ikke laserstråler når de treffer et mål. I stedet leverer de intens varme. Ved lavere effekt kan lasere forvirre de optiske sensorene på en drone. Øk kraften og en laser vil brenne et hull gjennom den. Og det er akkurat dette som er problemet. USA er ikke i nærheten av å kunne lage lasere som avgir sterk nok varme.

Innrømmelser

Admiral Michael Gilday i den amerikanske marinen, uttalte nylig at lasersystemene utvikles som et mottiltak mot hypersoniske missiler, men kalte samtidig fremskrittene gjort av Russland og Kina innen hypersonisk våpenteknologi for "en betydelig bekymring." Kriitiske røster i den amerikanske kongressen ser på uttalelsene hans som en innrømmelse av at de rådyre hangarskipene er foreldet før de er tatt i bruk. Men kan lasere redde kolossene på havet?

Drømmer

Admiral Michael Gilday, sjef for sjøoperasjoner, er også sjef for US Missile Defense Agency. Han innrømmer langt på vei at kritikerne har rett, og er defor en stor tilhenger av utvikling av enheter som vil bruke høyenergilasere eller høyeffektsmikrobølger for å skyte ned russiske og kinesiske missiler. I dag er det ren utopi. Verken de nåværende 60 kilowatt eller fremtidige 150 kilowatt er i stand til å skyte ned hypersoniske millsiler. Faktisk er de ikke en gang i nærheten av å kunne skyte ned kryssermissiler heller.

Bra teori

I hovedsak gjør lasere energi til ammunisjon. Drevet av atomreaktorer som de på hangarskipet Gerald R.Ford, kan de potensielt skyte tusenvis eller titusenvis av ganger mot innkommende ammunisjon. Og fordi laserstråler beveger seg med lysets hastighet, kan lasere spore og målrette mot uforutsigbare våpen som Kinas hypersoniske DF-ZF bedre enn konvensjonelle missiler – skyttere trenger ikke å lede et mål og forutse plasseringen på den måten de gjør nå..

Billig laser

Pentagon liker lave kostnader. Congressional Research Service anslår at avfyring av en kraftig laser vil koste $10 - bare en brøkdel av $1 million til $10 millioner som defensive missiler koster.

Avslutt

Dyre raketter

Å bruke millioner-dollarraketter for å bekjempe svermer av relativt billige fiendtlige droner eller kryssermissiler er det disse analytikerne kaller et «negativt kostnadsbytteforhold». Billige lasere balanserer den ligningen på nytt.

Lekevåpen

For å stoppe en byge av kryssermissiler eller et hypersonisk våpen på vei mot Gerald R.Ford ved Mach 5 eller raskere, trenger marinen noe mye kraftigere enn dagens 60 kilowatt laservåpen.. For å hindre kryssermissiler, anslår marinen at den trenger minst en 300 kilowatt laser.

Missilene tåler varme

I tillegg til størrelsen og hastigheten til de russiske og kinesiske missilene, er nesekjeglene deres laget av materialer som pyrolytisk grafitt eller Pyroceram-keramikk designet for å tåle den høye varmen som er iboende til supersonisk flyging, som kan toppe 1000 grader Fahrenheit. De er laget som en romferge på vei gjennom atmosfæren. Å sette en 150 kilowatt laser på dem er som å kile noen under nesen med en fjær.

Vrient

Lasere må skyte med nok intensitet til å raskt brenne gjennom disse varmebestandige stoffene. De trenger også nok kraft til å overvinne effekten av atmosfærisk turbulens på laseren. Til slutt krever de rask identifikasjon av det nøyaktige målpunktet på et inngående missil som reiser med 1 mil per sekund for å ta det ut.

HELCAP

Sjøforsvaret planlegger å begynne å teste et 300 kilowatt våpen ali 2024 og kaller det eksperimentelle våpenet HELCAP, for High Energy Laser Counter ASCM Program. ASCM står for anti-skip cruisemissile. Chief of Naval Operations Admiral Michael Gildan opplyser at testingen baserer seg på marinens eksisterende AN/SEQ-4 Optical Dazzler Interdictor eller ODIN-systemet, som allerede blir brukt på destroyere. Håpet er at den 300 kilowatt laseren skal kunne skyte ned innkommende kryssermissiler mot skip.

Virker ikke

Admiral Michael Gildan vedgår likevel at selv fremtidens HELCAP ikke er nok til å stoppe hypersoniske missiler som flyr med hastigheter opp til Mach 10. Disse våpnene er produsert for å tåle temperaturer på 1700 grader Fahrenheit eller varmere. Pentagon mener det kan kreve en 1 megawatt laser, mer enn tre ganger kraften til HELCAP, for å stoppe dem.

Katastrofe for hangarskip

For Pentagon, som har investert milliarder i hangarskip er de hypersoniske missilene et rent mareritt. Gitt den raske fremveksten av Kinas antiskipsvåpen, er hangarskip som Gerald R.Ford mer sårbare enn de har vært på 80 år. Skjebnen til verdens mektigste marine kan avgjøres av et enkelt, velrettet hypersonisk skudd. De store skipene har blitt sitting ducks.

USS Gerald Ford er ubrukelig

Kan bruke atomvåpen i panikk

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no