Foto: LTA Research/theContrapart.com
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 19.02.25
Pengesterke krefter i Europa, Asia og USA forsøker nå bokstavelig talt å blåse nytt liv i en gammel teknologi. Luftskipene hadde sin storhetstid mellom første og andre verdenskrig. Den endte på mest mulig brutalt vis da det tyske luftskipet Hindenburg brant opp foran øynene på sjokkerte tilskuere og journalister under landing i New York. Nå prøver man igjen, men har byttet ut den brannfarlige gassen hydrogen med lattergassen helium.
NASA base
Testene har blitt utført på Nasas Moffett Field i California. Området er end el av det som kalles for Ames Research Center. Selskapet har forsøkt å holde mye hemmelig før de endelige testene var ferdige. Det hindret imidlertid ikke ivrige youtubere å stå utenfor gjerdene og filme luftskipets testturer.
Ble slått av Skottland
Ifølge Alan Shrimpton, redaktør av Airship Journal, er Google-millardærens nye skip "Pathfinder 1 en fantastisk fascinerende flygende farkost. Han er likevel ikke veldig forundret over at den eksisterer. Googles mann er nemlig ikke først ute med å lansere denne typen luftskip. Nylig lanserte man i Skottland et lignende fartøy.
Øyer i Europa
Vi omtalte i fjor det Bedford-baserte Hybrid Air Vehicles (HAV) som lager ti luftskip som skal opererere på Orknøyene og Shetland. Luftskipene skal også trafikkere ruter i det såkalte Highlands og i både Western Isles og Northern Isles.
Katastrofe
Det er ikke rart at de som lager luftskip er svært tilbakeholdne med å skryte før den nye teknolgien er testet fullt ut. Årsaken er det som skjedde da man forrige gang forsøkte å lansere luftskip som et seriøst transportmiddel. Det endte fullstendig galt. Den 6.mai 1937 eksploderte det tyske luftskipet Hindenburg da det skulle fortøye i New Jersey, USA. Luftskipet hadde reist den lange ferden over havet fra Europa.
Hydrogen
Foran sjokkerte journalister, tilskuere og musikkorps som hadde kommet for å ta imot skipet, tok skipet fyr og brant opp på sekunder. Det synligjorde en stor svakhet, nemlig at skipet brukte den svært brennbare hydrogengassen. Selv den minste gnist ville derfor bli katastrofal. Kanskje fordi skipet eksploderte på direkten ble det en umiddelbar stopp i bruk av luftskip til transport.
Toppen
Moderne luftskip bruker helium som ikke er eksplosivt.
Helium
I dag er den såkalte «Hindenburg»-ulykken i New Jersey glemt. Men eierne av både LTA i USA og HAV som skal lage de nye luftskipene i Skottland, har ganske sikkert god kjennskap til historien. Derfor er det ikke ett eneste gram hydrogen ombord i de skotske skipene. Tvert imot skal skipene gå på lattergassen helium, så ved en eventuell lekkasje vil det verste som skjer være at folk får Donald Duck stemme og ler seg ihjel.
Faste ruter
Hydrogenfylte luftskip fløy mellom første og andre verdenskrig interkontinentale passsjerruter mellom Tyskland og Sør-Amerika. Den gang var de langt forut for sin tid. reisene var raskere og billigere enn enn å ta et av de store amerikalinjeskipene som seilte på havet.
Historisk ballast
I likhet med de skotske luftskipene skal også Google-skipene bruke helium som løftegass. Helium-gassen er nemlig luktfri, fargeløs, ikke-brennbar, giftfri, forurenser ikke og reagerer heller ikke med andre substanserDet er likevel liten tvil om at den historiske ballasten luftskip har i bagasjen etter Hindenburg ulykken fortsatt veier tungt. Mange investorer kvier seg for å åpne lommebøkene. De sitter nok på gjerdet til det uttrykkelig er slått fast at de nye luftskipene ikke representerer noen fare for menneskene som skal reise med dem.
Lav vekt og sterke materialer
Fordi luftfart generelt har et gigantisk miljøavtrykk leter alle etter en måte å redusere dette på. Derfor kan luftskip bli en ny og spennende måte å reise på, dersom man løser de grunnleggende spørsmål rundt sikkerhet og økonomi. Nye sterkere og lettere materialer som karbonfiber og titan bidrar til å holde kostnadene nede for drivstoff forbruket til framtidens luftskip. Lavere vekt er en like stor fordel for luftskip som for alle andre transportmidler.