Gererasjoner vil lide i Ukraina

Framtiden er minelagt

I følge FN er Ukraina nå det mest minelagte området på jordkloden. Sikkerhetsrådet er bekymret for hva som skjer når krigen er slutt. Ukraina riskerer å bli som Vietnam og Laos, som fortsatt sliter med miner fra Vietnam-krigen.

Bildetekst: En ukrainsk soldat legger ned en mine i veien.
Foto: Ukrainian Ministry of Defense/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 10.06.24

Det er femti år siden Vietnam-krigen. Fortsatt ligger mer enn tre millioner landminer begravd i Vietnam. Etter at kigen sluttet i 1975 har over førti tusen vietnamesere blitt drept og over seksti tusen skadet og invalidisert. Nå kan Ukraina lide samme skjebne.

Gigantisk minefelt

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har meldt at krigen i Ukraina har skapt et 250.000 kvadratkilometer stort minefelt. De har grense mot Nord-Korea og har lang erfaring med minefelt. Sørkoreanerne er sjokkerte over tilstanden i Ukraina. Det sier litt.

Uoverskuelig framtid

Representanten for nedrustning i Sikkerhetsrådet, Izumi Nakamitsu, mener det vil kreve flere tiår med rydningsarbeid å få orden i Ukraina. I likhet med Vietnam bruker begge parter i krigen landminer. I 1965 var over en tredjedel av det amerikanske marinekorpsets skader forårsaket av miner. Miner ble brukt over alt og på alle måter. Miner kunne gjemmes under veier eller plasseres som feller på på tenkelige og utenkelige steder.

Bekymret

Nedrustningssjefen i Sikkerhetsrådet tror det vil bli lignende tilstander i Ukraina, og uttrykker bekymring over rapporter om bruk av miner mot kjøretøy og antipersonellminer. Verken formaninger eller kritikk biter på noen av partene i Ukraina. De pøser ut miner hver dag. Da hjelper det lite at sikkerhetsrådet ber om en umiddelbar slutt på bruk av våpen med langvarig ødeleggende virkning på sivile.

Hjemmelaget

Mineteknologien har ikke forandret seg mye siden Vietnamkrigen. Den gang ble de detonert med ledning, trykkplater og snubletråder. Antipersonellminer brukte en kombinasjon av eksplosjons og fragmentering, mens antikjøretøyminer brukte sprengningseffekt. Slik er det også i Ukraina. Og akkurat som i i Vietnam utvikler partene stor kreativitet på hjemmelagde miner, som er uberegnelige og ikke kartlegges på samme måte som planlagte minefelt med bare en spesiell type mine.

Kill zone

I Ukraina bruker man miner taktisk akkurat som man gjorde i Vietnam, for eksempel ved at man lager et defensivt minefelt for å bremse fiendenes fremrykning, og lure ham inn i forhåndsplanlagte felt med såkalte kill-zones. Vietcong var flinke til å holde øye med egne minefelt. Så snart en amerikansk patrulje passerte gjennom et ryddet minelagt område, rykket VC inn og lukket fellen.

Tortur

Vietcong var metodiske med å merke minene sine slik at troppene deres eller lokale landsbyboere ikke skulle gå inn i dem. Markørene var smart skjult, men godt kjent for lokalbefolkningen. Selv om amerikanske og sørvietnamesiske patruljer torturerte lokalbefolkningen var det sjelden det førte til resultater. Straffen fra Vietcong var enda verre, så folk hadde lite å hente på å sladre.

"Toe popper"

De vanligste amerikanske minene var M-14 kalt "Toe Popper". Den hadde en trykkutløst sprenglegeme med en relativt liten ladning. M-16 var større og en kopi av den tyske S-minen fra andre verdenskrig. De ble kalt "Bouncing Betty." Den blåste først lokket 5 til 6 fot opp i luften, før den detonerte hovedladningen, som sprayet splinter i tjuefem meters omkrets. Den amerikanske M-18 "Claymore"-minen var fryktet. Den spredte syv hundre stålkuler i en 60-graders bue, og hadde femti meters killzone.

"ChiCom Claymore"

Vietcong brukte også den kinesiskproduserte DH-10 Directional Mine, kjent som "ChiCom Claymore." Det betyr noe sånt som Chinese Communist Claymore. Den var større og kraftigere enn den amerikanske M-18, og var dessuten dødelig effektiv når den ble plassert oppe i trærog pekte ned mot bakken. DH-10 ble også hyppig brukt mot potensielle helikopterlandingsplasser.

