Har klart å lage myke muskler

Robot revolusjon

I science fiction filmer som “Terminator” ser vi sterke og raske roboter med myke muskler. Det har forskerne i Sør-Korea klart å lage. Utstyrt med AI kan det snart bli vanskelig å skille roboter fra mennesker.

Terminator er allerede avlegs. Han haddee harde metall komponenter som kom til syne når han ble skadet. Firmaet i Sør-Korea kan lage en bedre versjon med myke muskler.

Foto: Ulsan institute/warner/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 14.11.24

Den nye robotmuskelen er ikke bare myk. Den er også svært sterk. I følge forskerne ved Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) team i Sør-Korea kan muskelen løfte tusen ganger sin egen vekt og være like sterk som en "bil".

Menneskelig

Man mener at myke, menneskelignende kunstige muskler er avgjørende for framtidig robotikk, og for medisinsk utstyr. Det har derfor vært lagt ned betydelige ressurser i å finne opp noe som ikke bare er sterkt, men mykt og elastisk. Det har man nå klart i Sør Korea. Forskere har konstruert et materiale som er mykt som hud, men sterkt som stål. Med kunstig og livaktig hud vil man snart ikke kunne se forskjell på en robot og et menneske.

Kontrollerbar

Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) team i Sør-Korea har utviklet en innovativ magnetisk kompositt kunstig muskel. Dette nye materialet kan tilpasse sin stivhet, gå over fra mykt til stivt, og omvendt. I tillegg hevder forskerne at den nye typen muskel vil være enklere å fjernkontrollere, eller koble til ulike tryper brukergrensesnitt. Dette er svært gode nyheter for mennesker som trenger proteser.

Magnetisk

Arbeidet har blitt ledet av professor Hoon Eui Jeong fra Institutt for maskinteknikk. Han har satset på ferromagnetiske partikler og form-minne polymerer. Enkelt forklart er dette en blanding av magnetisme med jernpartikler og elastisk plast. De ferromagnetiske partiklene reagerer på magnetiske felt. De bidrar også til muskelens styrke. Plast polymerene kan endre form.

Myke muskler

Ved å kombinere disse to materialene har forskerne lykkes med å skape en helt ny type kunstig muskel som er både sterk og fleksibel. Myke kunstige muskler, som etterligner menneskelig muskelbevegelse, vil bli nyttige innenfor en rekke forskjellige felt som robotikk og biomedisinske maskiner og hjelpemidler.

Toppen

Terminator

Tester viser at de kunstige musklene har en tilpasningsevne som absolutt kan sammenlignes med en science fiction film. Muskelen kan endre stivheten med 2700 ganger. Når muskelen strammer seg er den konstruert for å støtte strekkspenninger på opptil 1000 ganger vekten og trykkspenninger på opptil 3690 ganger vekten. Til og med roboten i "Terminator" filmene ville vært imponert. Mennesker er nå i stand til å lage en bedre versjon av Terminator.

Bra ytelse

Også når det gjelder effektivitet har de nye musklene vist seg fram med overlegne ytelsesevner. I følge forskerne har de en energieffektivitet på over nitti prosent. De kan også fjernstyres. Det er svært viktig for brukervennligheten. De Sør-Koreanske musklene har fått et stort forsprang på konkurrenter i Europa og USA. Til sammenligning har EPFL, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, utviklet en myk robot som etterligner bevegelser til en blekksprut ved bruk av fleksible aktuatorer. Den er ikke like sterk og heller ikke like kontrollerbar som den koreanske muskelen.

Nylonmuskel

Også amerikanske MIT, Massachusetts Institute of Technology, har utviklet myke muskler. MIT versjonen er laget av nylonfiber som kan kontrahere og ekspandere nesten som ekte muskler. den amerikanske metoden innebærer å forme og varme nylonfibrer, noe som gjør det mulig for dem å etterligne muskelbevegelser. Disse musklene kan brukes i robotikk, protetiske lemmer og andre mekaniske og biomedisinske applikasjoner. MIT's kunstige muskler laget av nylonfiber kan løfte opptil 650 ganger sitt eget vekt.

Conduct-A-Bot

I likhet med de koreanske forskerne arbeider også amerikanerne med fjernstyring. Forskerne ved MIT har utviklet en teknologi som kalles Conduct-A-Bot. Den bruker muskelimpulser fra brukerens muskler, registrert via sensorer, for å styre robotens bevegelse. Utviklingen viser at man ikke lenger snakker om “hvis” men “når” man får livaktige roboter med hud og myke muskler. Når robotene også utstyres med siste versjon kunstig intelligens kan det etterhvert bli svært vanskelig å skille dem fra et ekte menneske.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal