Bodkin

Befriende annerledes

Den første serien fra Barack og Michelle Obamas produksjonsselskap, Higher Ground, er lagt til Irland. Den amerikanske ekspresidenten med frue burde kanskje ha valgt noe enklere? Nei, serien er knallgod!

Foto: Netflix/motparten
Bildetekst: Persongalleriet i Bodkin er fantastisk
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 24.05.24

En stram sortkledd kvinnelig journalist har absolutt ikke lyst til å være i Europa, og i hvert fall ikke på den grønne øya. Det kan man nesten forstå når man i første episode oppdager hvor langt det er mellom hvert hus i den lille irske byen Bodkin.

Stemning

Til tross for grisgrendt natur forstår man allerede i den første episoden at dette er noe utenom et vanlige. Man får en snikende fornemmelse som man hadde i den geniforklarte kriminalserien Twin Peaks som David Lynch laget i 1990. "Dove" spilt av Siobhan Cullen gjør forøvrig et solid inntrykk fra første filmrute.

Synet bedrar

Selv om personene man møter i den første episoden kanskje ser ut som snille gamle damer som leier ut vertshus, eller joviale lokalpolitifolk og postbud, - så reiser nakkehårene seg likevel. Man aner at det er både ugler i mosen og det som verre er. Uten å røpe for mye kan vi trygt si at det er mye grums som til slutt kommer til overfplaten i Bodkin.

Nek

Netflix beskriver selv serien som en svart-komedie-thriller. Det er en grei beskrivelse, for den stramme kvinnelige journalisten blir prakket på to medhjelpere. En amerikansk podcaster med et nek av et kvinnfolk ved sin side, som kikker beundrene på sin herre og mester. Klisejeene kan nesten bli vel overspilte.

Emmy

Podcasteren spilles av Will Forte i form av Gilbert. Hans søte researcher, Emmy spilt av Robyn Carr, viser seg etterhvert å ha både bein i nesen og egne meninger. Det redder inn det litt kunstige førsteinntrykket, der hun overkarikeres.

Toppen

Under overflaten

Det underlige trekløveret oppdager raskt at lokalbefolkningen ikke liker deres tilstedeværelse. Det får endelig den journalisten "Dove" til å våkne opp. Hun tolker det som et bevis for at noen har noe å skjule, og i likhet med i Twin Peaks har de aller fleste det.

Mordere

Den lille bekymring man fikk i første episode over at man umulig kan lage noe virkelig spennende i et så grisgrendt strøk med joviale irer forsvinner som dugg for solen, da trekløveret plutselig finner en øy med skumle nonner og en pub der halvparten ser ut som smuglere og leiemordere.

Nonner

Den lille bekymring man fikk i første episode over at man umulig kan lage noe virkelig spennende i et så grisgrendt strøk med joviale irer forsvinner som dugg for solen, da trekløveret plutselig finner en øy med skumle nonner og en pub der halvparten ser ut som smuglere og leiemordere.

Forsvunnet

I en slik serie er kanskje plottet det minst viktige, men også det holder må som et greit kriminalmysterium. To menn og en dame forsvant sporløst fra Bodkin mer enn to tiår tidligere. Etter hvert som episodene garer avsted viser det seg selvsagt at alt og alle vet litt om forsvinningene.

Stjernedryss

Uten å advare om spoiler-alert tillater vi oss å si at det også blir mer enn nok action i filmen, som i hvert fall overrasket og skremte undertegnede, som ble holdt på pinebenken til allere siste slutt. En svært god og annerledes serie.


★★★★☆

Bodkin

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal