Verndens mest legendariske turnering

Det grønne bakteppet

Få turneringer har så høy status som Wimbledon. Hvert år får de som spiller på det grønne teppet utrolig mye oppmerksomhet. Men gresset er det få som tenker på, selv om det er en nesten like stor prestasjon i verdensklasse.

Neil Stubley er ansvarlig for gresset i verdens mest legendariske turnering.
Foto: wimbledon official/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 07.07.24

Neste søndag spilles finalen for herrer i årets utgave av Wimpledon. Wimbledon turneringen er spesiell fordi den spilles på gress. Det er utolig krevende å lage en bane som tilfredsstiller verdenselitens krav til hvordan ballen skal sprette, og som i tillegg skal holde kvaliteten i de to ukene turneringen pågår. Motparten har sett på hva som ligger bak.

Tradisjonsrik

Den første Wimbledon-turneringen i tennis gikk av stabelen i 1877. Dette var den første tennisturneringen i verden, og den ble arrangert av All England Lawn Tennis and Croquet Club. Kun herresingel ble spilt, og det var 22 deltagere som konkurrerte. Finalen ble vunnet av Spencer Gore.

Kom med TV

I juni 1957 vedtok Stortinget å innføre fjernsyn i Norge. I 1958 var det tretten ansatte i NRK. Bare 235 husstander hadde TV-lisens, og det fantes bare én fjernsynssender i Norge. Først i 1960 ble det fart på sakene. Da hadde antallet lisenser økt til 16 876 og det var hundre ansatte i NRK. 20. august 1960 erklærte kong Olav høytidelig at fjernsynet hadde kommet til Norge. Og sammen med det kom også Wimbledon.

Var først

NRK (Norsk rikskringkasting) sendte Wimbledon tennis før de begynte å sende fotballmesterskap. NRK startet sine regulære TV-sendinger i 1960, og en av de tidligste sportsbegivenhetene de sendte var Wimbledon-turneringen i tennis. Wimbledon ble en del av NRKs sendeskjema allerede tidlig på 1960-tallet. Wimbledons legendestatus strekker seg derfor langt utenfor tennisbanene.

Stillhet

"Alle" snakket om Wimledon på sekstitallet. Ofte valfartet nordmenn på sommerferie til en eller annen "riking" som hadde noe så sofistikert som en svart/hvitt tv på hytta. Der måtte barna pent holde seg i bakgrunnen, og det skulle under slagvekslingen være så tyst at en streng bibliotekar ville nikket anerkjennende på hodet.

Grønt gress

Nesten ti år senere begynte NRK å sende VM i fotball. Det var i 1966, og statskanalen dekket etter hvert også EM i fotball og andre store fotballturneringer. Det var likevel ingen tvil i gamle dager om at Wimbledon var størst. Den foregikk i England, og den foregikk på gress! I Norge var man vant til den klassiske røde grusen.

Casper Ruud

Fortsatt er det rød grus som er favorittunderlaget til Norges til største tenninsstjerne Casper Ruud, men han begynner etter hvert å få teken på gress også. I 2024 utgaven av Wimbledon kom han seg i hvert fall greit gjennom første runde ved å slå ut franske Laurent Lokoli i tre strake sett. Til NTB uttalte Ruud spøkefullt at han at han hadde varmet opp på golfbanen. Han mente til og med det var noen likhetstrekk mellom de to idrettene. Han pekte på valg av sko og det faktum at begge deler er ball på gress.

Superstjerner

Akkurat gresset snakkes det minst om i en verden der både kvinnelige og mannlige spillere er globale superstjerner med astronomisk lønn og ditto berømmelse. På grunn av prestisje og de enorme pengene forbundet med turneringen, overlates ingenting til tilfeldighetene når det gjelder gresset heller. Sannsynligvis er det ikke en gang en frisør på kloden som er like nøye med å frisere hår, som det mannskapet på Wimbeldon gjør med gress.

Grønn eminense

Spillere og et sort kjendispublikum får gjerne medienes oppmerksomhet. I all viraken er det fort gjort å glemme de som sørger for at den legendariske turneringen blir vellykket. Nemlig gartnerne og de ansvarlige for gressteppet, men selvfølgelig finnes det en sjef. Også i Wimbledon. Gresssguruen har til og med et navn. Han heter Neil Stubley, og har blant gartnere selv begynt å bli litt av en legende.

Toppen

Petimeter

I 2010 passet Stubley på at gressteppet var standsmessig før historiens lengste tenniskamp mellom John Isner og Nicolas Mahut. Den varte i varte i 11 timer og 5 minutter. Det var også Stubley som garanterte kvaliteten på gressteppet da Carlos Alcaraz beseiret Novak Djokovic i 2023. For Stubley er et 9 millimeter langt strå en katastrofe. Det er også et 7 millimeter langt. Når kampen blåses i gang skal alle stråene være presis åtte millimeter lange. Derfor kan man nesten lese lidelsen i ansiktet på Stubley hvis kampene varer for lenge. Da kan stråene vokse...

Algoritmer

Det høres kanskje ut som en overkommelig oppgave sjefsarkitekten for Wimbledons gressmatter har, men det har med årenes løp utviklet seg til den reneste vitenskap. Her benyttes det avanserte dataprogrammer og beregninger for å perfeksjonere underlaget til det ytterste. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene.

Måles igjen og igjen

Samtlige 38 baner måles utrolige 24 ganger hver dag. Det blir over tyve tusen målinger bare under Wimbledon. Her skal dessuten linjer og andre detaljer sjekkes for eventuelle avvik. For å klare dette har normalt femten medarbeidere som er dedikert gressets velbefinnende, men under Wimbledon utvides staben til tjueåtte bane-gartnere om man vil. Alle sammen har mer enn nok å gjøre i de to hektiske ukene Wimbledon turneringen går av stabelen.

Byttet gress

Historisk sett har banene hatt en blanding av gresstyper som svingelgress, som vokste både horisontalt og vertikalt. Dette skapte en tett overflate som ble foretrukket av serve-og-volley-spillere på grunn av gode energiabsorberende egenskaper. På slutten av 1990-tallet ble racketene og utstyret bedre, og det ble snart klart at underlaget ikke var spenstig nok. Dessuten mente man det ikke var solid nok til å tåle den to uker lange turneringen. Etter endeløse diskusjoner og møter med forskere og gressseksperter gikk Wimbledon over til såkalt flerårig raigras.

Tåler tørke

Perennial ryegrass er en flerårig gressart som tilhører slekten Lolium. Den vitenskapelige navnet på arten er Lolium perenne. Perennial ryegrass er kjent for sin hurtige vekst og høye slitestyrke. Derfor er den svært populær for plener og idrettsanlegg. Overgangen til raigrass førte til at Wimbledon-gresset ble mer tolerant overfor tørke. Det slitesterke gresset vokser vertikalt, noe som gir banene en mer konsistent spilleflate. Ifølge Stubley gir dagens gress en mer forutsigbar ballsprett, noe som gjør spillet mer rettferdig for spillerne.

Tunge men raske

Hvert år lar Stubley medlemmer av All England Club spille på banene for å simulere turneringsforhold, slik at han og teamet kan gjøre siste justeringer og sikre at banene er i topp stand når verdens beste spillere kommer. At gresset er mer solid er alfa omega. Dagens spillere er tyngre enn spillerne var i gamle dager. Likevel løper de mye fortere. Derfor blir det et helt annet trykk på banene nå. Gresset må tåle mer.

Blir slitt

Gresset på Wimbledon har likevel sine begrensninger. Banene forringes rett og slett i de to ukene turneringen pågår. Dette går dessverre ut over grunnlinjene. Derfor pågår det en kontinuerlig forskning for å forsterke gresset slik at det skal vare lengst mulig og evne å restituere seg raskt mens turneringen pågår.

Mesterverk

Stubley var kokk før han ble gresskonge i Wimbledon. Selv mener han yrkene har mye til felles. Det hjelper ikke å ha de beste ingrediensene hvis man ikke vet hvordan man skal sette dem sammen. Han er Wimbldons mesterkokk - og vet det.

Bjørn Borg

Den beste tennisspilleren fra Skandinavia før Casper Ruud er utvilsomt Bjørn Borg. Han vant 11 Grand Slam-turneringar: French Open (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981), og vant Wimbledon utrolige fem ganger på rad (1976, 1977, 1978, 1979, 1980).

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal