Foto: NIO/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 12.05.25
Nio prosjektet med "drive-in" batteribytte har fungert så godt at verdens største produsent av elbilbatterier, Catl, har annonsert at de planlegger å bygge ut et landsdekkende byttesystem i hele Kina. Det sier ikke så lite i et land med 1.5 milliarder mennesker. Det som kanskje er enda mer spesielt er at de skal gjøre det i samarbeid med oljeselskapet Sinopec.
Utvikler standard
Kina har verdens mest utviklede batteribyttesystem. Halvparten av tunge elektriske lastebiler som ble solgt i Kina i 2023 var utstyrt med batteribytteteknologi. Derfor er det ikke et ukjent felt for kineserne å gjøre dette også for personbiler, men her er det en rekke andre aspekter som melder seg. Alt handler om standardisering. Det er mange ulike personbilmerker. De har forskjellige batteripakker og størrelser. Dette gjør det mer utfordrende å lage et byttesystem. Om Kina skal velge ut det største bilmerket og gi eierne spesialbehandling, eller om de skal gå for en standardisering av batteristørrelser på alle billig-merker gjenstår å se.
Gammel idè
Batteribytte er ikke noe nytt i historisk sammenheng. Allerede da de første elbilene og bussene kom for over hundre år siden forsøkte man seg med batteribytte. Det har også blitt forsøkt i Europa og i Israel. Batteribytteselskapet Better Place ble etablert i Israel i 2007. De startet straks et testprosjekt i Danmark. Det var hårete mål de satte seg, og det gikk heller ikke bra. Planen var å redusere batterikostnadene, gi bedre rekkevidde og kortere ladetid. For denne brilliante ideen fikk de nesten ti milliarder kroner i finansiering og støtte. Det hjalp lite. Selskapet gikk konkurs i 2013.
Kommandolinje
En av årsakene til at det israelske prosjektet ble fiasko var nettopp manglende støtte fra bilprodusentene. Kina har den fordelen at de kan overstyre mange slike ting fra høyeste hold i regjeringen. I Kina er Catl og Sinopec kanskje i stand til å få politisk hjelp til å integrere dette i nok biler til at systemet blir levedyktig.
Toppen
At batteribytte for rimelige elbiler kan bidra til at de bruker like kort tid på stasjonene som rådyre elbiler med avansert hurtigladerteknologi.
Innovasjon
På den annen side er Kineserne i dag sin egen verste fiende. Det er de som har kommet lengst med hurtigladeteknologi og nye batterityper som går på salt (natrium) og andre banebrytende oppfinnelser. For at batteribyttesystemet skal fungere må det på en eller annen måte være raskere og helst også billigere enn å lade selv.
Gratis forsikring
Det er èn faktor som kanskje kan gjøre systemet mer fristende. Det er batterienes levetid. Mange elbileiere er bekymret over batterihelsen. Batteriene utgjør en stor del av prisen på en moderne elbil. Feil og mangler, reduserte og ødelagte batterier kan bli fryktelig dyrt. Dersom byttestasjonene hadde et fullverdig system som til en hver fikk reduserte og ødelagte batterier ut av sirkulasjon, ville elbilistene ha et slags kollektivt forsikringssystem mot dyre reparasjoner.
Knuser Tesla
Mye tyder likevel på at det blir vanskelig for byttestasjonene å konkurrere med selvlading. Snart har alle elbiler i Kina støtte for høyspent hurtiglading på 800 V. Bilprodusenter som BYD og Xpeng har nå utviklet biler med superladeteknologi. Allerede nå tar det bare femten minutter å lade batterier fra til åtti prosent. Så sent som i mars 2025 annonserte BYD et system som kalrer 400 km rekkevidde på fem minutters lading. Det gjør Teslas superladere supertrege. BYD systemet er dobbelt så raskt, og får det amerikanske systemet til å stå igjen på startstreken. BYD er ikke snauere enn at de neste år ruller ut fire tusen slike ladestasjonene over hele Kina.
Kan fungere - i Kina
Kanskje må de to systemene operere hånd i hånd. Akkurat som man i dag har skille mellom de som fylelr bensin og de som lader på bensinstasjonene, vil man kanskje i fremtiden ha et skille mellom billigere biler som bytter batteri og de eksklusive som opererer med "flash" lading. De vil da ha en del til felles. Begge vil bruke fem minutter før de kan rulle videre på veien.
Hovedsiden