Foto: pixabay/theContrapart
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 14.02.25
Kampen mot den kinesiske AI-appen har begynt. Kvaliteten er så bra at den er en direkte trussel mot næringslivet i Vesten. Regulatorer i Sør-Korea, Irland og Frankrike har allerede satt av midler til å se på hvordan DeepSeek håndterer brukerdata. Da er det ikke lenge før man påstår at kineserne vil misbruke disse dataene til å overvåke folk i Vesten. Dette er akkurat de samme argumentene som ble brukt mot TikTok.
Kort vei til forbud
Også i USA har man begynt å se på mulighetene til å stikke kjepper i hjulene for kinesisk kvalitet. Det hvite hus pressesekretær Karoline Leavitt har uttalt at USA ser på mulige sikkerhetsimplikasjoner. Da er veien veldig kort til at appen er like farlig som TikTok og dermed må forbys, eller kjøpes på tilbud av et amerikansk firma. Det var tilbudet TikTok fikk for fortsatt operere i USA.
Milliarder forsvant
Milliarder av dollar forsvant da vestlige AI-aksjer stupte på grunn av at den kinesiske appen var bedre, billigere og dessuten bare brukte en brøkdel så mye energi som de vestlige konkurrentene. Hva gjør man egentlig når man står overfor en konkurrent som har et mye bedre produkt? USA har to måter de forsøker å stenge konkurrentene ute på. Det ene er en tollmur og det andre er argumentet om spionasje og sikkerhetsrisiko. Australia går for det siste alternativet når de nå forbyr DeepSeek i det offentlige.
Brainchip
I Australia fikk også næringslivet føle hvordan det er å plutselig å stå overfor en konkurrent med et bedre og billigere produkt. Den australske brikkeprodusenten Brainchip falt i likhet med amerikanske Nvidia som en stein på børsen. Ingen liker at verdien på deres aksjer synker, men de fleste finner seg i det hvis det er fordi en konkurrent har et bedre og billigere produkt. Det gjør man i Vesten ikke med Kina. Man finner seg ikke i at Kina lager bedre og billigere produkter. Løsningen er å trekke spionasje-kortet.
Utjamning
USA, Europa og Australia har et problem. De kommer ikke til å klare å hindre land med fremvoksende økonomier i å kjøpe bedre og billigere produkter. I en konkurransesammenheng vil forskejellene mellom framvoksende økonomier og Vesten derfor på sikt jevne seg ut hvis næringslivet i de fremvoksende økonomiene over tid får tilgang til bedre og billiger biler, bedre og billigere, maskiner, bedre og billigere videosnuttprogrammer og sist men ikke minst, - bedre og billigere AI.
Toppen
Forskjellene mellom framvoksende økonomier og Vesten vil jevne seg ut hvis de fremvoksende økonomiene over tid får bedre og billiger biler, maskiner, - og AI. Hva ville en folkeavstemning i Europa sagt om forbud mot videosnuttapper som TikTok, nettverksutstyr fra Huawei, og miljøvennlig A fra Kina med lavt strømforbruk?
Unnskyldninger
Den australske regjeringen har til nå hardnakket insistert på at forbudet ikke skyldes at appen har for bra kvalitet eller fordi den er fra Kina. Australske myndigheter forsøker seg med det samme som USA gjør med TikTok. De hevder at appen er en "uakseptabel sikkerhetsrisiko". Etter flere års kamp mot TikTok og Huawei-telefoner og 5G nettverk er det ikke lenger veldig stor tiltro i befolkningen til disse argumentene. Mange mistenker at det ligger økonomiske årsaker til grunn for forbudet. Man liker ikke at Kina tar innpå vestlig levestandard, eller går forbi. Derfor bruker man "sikkerhetstrussel" som argument.
Tabbe-intervju
Den norske journalisten Fredrik Solvang spurte daværende NATO-sjef Jens Stoltenberg om hvor mange land Kina hadde angrepet de siste 40-årene. Det ble et pinlig intervju, for Stoltenberg svarte feil flere ganger. Først svarte han at Kina hadde angrepet "en del land". Så korrigerte han til at det bare var èt land, Vietnam. Det var også feil. Svaret var NULL land.
Ikke en god del
Solvang ga seg ikke. Han ville også vite om Stoltenberg visste hvor mange baser Kina hadde i utlandet? Igjen svarte NATO-mannen feil. Det var "en god del" baser. Men det var ikke riktig. Kina hadde èn base i Djibouti i Afrika. Selv med fiende-brillene på er det derfor vanskelig å se at Kina utgjør en trussel mot noe som helst utenfor egne grenser. For resten av kloden er det også vanskelig å se at et land med 180 baser skal føle seg truet av et land med èn base.
Beleilig tidspunkt
Så lenge Kina bare solgte ris og råvarer var det helt greit for Vesten å ta imot og utnytte landets svakhet. Nå som landet lager gode teknologiprodukter som kan konkurrere med Vesten har pipen fått en annen lyd. Plutselig er kommunistene mye skumlere enn før. Nå skal landet isoleres fordi man er bekymret for demokratiet. Det er rart, fordi alle vet at det var mye verre i Kina før. Stadig flere turister besøker landet som er i ferd med å bli verdens største moderne velferdssamfunn. Hva ville en folkeavstemning i Europa sagt om forbud mot videosnuttapper som TikTok, nettverksutstyr fra Huawei, og en miljøvennlig AI-app fra Kina som kan senke strømforbruk og co2 utslipp?
Hovedsiden