Toppen

Musefeller

Antikjøretøyminer ble brukt til å ødelegge pansrede kjøretøy og stridsvogner. Selv om Nord-Vietnam produserte egne miner og fikk mange fra Kina, var flertallet av minene som ble brukt av Vietcong improviserte og hjemmelagde. Vietcong var superkreative og gjorde alt om til miner. Ammunisjonsbokser, oljefat, ølbokser og sykler. De laget miner av det meste. For å utløse minene brukte de lommelyktbatterier, klokker og til og med musefeller. I Ukraina ser vi lignende kreativitet på begge sider, både når det gjelder miner, og kanskje mer synlig, - på droner.

Musefeller

Selv om krigen i Ukraina har åpenbart mange nye detaljer ved moderne krigføring, minner den fæle stillingskrigen i Ukraina, med skyttergraver og miner, mest om første og andre verdenskrig, - og Vietnam. Det er et tankekors at de moderne jagerflyene ikke lenger virker, men at russerne har stor nytte av gamle sovjetisk-produserte miner. Nå får de endelig brukt opp lagrene før de rustet.

Reprise

Som antipersonellminer brukes flittig PMN-1 og PMN, trykkutløste miner brukt under andre verdenskrig, og OZM-72, en type som eksploderer i luften og sprer fragmenter over et større område. Som antitankminer brukes fortsatt sovjetiske TM-62 og TM-83. De russiske lagerarbeiderne som ryddet vekk minene i 1945 ville kanskje ikke vært forundret hvis de visste at minene nitti år senere atter en gang ville sprenge tyske tanks i luften.

Høy pris

Dessverre er det mye som tyder på at Sikkerhetsrådet har rett i at dette er et problem som de kommende generasjoner i Ukraina vil slite med. Det er en høy pris og betale. Med hundretusenvis av barn som eksploderer og havner i rullestol lenge etter at krigen er slutt. Dette kommer til å prege flere generasjoner som kommer. På begge sider. Om grensene i en fred blir satt der de er i fag, vil det være like ille å være barn på begge sider av den gamle frontlinjen.

Fred i Europa

Mange spør seg om konflikten i Ukraina kunne vært løst på en annen måte, for eksempel ved at Vesten hadde vært villige til å bruke mer på sanksjoner og økonomisk press, enn på våpen og miner. Frmaer som lager våpen stiger på verdens børser, og det skapes arbeidsplasser i byene der våpenfabrikkene holder til. Der går alt på skinner.

Usikker framtid

I de neste femti årene vil en jevn strøm av barn invalidiseres og humpe rundt på krykker eller ta seg til skolen i rullestol. Det er vanskelig for folk i fredelige Norge å forstå hvordan dette påvirker samfunnet. Bearbeiding av sorg og fotvilelse i ettertid, vil sette sitt preg på samfunnet for generasjoner. Og vi snakker om barn på begge sider av frontlinjen.

Ble advart

Den grusomme krigen i Ukraina har gjort alt vanskelig for den Ukrainske befolkningen. De skal leve sammen med Russland i generasjoner som kommer. Det har vært mye propaganda. Hvis det viser seg at det bare er sivilbefolkningen som blir knust, har Vesten et stort ansvar. Spesielt alvorlig er det at man ble advart. Analytikere i presse over hele jordkloden advarte land som Norge med at en krig mot Russland, der det ikke er krig på russisk territorie, ville ta fryktelig lang tid, og mest sannsynlig ikke kunne vinnes. Vesten ble advart. Likevel pøste man inn enorme mengder av våpen.

Folk flest imot krig

I USA viste nylig en meningsmåling at over sytti prosent av befolkningen i USA ønsker at krigen skal avsluttes nå med en gang ved forhandlingsbordet. I Europa er det ennå ikke lov å snakke om at det finnes veldig mange mennesker, også i den russiske delen, som ønsker fred og forhandlinger - med en gang, og for en hver pris. Det finnes de som husker at Berlin-muren ble revet på helt fredelig vis. Krigen i Ukraina betyr mest sannsynlig at man bygger opp igjen murer.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal