Foto: Pixabay/TheContrapart
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 24.11.24
Land som USA, Storbritannia og Frankrike bygger nå nye atomkraftverk. Etter ulykken i Fukushima mente analytikerne at det var slutt på eventyret. Bare ti år senere peker alle piler i motsatt retning. Nå får de uventet hjelp fra verdens teknologi-giganter.
Var skummelt før
Med dagens teknologi er det færre bekymringer i forhold til sikkerhet på kraftverkene. Dessuten har man langt på vei funnet trygge måter å oppbevare radioaktivt avfall. Da atomkraften kom etter andre verdenskrig ble den sett på som en revolusjonerende kilde til rikelig med billig energi. Den gang var det imidlertid store utfordringer knyttet til sikkerhet og håndtering av radioaktivt avfall.
Konge atom
8. november 1951 åpnet den norske kong Haakon forskningsreaktoren på Kjeller. I talen sa han om risikoene: «Til dette vil jeg si at det kommer an på oss mennesker om atomenergien skal bli menneskehetens tjener og stille sine uhyre krefter i det godes tjeneste eller om den skal bli menneskenes undergang. Den ble ingen av delene. Gradvis ble entusiasmen erstattet med frykt og ulykker. Mange er derfor forundret over at det igjen feier en atom-vind over verden.
Kunstig intelligens
Det er liten tvil om at global oppvarming er en viktig årsak til at atomkraften nå har sin renessanse. I det siste har sultne datamaskiner og kunstig intelligens meldt seg på som en like viktig faktor. Når tekno-giganter som Microsoft og Google nå melder seg på ligger alt til rette for et skikkelig atom comeback. Den nye teknologien krever enorm datakraft, og det har blitt et alvorlig problem for mange av tech-gigantene at de lager enorme kraftkrevende serverparker. De spiser bokstavelig opp lands energi og presser prisene til nye høyder.
Pennsylvania ulykken
Barclays Research sier at datasentre allerede står for nesten fire prosent av det totale strømforbruket i USA men at det helt sikkert vil vøre nærmere ti prosent om få år. Den nye teknologien er svært sulten og vokser nærmest eksponentielt. Microsoft skrev så sent som i september 2024 under på en en tyve år lang kontrakt om atomkraft fra Constellation Energy som drifter Three Mile Island kraftstasjonen i Pennsylvania. Den er USAs svar på Fukushima. I 1979 inntraff det en alvorlig ulukke der reaktoren ble delvis nedsmeltet. Det ser ikke ut til å skremme noen i dag. Også Google går nå tungt inn i kjernekraft ved å kjøpe energi fra små modulære reaktorer. Det samme gjør Amazon.
Toppen
Kjernekraft er den eneste formen for kraft som både tar liten plass, lager mye energi, har lav pris og et tilnærmet lik null miljøavtrykk, - helt til det går galt.
Alternativ
Man har i en lengre periode satset hardt på alternative bærekraftige grønne tiltak som sol og vind, men har støtt på enorme problemer. Det har vist seg at vindkraft ikke var så miljøvennlig som man hadde håpet på. Det samme gjelder solenergien. Begge metodene tar opp enorm plass i forhold til den energi de leverer fra seg. Begge typer energi sliter også voldsomt med avfall og manglende resirkulering.
Mye energi lite plass
I dag tror man igjen på akkurat det samme som man trodde på for 75 år siden, da de første atomkraftverkene oppstod. Nå snakker man igjen euforisk om kjernekraftens nesten ubegrensede potensial i mye og billig energi. Selv garvede miljøvernere må innrømme at et kilo uran som gir tyve tusen ganger så mye energi som et kilo kull. Og ser man bort fra gruvedriften har det nullutslipp.
Snur seg fort
At entusiasmen nå er så stor er likevel et tankekors og et bevis for hvor fort mennesker glemmer. Det er ikke så lenge siden ulykken ved Fukushima Daichi-anlegget i Japan i 2011. Da stengte Japan alle reaktorene sine. Samtidig bestemte Tyskland seg for å fase ut atomkraft helt. Man trodde da at bransjen ikke kunne overleve både Tjernobyl og Fukushima.
Null erfaring
Ikke alle land ble like skremt av Fukushima ulykken. Samtidig som land i Vesten bygget ned kjernekraften gjorde Kina det stikk motsatte. Da Fukushima ulykken inntraff hadde Kina bare 13 atomreaktorer, men de tretten neste årene satte de i gang en storstilt utbygging av kjernekraft. I øyeblikket har de 55 kraftverk og 23 under bygging. Enda flere er på planleggingsstadiet.
Tvinger seg fram
En fersk oversikt viser at over tretti land skal tredoble bruken av atomkraft innen 2050. Et av disse er USA som til tross for at de kjøper russisk uran sagt at de skal tredoble. Frankrike bygger i øyeblikket åtte nye reaktorer og er allerede fullstendig avhengige av kjernekraft. Hele sytti prosent av landets energiforbruk kommer nå fra atomkraftverk. På grunn av utslippsreduksjonsmålene fra Paris-avtalen er det nesten umulig for land å ikke vurdere atomkraft. Det er den eneste måten å få regnestykket til å gå opp. Derfor har land som Sør-Korea vraket alle planer om å legge ned atomkraftverk. I stedet gjør de det stikk motsatte. Akkurat som Kina bygger de nye.
Hovedsiden