Foto: motparten.no/theContrapart.com
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 06.03.25
Atomkraftverk står for omtrent tyve prosent av USAs elektrisitet med minimale klimagassutslipp. Ved å bruke dette avfallet til elektrisitet kan man omgjøre et kjempeproblem til en verdifull ressurs.
Livsfarlig
Det er forskere ved Ohio State University som i en pressemelding har gått ut med opplysninger om at de har lykkes med å lage et banebrytende nytt atombatteri. Problemet er at det vil være livsfarlig for mennesker hvis man ikke klarer å kapsle det inn i bly eller et annet beskyttende materiale.
Enkelt og genialt
Det høres latterlig enkelt ut og er kanskje det. Amerikanske forskere fant en type krystall som avgir lys når det treffes av gammastråler, som er et avfallsprodukt fra atomindustrien. Forskernes banalt enkle ide var å lyse opp tradisjonelle solcellepaneler. Det virket. Problemet er at gammastråler er noe de aller fleste av oss oppfatter som livsfarlig.
Halvfullt etter 30-år
Dersom forskerne klarer å lage så solide batterier at faren for lekkasje beveger seg mot null snakker man om et produkt med et enormt potensiale. Hvem vil vil vel ikke ha et batteri som fulladet varer i mer enn 30 år. Cesium-137 (¹³⁷Cs) har en halveringstid på 30 år. Det vil si at batteriet fortsatt har femti prosent etter tretti år.
Sjefsforskeren ved universitetet, Raymond Cao, mener at teknologien er banebrytende forskning.
Toppen
Debatt
Å bruke slike stråler i et batteri vil naturlig nok skape voldsomme diskusjoner og spekulasjoner om sikkerheten. Det vil også komme med en pris fordi gammastrålene må beskyttes med et kostbart skall.
Testes
Forskerne tenker seg at det nye batteriet i første omgang kan brukes i miljøer der det allerede er høye nivåer av stråling tilstede. Man snakker da om lagringsanlegg for kjernefysisk avfall, dyphavsutforskning og romfart. Her er man vant til å behandle de farlige strålene, og det vil være enklere å kontrollere at alt går riktig for seg.
Forskerne redde
Sjefsforskeren ved universitetet, Raymond Cao, mener at teknologien og oppdagelsen er banebrytende forskning som på et eller annet tidspunkt vil bli introdusert i det store private markedet. Det blir nok likevel en stund til vi får se de nye batteriene i en Tesla eller BYD. Årsakene er at gammastråler kan passerer gjennom tykke materialer som betong og metall, noe som gjør skjerming svært vanskelig.
Grusom død
Gammastråling ioniserer atomer i kroppen og forårsaker ubotelige skader på celler og DNA. Dette fører til kreft eller celledød. Ved høye doser, som for eksempel etter en kjernefysisk ulykke, kan eksponering føre til akutt strålesyke. Symptomene er grusomme, gjerne i form av kvalme, blødninger, infeksjoner og død. Selv lave doser over tid gir enorm risiko for kreft, spesielt leukemi og andre blodsykdommer. Å få folk til å akseptere slike batterier i privatbilen ligger et stykke fram i tid.
Hovedsiden