Grønnsaks-vindu produserer strøm

UV-lys fra solen virker like godt når det er overskyet. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at vinduene er laget av grønnsaker og råtten frukt!

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Kuala Lumpur/Malaysia/Pixabay

Snart kan du få hjelp til strømregningen fra oppfinnelsen til den 27 år gamle studenten Carvey Ehren Maigue, fra Filippinene. Han fant ut at det var mulig å bruke råtten frukt og grønnsaker til å sanke UV stråler fra solen, for så å gjøre dem om til elektrisitet.

Perfekt for norske forhold

Det som gjør de nye vinduene så spesielle er at i de i motsetning til vanlige solcellepaneler, virker like bra selv om de ikke mottar verken lys eller varme fra solen. Studenten fra Mapua University forklarer at han i begynnelsen ikke hadde muligheter til å lage testvinduer, selv om han hadde et stoff han mente kunne blandes inn for å samle UV partiklene. Det har han nå fått hjelp til å lage.

Etter at han nylig vant James Dyson Award for bærekraftig utvikling ble det fart på sakene. Konkurransen i regi av firmaet Dyson, var utlyst til ingeniører fra tredve land, og det kom til slutt inn nesten to tusen bidrag. Den som til slutt stakk av med førstepremien var altså studenten fra Filippinene, som vant med sitt bidrag AuREUS, et system basert på fornybar energi, til bruk i vegger og vinduer i bygninger av alle størrelser.

Fornybar energi er nyttbar energi produsert fra ressurser som på naturlig vis fornyes, eller etterfylles, i en hastighet som er lik eller overgår menneskelig bruk. Blant fornybare energikilder regnes karbonnøytrale kilder som vindkraft, vannkraft, solenergi, geotermisk energi, bioenergi og havenergi.

https://www.jamesdysonaward.org/en-MY/

Avslutt

Inspirert av nordlys

Maguie sier at han fikk ideen etter å ha sett nordlyset, Aurora Borealis, der ladede partikler fra solen blir fanget i jordens magnetfelt, og danner de nydeligste grønne og blå farger som danser på nattehimmelen.

Den filippinske studenten blandet partikler utvunnet fra råtnende frukt og grønnsaker i et harpiks underlag, som når det ble truffet av UV-stråler fra solen, absorberte, eller fanget strålene, og avga lys langs kantene, der lyset kunne fanges opp og omgjøres til elektrisitet.

Selv om prosessen ikke er helt lik den som ligger til grunn for nordlyset i Norge, mener Maguie at vakre naturfenomen er godt egnet som inspirasjon. Nordlysets grønne farge minner jo om grønnsaker og så er nordlyset sol-partikler som fanges opp, hvilket er akkurat det grønnsaks-partiklene gjør i de nye vinduene.

Fornybare ressurser

Prispengene på nesten en halv million kroner er et enormt beløp, og studenten har forklart til ulike media at han ennå ikke vet hva han skal bruke pengene til. Maguie mener at jorden ikke har ubegrensede ressurser, og er en ivrig tilhenger av fornybare ressurser. Nå oppfordrer han andre studenter til ikke å gi opp.

Det er nemlig ikke første gang den filippinske studenten forsøker å vinne den gjeve prisen, men alle tidligere forsøk endte med fiasko, fordi han ikke hadde utviklet prosjektene godt nok. I begynnelsen hadde han bare en tanke om å bruke ultrafiolett lys fra sollys og konvertere det til elektrisitet. Dessverre klarte han ikke å lage glasset som skulle fange UV strålene, men Maigue ga ikke opp selv om han ikke gikk til topps første gang.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no