Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Enerstvedt
Dato: 18.09.24
Open AIs ChatGPT lanserte med brask og bram den nye versjonen “o1” som tenker minst ti ganger så lenge som tidligere versjoner - men er den ti ganger så bra? Det bør den være, fordi mange politikere nå er svært bekymret for et gallopperende strømforbruk.
Overskygger nyheten
Mange sier det er synd at et vitenskapelig gjennombrudd skal bli belemret og delvis overskygget av simple problemer som energi. Det er jo strøm i stikkontakten! For forskerne som har utviklet den nye nesten menneskelige modellen er dette kanskje et perifert problem. Men for de som skal skaffe all strømmen er det høyst reelt.
Kan bli banebrytende
Modellen skal være den første i en serie som er spesialisert for å løse problemer innen matematikk og naturfag. Derfor har den fått det klingene navnet o1. Modellen skal gradvis bli tilgjengelig for alle brukere, men på grunn av de trege svarene vil den ganske sikkert bli mest brukt av forskere med helt spesielle behov. Man håper på sikt at det er denne typen teknologi som skal løse kreftgåter, matematiske uløselige problemer, og på andre måter bane veien for paradigmeskifter innenfor de fleste teknologier. Til nå har ikke dette skjedd.
Som en treig person
Ifølge teamet av teknikere som har laget den nye modellen skal den være mer menneskelig enn aldri før. Årsaken er at modellene bruker mer tid på å tenke gjennom problemene før den svarer. For mennesker som bruker den til enklere oppgaver kan den derfor minne om en veldig treg person. Har du dårlig tid bør du definitivt holde deg til de eldre modellene som svarer fort, men som kanskje ikke er så nøye på sannhetsgehalten. Forsker er vant til å vente på testresultater, så akkurat dette blir ikke sett på som et problem.
Toppen
Samtidig som sjefen satt i det hvite hus og forsvarte at AI var ti ganger så energikrevende skrøt kollegene av at de hadde laget en versjon som var hundre ganger mer energikrevende. Samme dag skrev Open AI forsker Noam Brown på X at den nye versjonen ikke bare tenker i sekunder, men på sikt kan tenke i dager og uker!
Flinkere å lære av feil
Det som er nytt er at modellene er lært opp til å prøve forskjellige strategier og gjenkjenne feilene sine, før den svarer, i stedet for å lire ut av seg en muig løgn den har funnet på en nettside. På denne måten kan brukerne både håpe på bedre og mer korrekte svar, samtidig som noen matematikere også håper teknologien kanskje kan løse vanskelige problemer og løse oppgaver de ikke klarer selv.
Kvantesprang
Skaperne brukte ikke mye tid på bortforklare verken høyt strømforbruk eller trege svar. Tvert imot la de vekt på hvem som vil ha stor nytte av den nye modellen. Versjon o1 skal kunne analysere og servere cellesekvenseringsdata fra helsepersonell. Også fysikere vil ha glede av 01 til å generere kompliserte matematiske formler. Dersom utviklerne har rett kan det ha betydning for utviklingen av kvanteoptikk.
Dårlig timing
Toppsjef Sam Altman burde kanskje gitt noen av forskerne munnkurv akkurat denne dagen, for samtidig som Altman var innkalt på teppet i det hvite hus for å forvare enorme energikostnader forbundet med kunstig intelligens, skrøt kollegaene på Open AIs pressekonferanse av hvor mye ekstra strøm den nye versjonen vil bruke. Heldigvis hadde Google løsninger på problemet. De energikrevende datasentrene kan legges til utlandet, og USA kan tjene penger på å eksportere energi. Snart kommer det et gigantisk senter i Skien i Norge.
Hovedsiden