Zero Day er en annerledes TV-serie

Kinesisk invasjon på Taiwan

En ny TV-serie på Taiwan handler om kinesisk invasjon der panikken brer seg. Vi får se valutakollaps, opprør i fengsler, og hackede TV-nettverk som sprer kinesisk propaganda. Serien er mer intelligent enn blodig.

Gjengen bak Zero Day har fått maks internasjonal uttelling på oppmerksomhet, men Zero Day blir neppe vist i Kina, så der blit det ingenting.
Foto: pixabay/zero day/motparten
Førstesidehenvisning:pixabay/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 14.08.24

En hele 17(!) minutter lang trailer går nå viralt. Den kan sees nederst i denne artikkelen. For nye lesere som ikke kjenner til problematikken i Taiwan skal vi servere et par opplysende fakta først, uten å ta parti i den ene eller den andre retningen.

Formosa

Taiwan har historisk vært en del av Kina. Øya het Formosa fram til 1949. I kjølvannet av andre verdenskrig raste det en borgerkrig som kommunistene til slutt vant. Den tapende parten flyktet først inn i nabolandet Myanmar, og senere videre til øya Formosa. Det som er spesielt er at den tapende parten derfor aldri overgav seg. Myndighetene på Taiwan kaller seg fortsatt Kina(!) og hevder det er de som er de legitime myndighetene.

Ett Kina

Fordi Kina er akseptert av et overveldende flertall av landene på jordkloden, også FN, er det ikke mulig for land som Norge å anerkjenne Taiwan som "Republikken Kina". Dette er den enkle årsaken til at Taiwan i dag ikke har ambassade, verken i Norge eller andre land i Europa. Skal du gjøre noe offisielt blir det med Taiwans representasjon i Stockholm.

Alle er kinesere

Fordi innbyggerne på Taiwan derfor per definisjon er kinesere, med samme språk og historiske røtter, - vekker serien om hvordan en invasjon fra fastlandets "Folkets Frigjøringshær" vil fortone seg svært engasjerende. I beste sendetid kan sjokkerte innbyggere i skrekkblandet fryd se konsekvensene av en invasjon. Taiwanske nyhetsmedier har vist klipp av unge mennesker som bryter ut i spontan gråt når de ser serien, men som alle andre TV-serier meldes det også om mange som ikke liker serien eller tar den helt alvorlig.

Internettfarsott

Allerede før serien landet på TV hadde den 17 minutter lange traileren fått over en million visninger på YouTube. Samtidig kom kritikken fra mange hold, for eksempel fra politikere som mente serien skaper unødvendig panikk. Kritikerne mener serien også er overdrevet, men sett fra filmskapernes side er dette nesten umulig, all den tid dagens publikum krever raske sceneskift og mye action.

Kritikk

Blant seriens mange kritikere er det flere parlamentsmedlemmer. Lee Yen-hsiu mener serien overdriver trusselen om krig og skremmer vekk internasjonale turister. Andre politikere mener det stikk motsatte. AT serien får regjeringen til å se svak ut på grunn av manglende militær motstand.

Pengebakmenn

Det er pengesterke mennesker som står bak TV-serien. De har mye å tape på en eventuell kinesisk invasjon. For eksempel har brikkesett-milliardæren Robert Tsao,investert tungt i serien. Som en av Taiwans rikeste har han også gjort seg bemerket ved å donere penger til militæret, og gå aktivt inn for opprustning. Tsao grunnla Taiwans første halvlederfirma, UMC.

En 17 minutter lang trailer må vel være nærme verdensrekord? I hvert fall skal ingen tvile på hva filmen handler om etter å ha sett den lange smakebiten. Til tross for lengden har den gått som en farsott på nettet, og hadde over en million hits før serien hadde premiere.

Toppen

10 regissører

Serien blir ikke produsert av èn enkelt regisør, men av ti ulike regissører som har fått ansvaret for en episode hver. Lo Ging-zim som har regisserte seriens trailer og dessuten en av episodene mener serien er modig, fordi den våger å stå opp imot fastlandskina. Filmindustrien på Taiwan har ikke klart å la vær å tjene penger på det enorme fastlandsmarkedet med 1, 5 millarder brukere. I en slik sammenheng blir Taiwans noen og tyve millioner potensielle brukere små. Serien blir dermed ingen kassasuksess, fordi den garantert vil bli forbudt i Kina.

Presidentens kontor

Taiwanske myndigheteners støtte til serien skaper både furore nasjonalt og internasjonalt. Myndighetene i Beijing mener det er fullstendig uansvarlig at Taiwans presidentkontorbygning har blit benyttet under innspillingen. Presidenten tillot til og med å filme fra presidentenens spesielle kommandorom. At filmen også har blitt spilt inn på Taiwanske krigsskip viser at den har støtte fra høyeste hold hos myndighetene. Også Kulturdepartementet har gitt penger til serien.

Smart laget

Filmen er ikke så blodig som folk kanskje håper på. Den er mer intelligent laget, og viser hvordan invasjonen foregår gjennom infiltrasjon og snikende overtagelse av media og lignende viktige faktorer for samfunnskontroll. Det ligger selvsagt en trussel om vold på lur, men i filmen har man fokusert mest på utpressing, bestikkelser og andre former for overtakelse av makten.

Internettpropaganda

I traileren ser man for eksempel en kinesisk agent i form av en taiwansk influencer, som oppfordrer folk til å støtte en «fredsavtale» med Beijing. Hun spiser is mens hun snakker, og gir et tilsynelatende godt inntrykk. I serien ser vi også at kinesiske agenter setter fanger fri, og betaler dem for å støtte Kinas overtagelse og spre pro-kinesisk innflytelse.

Kunstig intelligens

I en annen scene ser vi at kineserne har laget en AI-deepfake av den Taiwanesiske presidenten som lover at alle taiwanske borgere vil bli respektert. Andre scener i "Zero Day" viser pro-Beijing-supportere som henger opp bannere som krever gjenforening med fastlandet.

Kommer på Netflix

Hovedrollen spilles av Chapman To, en Hong Kong basert skuespiller som har flyttet ut til øya. Han ble taiwansk statsborger i 2022. Det er allerede planlagt at filmen skal vises på Netflix, men ennå har man ikke avslørt i hvilken form. Så gjenstår det å se om serien blir en vekker for folk, eller bare egner seg til å skremme dem.


Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal