Lys-revolusjon

Neandertalerne temmet ilden. Edison ga oss glødelampen, men Holonyak oppfant LED, og sørget for det tredje paradigmeskiftet innen belysning.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Pixabay

Det er ikke godt å si om oppfinneren av glødelampen, Thomas Edison, ville klappet i hendene for de nye LED lysene. De er nemlig på en helt annen planet enn Edisons gammeldagse teknologi. Vi snakker om en revolusjon og et ekte paradigmeskifte for belysning. Oppfinneren Nick Holonyak er et navn man kanskje bør merke seg. Mest sannsynlig blir han like kjent som Thomas Edison.

Endret alt

For ti-tolv år siden oppfordret miljøorganisasjoner og myndigheter alle til å bytte ut glødepærene med mer miljøbevisste lysrør. Det kunne de spart seg. Noen få år senere kom det såkalte semiconductor light emitting diodes, eller LED pærer som vi nå sier i Norge.

På en-to-tre endret LED pærene hele belysninglandskapet. Folk som ikke i sin villeste fantasi ville drømt om å montere lys på vanskelige steder, monterte plutselig opp hele serier av lys. LED forandret til og med arkitekturen, fordi man nå kunne tenke helt annerledes på utskiftning av ødelagte komponenter.

Gamle lyspærer gikk så ofte i stykker at det ville vært meningsløst for mennesker og arkitekter å montere for mange lys høyt oppe i tak for eksempel, og i trær, på murer, husvegger og andre vanskelig tilgjengelige steder. Det ville blitt for mye arbeid og ikke minst for hyppige flyttinger av stillaser og stiger til at det hadde vært meningsfylt.

Den tredje revolusjon

Med LED teknologien der lyspærene i snitt varer i årevis kunne man lyse opp bygninger langt mer spektaulært enn tidligere. Alle ville plutselig ha ny belysning på badet og stuen, og ikke minst utelys. Mange vil gå som langt som til å si at LED er den tredje revolusjonen innen belysningsteknologi siden mennesket lærte seg å beherske ilden.

Avslutt

Paradigmeskifte

Belysningen har hatt tre paradigmeskifter. Først kom ilden med fakler og stearinlys. Ilden ble temmet inn i parafin oljelamper. Det neste store paradigmeskiftet kom med glødelampen elektrisk glødelampen og elektrisk indusert fluorescens som ble introdusert på tretti tallet. Det tredje og siste belysnings paradigmeskiftet kom egentlig på sekstitallet da LED-lampen ble oppfunnet, men man klarte ikke å perfeksjonere den og gjøre den billig nok før for omlag ti år siden.

LED

En lysdiode, egentlig lysemitterende diode, er en diode som utstråler lys under tilførsel av elektrisk strøm. Strålingen fra en lysdiode er inkoherent smalbåndet og resulterer i et énfarvet lys, såkalt elektroluminescens.

Til og med firmaer som bygger svømmebasseng må tenke nytt. Folk vil ha flere lys under vann. Å tømme bassenget for å skifte pærer hver måned var tidligere fullstendig uaktuelt, men å gjøre det hvert femte år? Ikke noe problem. Hele verden har endret utseendet på grunn av de nye LED pærene.

Fattige betaler mest

Fortsatt er det tyve milliarder gamle Edison-pærer i bruk. Her er man inne på et stort problem. Hva skal storprodusenter av de gamle Edison produsentene gjøre med lagre fabrikker og lyspærer?

Forurenser

Det er et ubehagelig faktum at mennesker med dårlig økonomi ikke har råd til å si nei til nesten gratis Edison-pærer, og derfor betaler mest samtidig som de forurenser. Ubegripelig mange kilowatt-timer går med årlig for at noen skal tømme restlageret av glødelamper. Dessverre tilsvarer bruk av glødelyspærer også milliarder av tonn kull.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no